Κοινωνία

Πάνω από 3,4 εκατ. πολίτες χρωστάνε στην εφορία – Από το ’13 έως το 2015 το χρέος αυξήθηκε 21,6 δισ. ευρώ

Περισσότεροι από 3,4 εκατ. πολίτες δεν κατάφεραν την τελευταία διετία να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είτε απέφυγαν να καταβάλουν τους οφειλόμενους φόρους.

Οι εν λόγω από το 2013 μέχρι σήμερα χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο το τεράστιο ποσό των 21,6 δισ. ευρώ. Τα χρέη αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρότερα των 3.000 ευρώ, τα οποία πλέον μπορούν να τα αποπληρώσουν ακόμη και σε 100 δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), το πρώτο δίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 1,765 δισ. ευρώ, ακολουθώντας την πορεία των προηγούμενων μηνών.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο δεν καταβλήθηκαν φόροι ύψους 840 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 925 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που αποτυπώνουν τον αριθμό των οφειλετών, αφού στο πρώτο δίμηνο του έτους και εν αναμονή της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, 231.712 φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν τους φόρους τους.

Πάντως, από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ διαφαίνεται ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου γυρίζουν την πλάτη τους στις ρυθμίσεις που θεσπίζονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Μόνο από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έχουν «βγει» 37.300 φορολογούμενοι, αφήνοντας απλήρωτα περίπου 322 εκατ. ευρώ. Σε 2.749 εξ αυτών έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τη ρύθμιση-εξπρές ή, διαφορετικά, των 8 ημερών, δεν αναμένονται σημαντικά έσοδα από τις παραπάνω κατηγορίες οφειλετών. Και αυτό διότι οι ανωτέρω έχουν χρέη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν δημιουργηθεί σημαντικές προσαυξήσεις.

Η ρύθμιση-εξπρές παρέχει τη δυνατότητα σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τη βασική οφειλή να σβήσουν τις προσαυξήσεις. Ακόμη τους δίνει τη δυνατότητα να προκαταβάλουν το 50% της βασικής οφειλής και να διαγράψουν το 50% των προσαυξήσεων.

Η ρύθμιση αυτή επί της ουσίας απευθύνεται στους παλαιούς οφειλέτες, που έχουν υψηλά ποσά προσαυξήσεων. Όσοι οφείλουν μικροποσά στο ελληνικό Δημόσιο όπως φαίνεται θα περιμένουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία προβλέπει ελάχιστο ποσό δόσεων 20 ευρώ.

Μάλιστα, οφειλές που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση έως 5.000 ευρώ είναι άτοκες. Η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή, ωστόσο θα τεθεί σε ισχύ μετά τις εορτές του Πάσχα. Δηλαδή, η σχετική εφαρμογή θα ανοίξει μετά τις 13 Απριλίου, ενώ προηγουμένως θα έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλέτες έχουν προθεσμία υποβολής αίτησης μέχρι τις 26 Μαΐου, ενώ ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να παρατείνει κατά ένα μήνα την καταληκτική προθεσμία.

πηγή: Καθημερινή
dikaiologitika.gr  20/03/2015 – 10:18

Ροη ειδήσεων