Χωρίς συμφωνία το Eurogroup, «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα

Oikonomia-choris-simfonia-to-eurogroup-18-06-15Έπειτα από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εκτιμήθηκε η κατάσταση, αλλά «δυστυχώς πολύ λίγη πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις» και «δεν υπάρχει συμφωνία εν όψει».

Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου υπάρχουν δύο είδη ευελιξίας: Μία για τροποποίηση των στόχων μετά από εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και, δεύτερον, αντικατάσταση μέτρων με άλλα που θα προταθούν από την Ελλάδα, εφόσον αυτά αξιολογηθούν από τους Θεσμούς και κριθούν ικανοποιητικά.

Οι θεσμοί, προσέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, χρησιμοποίησαν τα δύο αυτά είδη ευελιξίας , αλλά λίγα μέτρα της ελληνικής πλευράς κρίθηκαν ότι είναι ικανοποιητικά και οι διαβουλεύσεις δεν προχώρησαν.

Στείλαμε ισχυρό σήμα να υπάρξουν νέες προτάσεις τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα πιθανό να υπάρξει συμφωνία, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ελλάδας και κάλεσε την χώρα να αδράξει αυτήν την «τελευταία ευκαιρία».

Το τέλος Ιουνίου είναι το όριο, είναι το τέλος της παρτίδας είπε ο Επίτροπος απευθύνοντας έκκληση στην ελληνική πλευρά να κινηθεί με εποικοδομητικό πνεύμα και με ευελιξία.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη την κατάσταση, σημειώνοντας ότι «φθάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε -και μάλιστα επανειλημμένα- σε αναμονή ελληνικών και αξιόπιστων προτάσεων από την ελληνική πλευρά.

Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ οι Θεσμοί έκαναν «πολύ λογικές προτάσεις» και δήλωσε εν αναμονή προτάσεων από την ελληνική πλευρά να είναι αξιόπιστες και να μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα μέτρα.

«Ήμασταν πάντα ευέλικτοι, και θα συνεχίσουμε να είμαστε» είπε η κ. Λαγκάρντ και περιέγραψε τα τέσσερα χαρακτηριστικά κάθε προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το ΔΝΤ: Βιωσιμότητα χρέους, υλοποίηση μέτρων, χρηματοδότηση του προγράμματος, ευελιξία των θεσμών.

Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι οι επόμενες ημέρες θα αξιοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές για να επανέλθουν με προτάσεις που ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια, κατέληξε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμφωνία και δόθηκε ισχυρό σήμα στην ελληνική πλευρά να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 31889 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια