Πολιτική

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ευρύτατη πολιτική συναίνεση αποτελεί μια πολιτική παρακαταθήκη που επιβάλλεται να διαφυλαχθεί

Η ευρύτατη πολιτική συναίνεση που κατεγράφη στη Βουλή, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και αποκλίσεις, αποτελεί μια πολιτική παρακαταθήκη που επιβάλλεται να διαφυλαχθεί. Και την ευθύνη για αυτό την έχει πρωτίστως ο πρωθυπουργός, που οφείλει να αναζητήσει τρόπους και συγκλίσεις για να διασφαλίσει αυτό το κλίμα συνεννόησης,που είναι απολύτως αναγκαίο για την ομαλή πορεία της χώρας.
Είναι πια απολύτως σαφές ότι η δραματική κατάσταση  που έχει περιέλθει η χώρα, δεν οφείλεται μόνο στην προβληματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά κυρίως στην πλήρη ανεπάρκεια του κομματικού μας συστήματος. Το αποδεικνύει το εφιαλτικό σκηνικό που ζούμε,το επιβεβαιώνει η εμπειρία άλλων χωρών, με παρόμοια  οικονομικά προβλήματα, που κατάφεραν να βγουν από το τούνελ της κρίσης, επειδή ακριβώς υπήρχε ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης.
Η κρίση που ενδημεί τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να γίνει η αιτία για μια νέα οπισθοδρόμηση. Η συζήτηση και εδώ και στην Ευρώπη για το  Grexit  πρέπει να κλείσει οριστικά και αμετακλήτως. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό όμως είναι η πολιτική σταθερότητα.
Μικροδιευθετήσεις, αλλαγές στην κυβέρνηση με γνώμονα τις ισορροπίες του Σύριζα και με το βλέμμα στις εκλογές, όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά, αλλά ναρκοθετούν το γενικότερο συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα που θα μπορέσει αφενός να  υπηρετήσει τη συμφωνία με τους ευρωπαίους και αφετέρου να διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Μια κυβέρνηση που θα έχει απλώς ως στόχο να φτάσει μέχρι το Φθινόπωρο,είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Ο πρωθυπουργός  αφού ανέλαβε επιτέλους την ευθύνη να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ,πρέπει και να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Η κυβέρνηση που θα σχηματίσει δεν μπορεί να επαφίεται στις επιθυμίες και τους σχεδιασμούς των οπαδών της δραχμής.
Έχει τη μοναδική ευκαιρία, που δεν είχε καμιά άλλη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, να μην έχει  απέναντι του την . Ας μην την αφήσει να πάει χαμένη…

ΤΟ ΒΗΜΑ
banner-article

Ροη ειδήσεων