Πολιτική

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η δεύτερη ευκαιρία και το στοίχημα του κ.Τσίπρα

Το αποτέλεσμα των εκλογών, επιβεβαίωσε για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες την πολιτική ηγεμονία του Σύριζα.Οι έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν μια καθαρή νίκη στον κ.Τσίπρα, με μεγάλη διαφορά μάλιστα από τη ΝΔ, ενώ επικύρωσαν και τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ,επιτρέποντας το σχηματισμό κυβέρνησης από τα δύο κόμματα. Παράλληλα το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε τη Λαϊκή Ενότητα χρεώνοντας της προφανώς την αποχώρησητων στελεχών της από το Σύριζα και την απώλεια της πλειοψηφίας από την κυβέρνηση.

Ο κ.Τσίπρας έχει τώρα καθαρό το πεδίο, χωρίς εσωτερική αντιπολίτευση που αμφισβητεί τις επιλογές του, να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.Οι ψηφοφόροι του έδωσαν τη δεύτερη ευκαιρία που ζητούσε με μια καθαρή πλειοψηφία με τους συμμάχους,που προεκλογικά τουλάχιστον, δήλωνε ότι προτιμούσε.Από εδώ και πέρα έχει λοιπόν και την απόλυτη ευθύνη αφενός να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε με τους ευρωπαίους και αφετέρου να διεκδικήσει,όπως υποσχέθηκε,τις βελτιώσεις που θεωρεί απαραίτητες.

Το έργο όμως που έχει μπροστά του είναι ιδιαίτερα βαρύ. Οι εκκρεμότητες που απορρέουν από το νέο μνημόνιο είναι πολλές και καθοριστικές.Το πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης του Σύριζα θα είναι η κυβέρνηση που θα συγκροτήσει.Αν για τα λάθη, τις καθυστερήσεις, την αμηχανία της προηγούμενης κυβέρνησης του κ.Τσίπρα μπορεί να υπάρχουν κάποια ελαφρυντικά,λόγω των εσωκομματικών ισορροπιών, τώρα δεν υπάρχει κανένα. Έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να σχηματίσει μια κυβέρνηση μάχης,που και τη συμφωνία να μπορεί να εφαρμόσει και να προχωρήσει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία.
Ο διχασμός μνημονιακών – αντιμνημονιακών που αποτέλεσε βαρίδι για την έξοδο από την κρίση δεν υφίσταται πλέον. Ο κ.Τσίπρας με την υπογραφή του μνημονίου επικύρωσε ότι μοναδική εθνική προοπτική, είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ. Οι πολίτες με την ψήφο τους, του έδωσαν την απόλυτη δυνατότητα να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση,αποδοκιμάζοντας παράλληλα, όσους από τους συντρόφους του,αμφισβητούσαν αυτή την επιλογή.Είναι στο χέρι του τώρα να την κάνει πράξη,με μια κυβέρνηση που θα την πιστεύει και θα μπορεί να την εφαρμόσει.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας