Αγροτικά Ρεπορτάζ

Β. Αποστόλου: “Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να πάρει αυτά που του ανήκουν”

reportaz-vangelis-apostolou-aiges-24-06-15

Ομιλία του αν. Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Γεωργίας) στη Βέροια

H αυτοοργάνωση του τομέα των φρούτων και των οπωροκηπευτικών, μέσα από θεσμικά εργαλεία της ΕΕ, όπως και η διαμόρφωση διεπαγγελματικών οργανώσεων, αποτέλεσε το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα (24-06-15) στο “Αιγές Μέλαθρον” στη Βέροια, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Γεωργίας (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – πρώην ΥΠΑΑΤ) Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο Χρήστος Γιαννακάκης για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις

Κατά την προσφώνηση του, ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας  χαρακτήρισε συναγωνιστή του αγροτικού τομέα και φίλο του, τον Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και τον ευχαρίστησε για αυτή του την διπλή ιδιότητα. Έπειτα ανέπτυξε τη φιλοσοφία των διεπαγγελματικών οργανώσεων, μέσα από την πρόβλεψη, όπως είπε, της δυναμικής στην αγορά, με πλήρη σαφήνεια σε νούμερα ποσοτικής και ποιοτικής καταγραφής, σε προϊόντα και τιμές. Με τη δημοσίευση στοιχείων του λειτουργικού κόστους παραγωγής σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Επίσης με την αναζήτηση νέων αγορών και την ανακατεύθυνση της παραγωγής, μακριά από υποδείξεις επηρεασμών, και με ορθολογικά κριτήρια.

reportaz-vangelis-apostolou-aiges-24-06-152Βαγγέλης Αποστόλου: Είμαστε αποφασισμένοι για την αναζωογόνηση των ομάδων παραγωγών

Συγκινημένος για τη στήριξη της αγροτικής κοινωνίας δήλωσε ο κ. Αποστόλου κατά την έναρξη της ομιλίας του, τονίζοντας ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα στις 25 Ιανουαρίου, και πως η χώρα, μετά από το διάστημα των πεντάμηνων επίπονων διαπραγματεύσεων, μπαίνει σε άλλη τροχιά ανάκαμψης και αποκατάστασης της εθνικής αξιοπρέπειας, ενώ διαβεβαίωσε ότι από την επόμενη μέρα του τέλους αυτής της περιπέτειας ξεκινά επιτέλους η εφαρμογή του προγράμματος ανακούφισης της κοινωνίας, με αποκατάσταση πολλών και συσωρρευμένων αδικιών, και ειδικότερα στον αγροτικό τομέα.

reportaz-vangelis-apostolou-aiges-24-06-153“…Οι αβεβαιότητες είναι πολλές και δύσκολες για την ελληνική γεωργία που ωστόσο ακόμα αντέχει και αντιστέκεται. Θα εστιάσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση με την επανασύσταση των δομών και της συνεταιριστικής λειτουργίας, σε ένα πλαίσιο επανεκκίνησης της λειτουργικότητας, με επενδύσεις και συλλογικές επαγγελματικές οργανώσεις, με έμφαση στον κλάδο των οπωροκηπευτικών. Η σύσταση ομάδας εργασίας για το ροδάκινο θα έχει συμβουλευτικό και τεχνικό ρόλο, λύνοντας ιδιαιτερότητες αναφορικά με τη θεσμική θωράκιση του χώρου…”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ  για το σχέδιο νόμου περί βοσκοτόπων, ειδικότερα, που μπαίνει σε διαβούλευση, είπε ότι θα καταπολεμηθεί η  παράνομη διαδικασία παράδοσης παραλαβής νωπών προϊόντων που βλάπτει τον  αγροτικό κόσμο και το κράτος. Για τους μετακλητούς εργάτες γης, έκανε λόγο για ουσιαστικό όφελος μέσα από το εργόσημο, από όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, ενώ χαρακτήρισε τις διεπαγγελματικές οργανώσεις ως ένα υγιές βάθρο αγροτικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα για το ροδάκινο, κάτι που δεν μπορεί να οργανωθεί σωστά σήμερα σε συνεταιριστικό επίπεδο, καθώς υπάρχει δεδομένη η απαξίωση του χώρου.

“…Είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε με νέο νομοθετικό πλαίσιο αναζωογόνησης των ομάδων παραγωγών. Ισχυρές ομάδες παραγωγών, με πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς κατά κλάδο, για τη διαφύλαξη της συνεταιριστικής λειτουργίας σε ευρύτερο κλαδικό επίπεδο (αλιεία κλπ). Θα περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις, σημείωσε, και συμπλήρωσε ότι είναι κοινή υποχρέωση όλων αλλά και της κυβέρνησης της αριστεράς να αλλάξει τα δεδομένα στον αγροτικό κόσμο. Τέλος, ως κορωνίδα των αλλαγών έθεσε την ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας