Οικονομία

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ – Ολάντ πριν από το ραντεβού με Γιούνκερ

oikonomia-merkel-tsipras-giounker-mnimonio
Σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να καθοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας

Εντατικές διαβουλεύσεις

Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, Τετάρτη, το βράδυ, όπου αναμένεται να καθοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ έγιναν σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, και συμφώνησαν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση εύρεση λύσης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μέρκελ και Ολάντ, που αναδεικνύονται σε βασικούς πρωταγωνιστές για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, μέσω δηλώσεων τους αυξάνουν τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας άμεσα. Εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει έγκαιρη συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε η Μέρκελ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα. Πιο ενθαρρυντική η δήλωση Ολάντ, ότι «η συμφωνία είναι θέμα ωρών ή ημερών».

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για τον κίνδυνο να μην ληφθεί καμία απόφαση κατά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Γιούνκερ, απάντησε: «Θα μιλήσω αμέσως στο τηλέφωνο με τον Τσίπρα, καθώς και με την κυρία Μέρκελ», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την προαναφερόμενη τηλεφωνική επικοινωνία των τριών ηγετών.

Χρονοδιάγραμμα συμφωνίας στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

Την ελπίδα ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα καθορίσει τον τρόπο εργασίας για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, εξέφρασε άριστα ενημερωμένη πηγή της ευρωζώνης.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι από τη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Επιτροπής ενδέχεται να οριστεί και η ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες, Ελλάδα και θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), εκτιμώντας, ωστόσο, ότι δεν είναι πιθανό να συγκληθεί Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Κανένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη συνάντηση

Σύγχυση επικράτησε νωρίτερα σχετικά με το εάν στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αρχικά η συμμετοχή του τελευταίου διαψεύστηκε, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μ.Σχοινά να δηλώνει ότι δεν έχει προσκληθεί. Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Γ.Ντάισελμπλουμ να συμμετέχει στη συνάντηση.

Πιο σαφή είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΚΤ και ΔΝΤ. Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κανένας εκπρόσωπος της δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ίδια πηγή της ΕΚΤ σημείωσε, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ρωτήθηκε σήμερα, Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Φρανκφούρτη, αν θα παραστεί στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ και απάντησε αρνητικά.

Πηγή

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας