Ρεπορτάζ

Στο πλευρό της κυβέρνησης εκατοντάδες πολίτες της Ημαθίας

Reportaz Chalatsis pl.Dimarxiou den ekbiazomaste2

Έδωσαν ειρηνικό παρόν στην πλ. Δημαρχείου της Βέροιας

Με το σύνθημα «Δεν εκβιαζόμαστε, δεν υποκύπτουμε, δεν φοβόμαστε, δεν κάνουμε πίσω, νικάμε», διαδήλωσαν ειρηνικά, εκατοντάδες πολίτες της Βέροιας και της Ημαθίας, απόψε, στην πλ. Δημαρχείου της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο πανελλαδικό προσκλητήριο ανοιχτής στήριξης της νέας ελληνικής Κυβέρνησης, ενόψει της πολιτικής διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε και επίσημα πλέον, για τη διαχείριση του χρέους, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χθες(10-2-15) βράδυ στη βουλή και με αιχμή του δόρατος τις επαφές του κυβερνητικού team στις Βρυξέλες, στο πλαίσιο επαφών του, στο έκτακτο Eurogroup, και με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή σύνοδο κορυφής.

Reportaz Chalatsis pl.Dimarxiou den ekbiazomaste3Πιο συγκεκριμένα, παρά το τσουχτερό κρύο, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους -2, στο κέντρο της Βέροιας, από τις 6.00μ.μ. και μέχρι πριν λίγο, άτομα κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και πολιτικής πεποίθησης διατράνωσαν σιωπηρά τη συμπαράσταση τους στον αγώνα της κυβέρνησης που δίνει στην Ευρώπη, με αποκλειστικά μέσα έκφρασης τους κάποια πλακάτ με χειρόγραφα συνθήματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς διοργάνωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπήρξαν, εσκεμμένα, ηχητικές εγκαταστάσεις, ούτε κάποιο πλάνο ομιλιών ή πορείας, εν αντιθέσει με τα συνήθη των δημοσίων συγκεντρώσεων, μέχρι πρότινος.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αποφάσεις της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ, ώστε η αποψινή συγκέντρωση να αποκτήσει αυθόρμητα καθολικό και παλλαϊκό χαρακτήρα, μακριά από πιθανές παρερμηνείες ή σενάρια που θα ήθελαν να παρουσιάσουν τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ως διοργανωτές ή καθοδηγητές της όλης κινητοποίησης.

Reportaz Chalatsis pl.Dimarxiou den ekbiazomasteΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
Μεταξύ των χειρόγραφων συνθημάτων ο φακός μας κατέγραψε και ένα στα Γερμανικά, που έγραψε Έλληνας μετανάστης από τη Γερμανία το οποίο απευθύνεται στην Καγκελάριο Μέρκελ με τα εξής:
«κ. Μέρκελ ξυπνήστε. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο Γερμανία…
Γρήγορα τα λεφτά μας πίσω που μας κλέψατε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦΑΡΕΤΡΑ»
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η Μαριάνθη Τουτουντζίδου, εκ μέρους της Ομάδας Αλληλεγγύης και Δράσης Βέροιας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «…Η αποψινή συγκέντρωση είναι μια αυθόρμητη εκδήλωση, που ξεκίνησε μέσω του διαδικτύου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στις πλατείες της χώρας. Και θα έλεγα ότι και στη Βέροια η προσέλευση του κόσμου είναι σημαντική και αποπνέει αισιοδοξία. Αποτελεί μια απάντηση του λαού μας στην εθνική ταπείνωση, όλων αυτών των χρόνων, στην κοινωνική αδικία, στην ανισότητα, στο φόβο που φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση να εμπνεύσει, στις ενοχές που φόρτωσε στους πολίτες άδικα.
Reportaz Chalatsis pl.Dimarxiou den ekbiazomaste6Είναι παράλληλα μια απόδειξη εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση που έδειξε έμπρακτα ότι σέβεται τη λαϊκή βούληση, τη λαϊκή ετυμηγορία και τη νωπή εντολή. Πολύ περισσότερο ο κόσμος δείχνει με αυτή του τη στάση πως ό,τι πετυχαίνουν οι λαοί το πετυχαίνουν στο δρόμο με την αγωνιστικότητά τους, τη θέληση και τη δύναμη της ψυχής τους. Το αποψινό μήνυμα το στέλνουμε και στην Ευρώπη, αφού η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια μικρή γωνιά, έναν φάρο αισιοδοξίας για όλους τους λαούς…».

Reportaz Chalatsis pl.Dimarxiou den ekbiazomaste5Χαρακτηριστική υπήρξε και η δήλωση μιας γνωστής ακτιβίστριας της Βέροιας, της Ανθούλας Σιδηροπούλου που κατέθεσε τα εξής: «…Απόψε νιώθω ελπίδα, χαρά και είμαι αισιόδοξη ότι δε θα παραμείνουμε εκεί που μας πέταξαν τα λαμόγια που μας κυβέρνησαν, στη χωματερή των Γερμανών. Καμία ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήμα. Ας αναλογιστούμε τους πάνω από 12.000 αυτόχειρες. Ας αναλογιστούμε τους πεινασμένους, ας μετρήσουμε τα 200.000 ελληνόπουλα, που τα χάσαμε εξαιτίας των πρώην κυβερνώντων και τέλος ας αποφασίσουμε να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση και τους αγώνες της, ώστε να πάψουμε να είμαστε σκλάβοι των Γερμανών…».

banner-article

Ροη ειδήσεων