Πολιτική

ΚΚΕ: “Δεύτερο αίτημα Τσίπρα για τρίτο μνημόνιο”

Politiki-kke-trito-mnimonio

Ανακοίνωση του κόμματος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Δεύτερο αίτημα για την πλήρη αποδοχή του τρίτου μνημονίου και μάλιστα με την εκδοχή που το παρουσιάζουν οι ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με το αίτημα για τη νέα δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον πήχη των αντιλαϊκών μέτρων, στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με χαρτιά σημαδεμένα από τις κόντρες των μονοπωλίων και των ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων.

Η επιστολή του Αλ. Τσίπρα αποδέχεται αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά καταγράφονται στην τελευταία επίσημη πρόταση των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, τη λεγόμενη «πρόταση Γιούνκερ».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει την προηγούμενη πρότασή της και με τα παρακάτω νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα:

ΦΠΑ: Προστίθεται η αύξηση του συντελεστή και στον κλάδο της εστίασης στο 23% (από 13% σήμερα). Παράλληλα, γίνεται λόγος για διατήρηση του «μειωμένου» συντελεστή στα νησιά του Αιγαίου, μέτρο που λέγεται ότι είχε αποσυρθεί και από την πρόταση των «θεσμών».
• Αγρότες: Εξάλειψη της «προνομιακής φορολόγησης των αγροτών» έως το τέλος του 2017. Αυτό σημαίνει την απογείωση της φοροληστείας με συντελεστή 26% (από 13% σήμερα) και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος! Η προηγούμενη πρόταση της συγκυβέρνησης προέβλεπε την παραμονή του στα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, προβλέπεται η κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου για πετρέλαιο των αγροτών, καθώς και η επιβολή φόρου 26% και στα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.
• Συντάξεις: Σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, μέχρι το 2022. Αύξηση εισφορών Υγείας (κύριες συντάξεις) στο 6%, από 5% στην προηγούμενη κυβερνητική πρόταση και 4% σήμερα. Καθιέρωση εισφορών Υγείας στις επικουρικές συντάξεις στο 6%, από 5% στην προηγούμενη πρόταση κι ενώ σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχο χαράτσι.
• Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις ατομικές επιχειρήσεις (από 55% σήμερα), σε μια εξέλιξη που έρχεται να συνθλίψει περισσότερο και τους αυτοαπασχολούμενους.
• ΕΚΑΣ: Σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2019, αλλά «χωρίς άμεσες ενέργειες έναντι του κορυφαίου 20% των δικαιούχων».
• Φόροι υπέρ τρίτων: Σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2017, με αρχή το φθινόπωρο του 2015.
• Κατώτατος μισθός: Διαμόρφωση με βάση το μνημονιακό νόμο 4172/2013.
• ΑΔΜΗΕ: Θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, αλλά με «πλειοψηφικό πακέτο» στο κράτος.

Επίσης στο πλαίσιο προβλέπεται η μείωση των στρατιωτικών δαπανών (200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017). Οι εξοικονομήσεις θα γίνουν μέσω μιας «στοχευμένης ομάδας δράσεων» και τη μείωση των υπαλλήλων και των προμηθειών.

Αποκαλυπτικές είναι και οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προβλέπει την άμεση εφαρμογή της «εργαλειοθήκης 1» του ΟΟΣΑ (τουριστικές μισθώσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικας δεοντολογίας για παραδοσιακά τρόφιμα, ευρωκώδικες για τα δομικά υλικά). Παράλληλα, δρομολογούνται περαιτέρω απελευθερώσεις επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, αναλογιστές, δικαστικοί επιμελητές, γυμναστήρια).

Με βάση και τον οδικό χάρτη του ΟΟΣΑ και τις μελέτες που ήταν παραγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωρούν σε παρεμβάσεις σε κλάδους όπως κατασκευές, χονδρεμπόριο, αγροτικά προϊόντα, μέσα ενημέρωσης κ.ά.

Η νέα πρόταση Τσίπρα προς την τρόικα είναι ακόμα χειρότερο μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα.

Κοροϊδεύουν αισχρά τον ελληνικό λαό. Αποδεικνύεται ότι τα ΟΧΙ τους είναι ΝΑΙ σε νέες δανειακές συμβάσεις – αντιλαϊκές συμφωνίες – ΝΑΙ στις λυκοσυμμαχίες τους.

Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό.

Γι’ αυτό στις 5 Ιούλη ακυρώνουμε τα αντιλαϊκά μέτρα τους λέγοντας:
ΟΧΙ στην πρόταση ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.
ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης.

Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας