Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος στη Βέροια, στην Εναρκτήρια Συνεδρία της Ε.Μ.Ι.Π.Η

Δήμητρα Σμυρνή

Για τη συνέχεια της πορείας της Ε.Μ.Ι.Π.Η, η οποία φωτίζει την Τοπική Ιστορία της Ημαθίας με τον φετινό κύκλο ομιλιών «Από τον Εμφύλιο στη Χούντα», στο δεύτερο όροφο του Χώρου Τεχνών, μίλησε ο Πρόεδρός της Μανώλης Ξυνάδας, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν καθοριστικά σ’ αυτήν την πορεία και παρουσιάζοντας τους εισηγητές της εναρκτήριας συνεδρίας.

Στο Α΄ μέρος, ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α., Ηλίας Νικολακόπουλος, γνωστός στο πανελλήνιο από τις τηλεοπτικές του αναλύσεις πάνω στα εκάστοτε εκλογικά αποτελέσματα, έδωσε, με λόγο επιστημονικό και ταυτόχρονα απλό, το πολιτικό περίγραμμα της εποχής, αναλύοντας έννοιες ταυτισμένες μ’ εκείνα τα χρόνια, όπως «εθνικοφροσύνη» και «διχασμός».

Μιλώντας για εκλογές της εποχής, που εξέφραζαν τον διπολισμό που επικρατούσε αλλά και τις εκλογικές μετακινήσεις μαζών, ο κ. Νικολακόπουλος ανέδειξε με τον πληρέστερο τρόπο το πολιτικό φάσμα, που οδήγησε μοιραία στη Χούντα του ’67.

Στο Β΄ μέρος της συνεδρίας, την γενική πολιτική ανάλυση διαδέχθηκε η παρουσίαση γεγονότων τοπικών της εποχής, που δόθηκαν με ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο. Κείμενα δημοσιογραφικά από την εφημερίδα της Βέροιας «Φρουρός της Ημαθίας», τα οποία διάβασαν οι κυρίες Αναστασία Ταναμπάση, Ολυμπία Μπέτσα και Μαρία Χειμωνοπούλου, πλαισιώθηκαν από οπτικοακουστικό υλικό. 004

Κινηματογραφημένα «Επίκαιρα» της εποχής  ζωντάνεψαν τις επισκέψεις της τότε βασιλικής οικογένειας του Παύλου στο Σέλι, τα εγκαίνια του Φράγματος του Αλιάκμονα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το φαντασμαγορικό (για την εποχή) Φεστιβάλ Παραγωγής του Νομού, τις επισκέψεις του Στυλιανού Πατακού και του Γεωργίου Παπαδόπουλου στην Πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας, μπροστά σ’ ένα πλήθος, που την πυκνότητά του δε μπορούμε σήμερα να δικαιολογήσουμε!

Η δροσιά της κινηματογραφικής ματιάς καθώς και η χαριτωμένη… καθαρεύουσα του Τύπου πραγματικά θύμισαν στους μεγαλύτερους το κλίμα της εποχής και ζωντάνεψαν τις αναμνήσεις.
Μια ενδιαφέρουσα βραδιά.

Η συνέχεια αύριο, στην πρώτη και δεύτερη συνεδρία, στον ίδιο χώρο.

011014021

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας