Συγκροτήθηκε σε σώμα η Εξεταστική για το Μνημόνιο

ellada-vitsas-exetastiki-mnimonia

Ο Δ. Βίτσας, Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο

Με την εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα στη θέση του προέδρου

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο.
Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής –με αντικείμενο τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των μνημονίων–θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, ενώ θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 6 Οκτωβρίου, έχοντας το περιθώριο να πάρει δίμηνη παράταση αν χρειαστεί.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 17 βουλευτές μέλη της Επιτροπής. Τον Δ. Βίτσα ψήφισαν 11 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 6 λευκά ψηφοδέλτια. Αντιπρόεδρος εξελέγη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη (11 υπέρ, 6 λευκά) και γραμματέας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός (11 υπέρ, 6 λευκά).

Εισηγητές από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Νίνα Κασιμάτη και η Παναγιώτα Κοζομπόλη. Τα άλλα κόμματα δεν όρισαν εισηγητές. Συμμετέχουν επίσης οι βουλευτές Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Αντώνιος Συρίγος, Γιώργος Ψυχογιός, Χαράλαμπος Αθανασίου, Σάββας Αναστασιάδης, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Γαλέος, Γιώργος Αμυράς, Νίκος Καραθανασόπουλος, Δημήτρης Καμμένος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε στις 28 Απριλίου 2015 με απόφασή της Προέδρου της Βουλής, ύστερα από πρόταση του ΠρωθυπουργούΑλέξη Τσίπρα και των 148 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνου Καμμένου και των 12 βουλευτών του κόμματός του. Την πρόταση έκανε δεκτή η Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία στις 6 Απριλίου 2015.

Στη σημερινή εναρκτήρια διαδικασία προΐστατο η Ζωή Κωνσταντοπούλου,η οποία στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι η Βουλή θα παράσχει στους βουλευτές «όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις και όλα τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου η διερεύνηση να προχωρήσει εις βάθος. Να είναι ουσιαστική και όχι προσχηματική, να είναι πραγματική και απρόσκοπτη, όχι μετ’ εμποδίων». Η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «αυτές τις μέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνιααπό την αποφράδα περίοδο υπαγωγής μας στο Μνημόνιο» και επισήμανε ότι «το ενδιαφέρον των πολιτών είναι τεταμένο για την παρακολούθηση του έργου της Επιτροπής». Δεσμεύτηκε ακόμα ότι οι εργασίες της Επιτροπής θα καλυφθούν από το Κανάλι της Βουλής, ώστε να γίνουν «όλα στο φως», αφού, όπως σημείωσε, υπάρχει «πικρή εμπειρία της παραπολιτικής παραποίησης τεκταινόμενων σε κλειστές συνεδριάσεις» προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων και σήμερα αυτό «πρέπει να αποφευχθεί».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τον κ. Βίτσα ότι «υπάρχουν στη Βουλή ποινικές δικογραφίες που αφορούν το αντικείμενο της Επιτροπής» και πρόσθεσε ότι «μέρος των δικογραφιών αυτών –ή και όλες– έχουν ζητηθεί και από τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος». Η ίδια τόνισε ότι «το σύνολο αυτού του υλικού θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή σας, προκειμένου να είναι στη διάθεση των μελών της».

Από την πλευρά του ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι στόχος της Επιτροπής «είναι να βρούμε την αλήθεια επί της πραγματικότητας χωρίς καμία δεύτερη σκέψη». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης στις 14 Μαΐου θα «γίνει μια πρώτη συζήτηση επί του υλικού» που διαθέτει η Επιτροπή και θα ξεκινήσει η συζήτηση «για τη συγκρότηση του πίνακα μαρτύρων». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οιεξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών και προανακριτικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και ενεργούν κάθε απαραίτητη και αναγκαία, κατά την κρίση τους, έρευνα για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο συστάθηκαν.

Πηγή: http://www.ertopen.com

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 30206 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια