Απόψεις

“Συγκάτοικοι… ψυχραιμία”, του Γιάννη Θεοδωρόπουλου

arthrografoi-theodoropoulos-psixraimia-dimopsifisma

Περί Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015

Η Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 είναι ιστορική μέρα για την Ελλάδα γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, αναγγέλλει το 8ο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας.

Με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτών. Πως το πήρε ο κόσμος και πως αντέδρασε;

Οι περισσότεροι είπαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή. Ας πάρουμε το ενδεχόμενο ότι γυρνάμε στη δραχμή. Δεν γυρνάμε από τη μια στιγμή στην άλλη. Δυο χρόνια μας πήρε να αλλάξουμε από δραχμή σε ευρώ και το αντίστροφο θα γίνει σε μια μέρα ή μια εβδομάδα; Δεν είναι εφικτό. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνει.

Άλλη αντίδραση ήταν ότι θα διχαστούμε και θα έχουμε εμφύλιο. Λογικό, γιατί σαν λαός δεν δεχόμαστε τη διαφορετική γνώμη του άλλου. Όλοι έχουμε δίκιο και όσοι έχουν αντίθετη γνώμη με τη δική μας έχουν άδικο. Λες και όλα μας τα χρόνια δεν ήμαστε διχασμένοι;
Ειδικά τα τελευταία 40 χρόνια. Δικομματισμός, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ; Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός; Άρης ή ΠΑΟΚ; Τώρα ευρώ ή δρχ.; μέσα στην Ευρώπη ή έξω απ΄ αυτή; Ο έλληνας πάντα χωρισμένος στα δύο, ή το ένα ή το άλλο. Μέση λύση δεν υπάρχει ή αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει σωστή προσέγγιση από διαφορετικούς δρόμους.

Άλλη άμεση αντίδραση ήταν που έτρεξε και τρέχει ακόμα, ο κόσμος να σηκώσει λεφτά από τα ATM’s. Εντάξει, σήκωσε τα χρήματά του, όχι όλα γιατί υπάρχει ημερήσιο όριο ανάληψης (60€) και τα έχει σπίτι. Τι κέρδισε; Ποια η διαφορά; Έχει ρευστό να πληρώσει υποχρεώσεις και λογαριασμούς, οι οποίες συναλλαγές έχουν παγώσει μέχρι της 07 Ιουλίου 2015.

Το να μην έχουν χρήματα οι τράπεζες δεν υπήρχε πιθανότητα γιατί υπήρχε ρευστότητα, πράγμα για το οποίο ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός από τη κυβέρνηση και από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ιωάννη Στουρνάρα από το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος συνωστισμού και πολύωρης αναμονής στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

Με αναγγελία την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 ότι οι τράπεζες θα είναι μεν κλειστές για την προσεχή εβδομάδα, αλλά θα μπορούν να γίνονται όλες οι εντός χώρας συναλλαγές μέσω ιντερνέτ και με ημερήσιο όριο ανάληψης τα 60€, κανείς δε θα έμενε χωρίς ρευστό για τις άμεσες ανάγκες του.

Εν κατακλείδι, δεν λέω ότι οι αντιδράσεις των συνανθρώπων μας είναι σωστές ή λανθασμένες, το μόνο που λέω είναι ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.
Ο πανικός και οι βεβιασμένες κινήσεις είναι κακός σύμβουλος σε όλα. Η κάθε απόφαση έχει τα υπέρ και τα κατά της. Δες, εξέτασε, αξιολόγησε, σκέψου και μετά πράξε.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε το δάσος και όχι τη γλάστρα που μας δείχνουν. Το παιχνίδι είναι οικονομικο-γεωπολιτικό και εμπλέκονται πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπουμε και μας λένε.

Γι’ αυτό συγκάτοικοι, ψυχραιμία. Με ψυχραιμία, λογική και ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα! Όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί!

Θεοδωρόπουλος Ιωάννης
Ασφαλιστικός και Επενδυτικός Σύμβουλος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας