Ρεπορτάζ

Το Kαραβάνι της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών του Κουρδιστάν στη Βεργίνα

Reportaz Chalatsis kourdisses

Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της Ημαθίας

100 περίπου γυναίκες από το Καραβάνι της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, που διασχίζει ήδη την Ευρώπη από το Κουρδιστάν μέχρι την Πορτογαλία, υποδέχτηκαν σήμερα το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας, εκ μέρους του Δήμου Βέροιας ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού Γιώργος Σοφιανίδης, εκ μέρους του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» η Πρόεδρος Γιούλη Φωστηροπούλου, εκ μέρους της Ομάδας Αλληλεγγύης και Δράσης Βέροιας η Μαριάνθη Τουτουντζίδου και εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας για το παιδί» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Τέλης Σιδηρόπουλος.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που συνομίλησαν με τους παραπάνω, μέσω διερμηνέα, έδωσαν το στίγμα του αγώνα τους, ως μέρους του συνολικού αγώνα του γυναικείου φύλου στον πλανήτη, απέναντι σε φαινόμενα βίας και κακοποίησης, εκμετάλλευσης, και ρατσισμού κατά των γυναικών, κάθε ηλικίας, φυλής, εθνικότητα και θρησκείας, ενώ ειδικότερα μετέφεραν μήνυμα της αλληλεγγύης κυρίως προς τις γυναίκες αυτές που πρωτοστάτησαν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην αυτόνομη περιοχή Ροζάβα της Συρίας, με κέντρο την πόλη Κομπάνι, γεγονός που αποτέλεσε και την αφορμή για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Πορεία των Γυναικών.

Reportaz Chalatsis kourdisses3ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΡΔΙΣΣΕΣ
Αναλυτικότερα, ο κ. Σοφιανίδης, καλωσόρισε τις γυναίκες στη Βεργίνα, για λογαριασμό του Δήμου Βέροιας, μιλώντας για τη σπουδαιότητα της ιστορίας των αρχαιολογικών χώρων που επρόκειτο, στη συνέχεια, να επισκεφθούν και διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του Καραβανιού ότι στηρίζει τον αγώνα τους.

Reportaz Chalatsis kourdisses2Η κ. Φωστηροπούλου, μίλησε για τον κοινωνικό ρόλο του «Εράσμου» σε επίπεδο στήριξης της κακοποιημένης, ειδικότερα γυναίκας, ως θύματος της ενδο-οικογενειακής βίας, αλλά και του παιδιού και εστίασε στην αναγκαιότητα των συλλογικών γυναικείων αγώνων, που δεν έχουν πατρίδα αλλά αντίθετα, κοινό τους στόχο, μόνο την ενότητα και τη διεκδίκηση της ισοτιμίας τους μέσα στην παγκόσμια κοινωνία.

Reportaz Chalatsis kourdisses4Η κ. Τουτουντζίδου μίλησε για τον ενεργό ρόλο της Ομάδας Αλληλεγγύης, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ως επακόλουθου της οικονομικής, και πρόσθεσε ότι μια εκ των πολλαπλών δράσεων της υπήρξε και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στο Κομπάνι.

Reportaz Chalatsis kourdisses5Τέλος ο κ. Σιδηρόπουλος αναφέρθηκε στο έργο υποστήριξης και φιλοξενίας που επιτελεί η «Πρωτοβουλία για το παιδί» με τα δύο «σπίτια» που λειτουργούν σε Βέροια και Βεργίνα, διατυπώνοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα των γυναικών.

 

Στην Ελλάδα το Καραβάνι πέρασε μέχρι στιγμής από τη Θεσσαλονίκη στις 17 και 18 Μαρτίου , ενώ σήμερα 19 του μηνός μετά τη Βεργίνα, μετέβη στην Έδεσσα, όπου προγραμματίστηκε συνάντηση με αντίστοιχες συλλογικότητες.
Η πορεία των γυναικών θα τερματιστεί στην Πορτογαλία στις 17 Οκτωβρίου.

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας