Τρίζει το αναπτυξιακό "μοντέλο Μέρκελ" στην ευρωζώνη

merk_18072014175138

Απανωτά δυσμενή οικονομικά στοιχεία δημοσιεύονται στη Γερμανία   τον Αύγουστο προκαλώντας ρίγη σε ολόκληρη την ευρωζώνη  παρά την απομάκρυνση του ρίσκου… , καθώς το εξαγωγικό "μοντέλο Μέρκελ"  δείχνει σημάδια αδυναμίας στη σκιά της κρίσης made in China και του σκανδάλου της Volkswagen, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας διεθνώς.

Οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη μηνιαία «βουτιά» από την κορύφωση της παγκόσμιας κρίσης, το 2009,  σε μια ακόμα ένδειξη πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι ευάλωτη στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και στην αποδυνάμωση του παγκόσμιου εμπορίου, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, οι γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 5,2% σε σχέση με τον Ιούλιο, σαφώς πάνω από τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2014, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%, όμως το εν λόγω στοιχείο δεν αντανακλά την πρόσφατη αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας και τις επακόλουθες συνέπειες στις ασιατικές και παγκόσμιες αγορές. Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν και η πτώση στις εισαγωγές, η οποία έφτασε το 3,1%.

Όλα αυτά αντανακλούν το φρένο στη βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία συρρικνώθηκε κατά 1,2% τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Μάλιστα, τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος συνέχισης της πτώση στη γερμανική μεταποίηση, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες που καταδεικνύουν τις επενδυτικές διαθέσεις μειώθηκαν κατά 1,8% τον Αύγουστο.

Υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στη βιομηχανία – που αποτελεί βαρόμετρο για την γερμανική εξαγωγική μηχανή – το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προβλέψεών του για ανάπτυξη το 2015, σε 1,8% από 2,1%

enikos.gr

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 26880 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια