Κόσμος

Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες: Εφικτή η συμφωνία, αλλά όχι απόψε

Ellada-vrussels-koryfi-22-06-15

Ημέρα «αφιερωμένη» στο ελληνικό ζήτημα είναι η σημερινή, με τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας να είναι πλέον ασφυκτικά

Οι ελληνικές προτάσεις αποτιμήθηκαν ως «καλή βάση για πρόοδο στη Σύνοδο» από την Κομισιόν
Σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με αντάλλαγμα ελάφρυνση χρέους
Guardian: Παράταση 6 μηνών και 18 δισ. ευρώ δίνουν οι δανειστές

Ο Χρόνος μετράει αντίστροφα!

15:19 Αίσθηση από τη δήλωση βρετανού δημοσιογράφου ότι δεδομένης της μικρής προόδου που σημειώνεται, ενδεχομένως να μην γίνει καθόλου η αποψινή σύνοδος κορυφής.

14:34 Σκληρές και δηκτικές οι δηλώσεις του αυστριακού ΥΠΟΙΚ Χανς Γκερτ Σέλινγκ, ο οποίος δεν βλέπει το ενδεχόμενο συμφωνίας απόψε. Έκανε λόγο για πρόβλημα επικοινωνίας με την ελληνική πλευρά, μίλησε για νέο Eurogroup, ενώ αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει τα επαναλανβανόμενα ταξίδια.

14:30 Mάλλον θα τα ξαναπούμε σύντομα, είπε στους δημοσιογράφους ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας σε νέα συνάντηση για την Ελλάδα.

14:26 Xωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

14:25: Υπάρχει χρόνος, αλλά αυτός λιγοστεύει, σχολίασε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος.

14:15 Ισορροπημένες οι δηλώσεις του γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί για τις νέες ελληνικές προτάσεις. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, τόνισε. Χαμηλές προσδοκίες, το σχόλιο του φινλανδού ΥΠΟΙΚ.

14:10 Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία απόψε, αλλά η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε σε θετικό κλίμα.

14:01 Στον γνωστό σκληρό τόνο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι χωρίς ουσιαστικές προτάσεις, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε σοβαρά τη Σύνοδο για την Ελλάδα. Δεν έχει αλλάξει κάτι από την προηγούμενη Πέμπτη, συνέχισε.

14:00 μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, η σύσκεψη διευρύνεται με την συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του μελους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

13:27 Η τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους πιστωτές συνιστά απόδειξη της επιθυμίας της Αθήνας για επίτευξη συμφωνίας και πλέον οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πρέπει να κάνουν την επόμενη κίνηση, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει ουσιαστική λύση, η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο των θεσμών» πρόσθεσε.

13:14 Μέρκελ: Υπάρχει χρόνος για συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, η καγκελάριος διευκρίνισε ότι αν οι θεσμοί δεν κάνουν συστάσεις, στη Σύνοδο που θα γίνει το βράδυ θα γίνει απλώς συζήτηση.

13:05 ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε «συνολική και βιώσιμη συμφωνία»: «Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μίας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία». Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα απόψε, εξέφρασε την ελπίδα «ότι οι βάσεις θα είναι τέτοιες που μία συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες».

13:00 Όπως μεταδίδει το γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βάλτερ Στάινμαιερ ζητά συμβιβασμούς από την Αθήνα. Όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά, ο Στάινμάγιερ έκανε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει παραχωρήσεις στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

11:30 Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχικά συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Βιώσιμη συμφωνία ζήτησε ο πρωθυπουργός, ενώ ο Γιούνκερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Πηγή

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας