Πολιτική

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στην Κατερίνη – Video

Στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της Κατερίνης μίλησε το βράδυ της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Κύριο χαρακτηριστικό και αυτής της συγκέντρωσης, η μαζική και μαχητική παρουσία της νεολαίας, η οποία έδωσε βροντερό παρών. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, φτάνοντας στην Κατερίνη, επισκέφθηκε το εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ, ενώ περιόδευσε και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Μετά την ομιλία ακολούθησε παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο νομό Πιερίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε ειδική αναφορά στη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι  Ανάμεσα σε άλλα, είπε:

«Η νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι με τους δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους βρέφη και μικρά παιδιά, που σήμερα το πρωί βρήκαν τραγικό θάνατο, είναι μια ακόμα απόδειξη της σήψης και της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος, που από τη μία βομβαρδίζει λαούς για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και από την άλλη τους “πνίγει” και τους φυλακίζει, όταν προσπαθούν να γλιτώσουν από την κόλαση των πολέμων για να ζήσουν.

Είμαστε σίγουροι ότι ξανά θα περισσέψουν τα κροκοδείλια δάκρυα όσων διαχειρίζονται αυτό το σύστημα και όσων θέλουν να το διαχειριστούν και να υπηρετήσουν τη συγκεκριμένη πολιτική, που “σπέρνει” ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις, “τζιχαντιστές”, για να “θερίσει” τον πόνο, τα δάκρυα, την παραπέρα εκμετάλλευση των λαών, τα εκατομμύρια των προσφύγων που ξεριζώνονται από τον τόπο τους».

Παρατίθεται αποσπάσματα από την ομιλία του:koutsoumpas-katerinh-11

«Φίλες και φίλοι,

Την επόμενη μέρα των εκλογών κυβέρνηση θα υπάρχει, άλλωστε γι’ αυτό μας διαβεβαιώνουν και οι δύο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθησυχάζει ότι η χώρα θα κυβερνηθεί και η ΝΔ καλεί το ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία γιατί η χώρα έχει ανάγκη από συνεννόηση και συναίνεση.

Κυβέρνηση θα υπάρχει με πιο πιθανό, βέβαια, αυτή να είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα αξιοποιεί φυσικά και όλους τους πρόθυμους.

Όλοι μαζί, συνολικά 222 βουλευτές από τα πέντε κόμματα ψήφισαν το 3o βάρβαρο μνημόνιο τον προηγούμενο μήνα, και δεν θα καταφέρουν να φτιάξουν κυβέρνηση;

Πέντε κόμματα ψήφισαν το μνημόνιο με πρώτους και καλύτερους το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και δεν θα φτιάξουν κυβέρνηση;

Μια χαρά θα καταφέρουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, ακόμα και κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους δύο πόλους της αστικής διαχείρισης το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Δεν κατάφερε το αστικό πολιτικό σύστημα να συγκροτήσει κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τα δύο κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού; Τι θα τους εμποδίσει τώρα;

Μια χαρά θα τα βρουν και στο σχηματισμό κυβέρνησης, αφού παρά τις διαφορές τους, έχουν το ίδιο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Μια χαρά θα τα βρουν, αφού ο βασικός κορμός των προγραμματικών δηλώσεων της επόμενης κυβέρνησης, έχει ήδη γραφτεί. Γράφτηκε όταν όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, , ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ ψήφιζαν το 3o μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα μέτρα και τώρα διεκδικούν μερίδιο στην εφαρμογή του.

Κι αν ορισμένοι αναρωτιούνται, τότε γιατί μαλώνουν; Γιατί καθημερινά ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες;

Μα, έτσι παίζεται το παιχνίδι της πόλωσης, της δικομματικής – διπολικής αντιπαράθεσης.

Λέει ο ένας, απαντά ο άλλος για να μένει ο λαός εγκλωβισμένος στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, η οποία στόχο έχει να κρύψει ότι παρά τις διαφορές τους, στα βασικά, στα κεντρικά ζητήματα συμφωνούν!

Και το παιχνίδι της πόλωσης δεν έχει ανάγκη μόνο τους δυο πόλους, το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, έχει ανάγκη και τους δορυφόρους τους, τα μικρότερα κόμματα, αυτούς που αν χρειαστεί θα κληθούν να βάλουν ένα χεράκι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας.

Συμφωνούν ότι πρέπει να υλοποιηθεί κατά γράμμα η αντιλαϊκή συμφωνία – μνημόνιο με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Συμφωνούν ότι πρέπει να πιαστούν οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις στο ακέραιο, να υλοποιηθούν ένα προς ένα τα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

Συμφωνούν ότι πρέπει να υλοποιηθεί το σχέδιο, όλες οι απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και λοιπών εκμεταλλευτών του μόχθου του λαού μας.

Συμφωνούν δηλαδή στο στρατηγικό στόχο ότι πρέπει να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν πάρει το μήνυμα και δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν. Το μήνυμα που έστειλαν οι Έλληνες βιομήχανοι, οι οποίοι φυσικά, εκφράζοντας τον πόθο και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, τονίζουν: “Το ζητούμενο πλέον είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει να στοιχηθεί πλήρως πίσω από τις επιδιώξεις του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής και να το εφαρμόσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, καθώς αυτή είναι όντως η τελευταία προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας…”

Οι βιομήχανοι περιγράφουν το μνημόνιο ως την ύστατη προσπάθεια ανόρθωσης των κερδών τους, γι’ αυτό ζητούν πλήρη στοίχιση με τις επιδιώξεις του, έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή. Και επειδή δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα, θέλουν, απαιτούν κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών.

Αλήθεια, τι διαφορετικό εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι στις εκλογές “κρίνεται ο αναπτυξιακός προσανατολισμός και η συνέχιση μιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση οικονομική, διοικητική, κοινωνική της χώρας μας”;

Τι διαφορετικό λέει ο Μεϊμαράκης με το “άμεσος στόχος μας είναι να ξεπαγώσει η αγορά, να πάρουν μπρος οι μηχανές της ανάπτυξης, να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας”;

Για την καπιταλιστική ανάπτυξη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα, μιλούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα.

Κι όλα αυτά βέβαια, περνάνε μέσα από την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των φτωχών επαγγελματιών και εμπόρων, της φτωχής αγροτιάς.

Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων. Και ό,τι δεν αποτέλειωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το 7μηνο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα το αποτελειώσει η επόμενη κυβέρνηση όπως κι αν ονομαστεί “μεγάλου συνασπισμού”, “εθνικής ενότητας”, κλπ.

Όλα τα υπόλοιπα που αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ περί ανάπτυξης που “δεν πρέπει να στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνει πίσω της η λιτότητα, ούτε να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες…”, μόνο ως παραμύθια για μικρά παιδιά μπορούν να ακουστούν. Γιατί τα κοινωνικά ερείπια θα παραμείνουν και οι κοινωνικές ανισότητες θα μεγαλώνουν και με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και για όσους καλόπιστους, ακόμα ελπίζουν, ότι όλοι θα ωφεληθούν από την καπιταλιστική ανάπτυξη, ας σκεφτούν:

Τι έφερε η ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού στους εργαζόμενους του κλάδου, στις λαϊκές οικογένειες;

Τι άφησε πίσω της για παράδειγμα η έλευση φέτος 27 εκατ. εκατομμυρίων τουριστών στην Ελλάδα;

Άφησε κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, δουλειά σε κάτεργα με μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους.

Τι κέρδισε συνολικά η λαϊκή οικογένεια από την ανάπτυξη του τουρισμού; Τίποτα που να έχει σχέση με την ανάγκη της για φτηνές διακοπές και αναψυχή.

Κι αν στις εκλογές του Γενάρη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έλεγαν και μια κουβέντα παραπάνω περί παραγωγικής ανασυγκρότησης, εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και καλλιεργούσαν ψεύτικες ελπίδες για τις δουλειές που θα ανοίξουν για τους άνεργους που θα ωφεληθούν, ότι κάτι μπορεί στο τέλος να μείνει στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, τώρα δεν λένε κουβέντα.

Κουβέντα για την αναπλήρωση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, κουβέντα για νέες θέσεις εργασίας. Μόνο τα γνωστά προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων αναμασούν και την κοροϊδία της κοινωνικής οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα ελαχιστοποιήσει, θα αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες του μνημονίου και η ΝΔ για ένα πρόγραμμα που θα λύνει προβλήματα μετά από συζήτηση με όλους τους παραγωγικούς φορείς. Λένε δηλαδή ότι και το μνημόνιο θα υλοποιούν και τα προβλήματα που δημιουργεί το μνημόνιο θα λύνουν.

“Να ‘σαι κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι”. Κι εδώ που τα λέμε, ούτε αυτό το “άλειμμα με λάδι” δεν θα μπορούν να κάνουν. Ποιον κοροϊδεύουν;

Πώς θα αμβλύνεις τις συνέπειες για τον συνταξιούχο που του κόβεις το ΕΚΑΣ; Και τον καταδικάζεις στην ανέχεια;

Πώς θα αμβλύνεις τις συνέπειες για τη γυναίκα που της λες να βγει στη σύνταξη μετά από 40 χρόνια δουλειάς; Που έχει μεγαλώσει παιδιά, έχει φροντίσει την οικογένειά της μαζί με τους ανήμπορούς γέροντες;

Τι θα κάνεις δηλαδή με τους αυτοαπασχολούμενους, τα μικρομάγαζα που τους τσακίζεις στη φορολογία;

Τι θα κάνεις δηλαδή με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, που βάζει τον άνεργο που δεν έχει καν εισόδημα να πληρώνει το ίδιο με αυτούς που δεν ξέρουν τι έχουν;

Και για να έχουμε καλό ερώτημα.

Τι θα κάνουν με τους φτωχούς αγρότες; Για να δούμε λοιπόν, τι λένε στους αγρότες που ήδη τους έχουν τσακίσει και ετοιμάζονται για το τελειωτικό χτύπημα.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την κάλπη, νέες παγίδες στήνονται μπροστά στο λαό, για να τον πείσουν ότι έχει μία και μόνη επιλογή: Να επιλέξει ποιος θα υλοποιήσει το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο.

Στο χέρι μας είναι τις επόμενες εβδομάδες να αχρηστεύσουμε, μία προς μία, τις παγίδες που στήνουν.

Και τις κυβερνητικές που αφορούν κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, μαζί με τους εταίρους τους, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τους ΑΝΕΛ, αλλά και όσους μιλάνε αντιμνημονιακά αντιπολιτευτικά αλλά ορκίζονται πίστη στον ίδιο δρόμο, στο σύστημα, σε τμήματα του κεφαλαίου και την ΕΕ, δηλαδή τις λυκοσυμμαχίες που συμμετέχει η Ελλάδα, όπως είναι και η ΧΑ και η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ 2, η ΛΑΕ, που υπηρετούν από άλλο πόστο τώρα, τον ίδιο στόχο, της ανάκαμψης του καπιταλιστικού κέρδους για τους λίγους.

Αυτές τις μέρες ανοίγουμε πλατιά τη συζήτηση με το λαό, τη νεολαία, ότι μπορούμε με δυνατό το ΚΚΕ:

– Να αντιπαλέψουμε το μνημόνιο που χρεοκοπεί το λαό.

– Να ανοίξουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε οριστικά από τις αντιλαϊκές συμφωνίες – μνημόνια.

– Να απαλλαγούμε από τους πραγματικούς υπεύθυνους: την εξουσία του κεφαλαίου και τις ενώσεις του.

Με δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παντού, ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής.

Υπάρχει λύση. Αυτήν προτείνει το ΚΚΕ.

902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας