Ρεπορτάζ

Ημερησίας διατάξεως …προβλήματα, τα προ ημερησίας θέματα του αποψινού Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Reportage Chalatsis dim symb 23 3 15

Με περισσή γκρίνια επί του κανονισμού

Καιρού μη επιτρέποντος και ελλείψει πόρων και υποδομών, μεσούσης της παραδοσιακής γραφειοκρατίας, ανακυκλώνονται ή χρονίζουν παλιά και νέα προβλήματα της τοπικής επικαιρότητας του Δήμου Βέροιας, που ήρθαν κι απόψε (23-3-15) στην προημερησίας συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως, την κατάσταση επιδείνωσε, με αργοπορία άνευ λόγου και αιτίας, η γκρίνια επί της λειτουργίας του κανονισμού και της διαχειρίσεως του χρόνου ομιλητών από τον Πρόεδρο του Σώματος και τους Συμβούλους.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Καθησυχαστικός ο Κ. Βοργιαζίδης, για τα οικονομικά του Δήμου Βέροιας
Σε σύντομη ενημέρωση περί της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, αναφορικά με την εξέλιξη των χρεωλυσίων των δανείων, τα χρηματικά διαθέσιμα, και τις υποχρεώσεις προέβη ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, απαντώντας στο ερώτημα – αίτημα που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραπαναγιωτίδης σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος. Όπως είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα και με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, από τον τραπεζικό δανεισμό, το δάνειο με το χαμηλότερο επιτόκιο είναι της τάξης του 1,5%, ενώ το μεγαλύτερο, της τάξης του 5,5%. Τα άμεσα χρηματικά διαθέσιμα για την εξόφληση υποχρεώσεων για το 2015 ανέρχονται στο ποσό των 3.225.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων πληρωτέων, εντός του 2015, στο ποσό των 2.727.204 ευρώ. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, το μεγάλο βάρος για το Δήμο θα είναι ουσιαστικά μέχρι το 2019.

Περί του σχολικού φύλακα του 7ου Ολοήμερου Δημοτικού Βέροιας
Ο Αντώνης Μαρκούλης αναφέρθηκε γενικότερα στην ανάγκη σχολικών φυλάκων στα σχολεία της Ημαθίας, με αφορμή την πρόσφατη απομάκρυνση του φύλακα του 7ου ολοήμερου Δημοτικού, για το οποίο ειδικότερα, είπε πως είναι προϊόν συνένωσης και στη μέση μιας ανηφόρας και μιας κατηφόρας και ως εκτούτου, χρήζει μιας επιπρόσθετης επιμέλειας. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Σοφιανίδης απάντησε ότι το πρόβλημα των σχολείων είναι η τοποθέτησή των φυλάκων σε απογευματινή βάρδια. “…Στην πρωινή βάρδια την καλύτερη επιτήρηση των παιδιών την κάνουν οι εκπαιδευτικοί. Η κατανομή των φυλάκων είναι δίκαια και με ειδικό βάρος στις περιπτώσεις διεγνωσμένης επικινδυνότητας. Αν έρθουν και νέοι φύλακες θα τοποθετηθούν άμεσα καλύπτοντας κενά…”, διαβεβαίωσε τον κ. Μαρκούλη.

Για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων
Το θέμα απασχόλησε εν μέσω πολλών εντάσεων μεγάλο μέρος της προ ημερησίας συζήτησης, μετά από σχετικό ερώτημα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Μελιόπουλου αλλά και έντονης διαμαρτυρίας του Προέδρου της Φυτειάς Ν. Αγγέλου, για ολιγωρία του Δήμου μετά από επανειλημένες εκκλήσεις του Τοπικού Συμβουλίου, για άμεση αποκατάσταση οδικού τμήματος της περιοχής που διέκοψε την κυκλοφορία των κατοίκων προς από και προς το χωριό και τα χωράφια του. Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος είπε πως οι υπηρεσίες καθοδηγούνται από τεχνικούς και οι δυνατότητες ρίσκων είναι συγκεκριμένες. Ειδικά όταν δε βοηθά ο καιρός, όπως αυτήν την περίοδο. “Δεν μπορούμε να χορέψουμε το χορό της ξηρασίας”, είπε επί λέξει.
Ακόμη συμπλήρωσε ότι ο στόλος μηχανημάτων είναι παλιός και μικρός με πολλές φθορές, με αποτέλεσμα, όταν χαλάνε μηχανήματα να θέλουν χρόνο. Ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος, με τη σειρά του είπε πως είναι εβδομαδιαίος ο προγραμματισμός, για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων και επί παραδείγματι ανέφερε πού θα βρίσκεται το (ένα;;;) γκρέιτερ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, αν και όπως παρατήρησε και ο ίδιος, ο καιρός δεν είναι συνεργός.

Για το νέο σχολειο στα Γιοτζαλίκια και την εγγύτητα των οίκων ανοχής
Το θέμα επανέφερε, αν και είχε ξανασυζητηθεί, ο Ζήσης Πατσίκας, σημειώνοντας ότι στην περιοχή ανέγερσης του νέου σχολείου, που αναμένεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του δήμου να παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2015, λειτουργούν τρεις οίκοι ανοχής. Ο ένας μάλιστα είναι στα 120 μέτρα και όχι πέρα από τα 200 που ορίζει ο νόμος, και διερωτήθηκε πώς ορίστηκε η καταλληλότητα του χώρου για την ανέγερση του εν λόγω κτίσματος στην περιοχή. “…Ή το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, ή μια νόμιμη επιχείρηση θα πρέπει να κλείσει…” κατέληξε εν είδει διλήμματος. Απαντώντας ο Νίκος Μωυσιάδης καθησύχασε τον κ. Πατσίκα πως οι άδειες των οίκων ανοχής δε θα ανανεωθούν, με τη λειτουργία του σχολείου. Ενώ ο Στέλιος Ασλάνογλου διαβεβαίωσε ότι ούτως ή άλλως ο κοντινότερος οίκος ανοχής είναι σε απόσταση άνω των 200 μέτρων.

Εθελοντική Δημοτική Τράπεζα Αίματος – Επέκταση Νοσοκομείου Βέροιας
Όπως ανέφερε η Μαρία Παπαϊωάννου, στις 26 Απριλίου του 2015 θα λειτουργήσει εθελοντικά τράπεζα αίματος στο χώρο του Δημαρχείου, με την ιατρική επίβλεψη του Χρήστου Κούτρα και τη συνδρομή της ιδίας, ενώ την υποστήριξη των δημοσίων σχέσεων της δράσης θα αναλάβει η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης Παπαγιάννη, Σοφία Ελευθεριάδου, η οποία είχε φέρει αρχικά και το θέμα. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε εν συνεχεία ο κ. Κούτρας, και με την ιδιότητα του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Βέροιας, το επόμενο Πάσχα, με τους ρυθμούς που προχωρούν τα έργα επέκτασης, το Νοσοκομείο θα είναι το πλέον υπερσύγχρονο στην περιοχή, με ευρεία κάλυψη αναγκών των περισσότερων κλινικών. “…Το έργο επέκτασης προχωρά, με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών εδώ και όχι την απορρόφηση του νοσοκομείου της Νάουσας…”, διαβεβαίωσε ο κ. Κούτρας, συμπληρωματικά, απαντώντας έτσι και στα σενάρια συγχώνευσης σε βάρος της Νάουσας, που αιωρούνται!

Το αργότερο σε δύο μήνες η έναρξη των εργασιών για το ασανσέρ της Εληάς
Όπως είπε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης, ξεκίνησαν οι εργασίες της αρχαιολογίας στο πρανές της ελιάς (αναγκαστικός ερευνητικός έλεγχος, που επέφερε πολύμηνη καθυστέρηση) και το αργότερο σε δύο μήνες, μπαίνει ο εργολάβος για την κατασκευή του ανελκυστήρα μεταφοράς στην πλατεία της Εληάς.

banner-article

Ροη ειδήσεων