Οικονομία

Τα μέτρα στο Ασφαλιστικό που φέρνουν τα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Στο σκέλος της εφαρμογής των όσων συμφωνήθηκαν γύρω από παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και καταγράφηκαν στο νέο Μνημόνιο, εστιάζονται τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, που εντάχθηκαν στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θεσμοθετήσει άμεσα για να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ από τους δανειστές και τα οποία θα παρουσιαστούν στο σημερινό Eurogroup.

Η έμφαση που αναμένεται να δοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από το υπουργείο Εργασίας είναι η θεσμοθέτηση, με ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις, της εφαρμογής των αυξημένων ορίων ηλικίας για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως επίσης και για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στο Δημόσιο τομέα.

Υπολογίζεται ότι από τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης επηρεάζονται περίπου 100.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο, που όπως και στον ιδιωτικό τομέα, θα αναγκαστούν να εργαστούν από 5 έτη έως και 17 έτη παραπάνω, σε ακραίες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες συνταξιοδοτικές αλλαγές, τονίζεται ότι στις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν, θα γίνεται αναφορά ότι θα περικόπτονται και οι κατώτατες συντάξεις για όσους φεύγουν πρόωρα στη σύνταξη (πχ στα 62 έτη με 15αετία). Άρα το πέναλτι που θεσπίστηκε (10% για κάθε έτος πριν από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης) θα επηρεάζει και τις κατώτατες συντάξεις.

Επίσης, στα προαπαιτούμενα υπάρχει η δέσμευση ότι όσοι διατηρήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67 έτη και με λιγότερα από 40 χρόνια προϋπηρεσίας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποστούν σταδιακή αύξηση καταβολής εισφορών έως το 2022, με ανώτατο όριο τα 40 έτη.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να προωθήσει και να εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους που ενσωματώνουν όλα τα επικουρικά ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, θα υποχρεώνονται οφειλέτες που διαπιστώνεται ότι διαθέτουν οικονομική επάρκεια, να αποπληρώνουν νωρίτερα τα χρέη τους, ενώ θα παρέχεται ειδική προστασία σε ευάλωτους οφειλέτες (κάτω των 5.000 ευρώ).

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται ότι θα συσταθεί μητρώο παροχών για την καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

dikaiologitika.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας