Πολιτική

“Ξεκινάμε από την αρχή. Όχι από το μηδέν”

2015 01 14 politiki kidiso o par2

Παρουσίαση ψηφοδελτίου του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. Ημαθίας

Κωστής Χαλάτσης

Η παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών Ημαθίας του Κινήματος Δημοκρατών – Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Αιγές Μέλαθρον της Βέροιας.

2015 01 14 politiki kidiso o parΌπως σημείωσε αρχικά ο υποψήφιος βουλευτής και νυν αντιδήμαρχος Βέροιας, Στέλιος Ασλάνογλου, στη σύντομη εισήγησή του, το νέο Κίνημα πρέπει να δημιουργήσει ένα σοκ στο χώρο της πολιτικής που θα βοηθήσει τη χώρα συνολικά, συμβάλλοντας σε ανακατατάξεις αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, και αλλαγής και σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος, όπως είπε, συμμετέχει με χαρά στο ψηφοδέλτιο της Ημαθίας, ώστε να προσφέρει με την παρουσία του στον τόπο αλλά και στη χώρα γενικότερα.
Αμέσως μετά παραχώρησε το λόγο στους συνυποψηφίους του που είπαν μεταξύ άλλων:

Χρήστος Βαλσάμης
Ο κ. Βαλσάμης, ο οποίος ιδεολογικά προέρχεται από την ΠΑΣΠ (στα φοιτητικά του χρόνια) βιώνει το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς και ο ίδιος ανήκει στο μεγάλο για τη χώρα ποσοστό των νέων ανέργων, γεγονός που του δίνει το ερέθισμα της πολιτικής πάλης για την ανατροπή των σημερινών συνθηκών.
“…Στον κόσμο υπάρχει δικαιολογημένη οργή, αλλά έφτασε ο καιρός να σηκώσουμε κεφάλι, ώστε να εχουμε όλοι δικαίωμα στη κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Αποδέχομαι την πρόσκληση Παπανδρέου στον οποιο πιστεύω, όπως και αυτός πιστεύει στη νέα γενιά που την ακούει και τη στηρίζει. Φαίνεται αυτό άλλωστε και στις συμμετοχές των ψηφοδελτίων. Αν και κατηγορήθηκε όσο κανείς ποτέ, δεν έπαψε να πιστεύει στους νέους και να τους στηρίζει. Θέλω να βάλω λοιπόν κι εγώ ένα λιθαράκι, στο χτίσιμο της νέας Ελλάδας και της Ημαθίας…”, είπε χαρακτηριστικά.

Άννα Λαμπίρη
Εκπαιδευρικός η ίδια και πρώην Δημοτική Σύμβουλος των Δήμων Αντιγονιδών και Αλεξάνδρειας, η κ. Λαμπίρη τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή η συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο Παπανδρέου. “… Ένας χώρος που μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε το νέο πολιτικό μας σπίτι. Αισθανόμουν πολιτικά …άστεγη και βρήκα στέγη. Χρόνια παραμένοντας πιστή στι αξίες της δικαιοσύνης και της συμμετοχικής διαδικασίας υπηρέτησα το ΠΑΣΟΚ, που όμως τα τελευταία χρόνια έχασε τις πολιτικές του αρχές και δυνάμεις. Έτσι πλέον περνάμε από τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη στη διακήρυξη της 3ης Γενάρη. Είμαστε Σοσιαλιστές στο DNA μας.
Ο Παπανδρέου είναι ο ηγέτης που βάζει την Ελλάδα και τους Έλληνες πάνω από όλα. Έπεσε στα βαθιά νερά για να στηρίξει την Ελλάδα πριν αυτή βουλιάξει.
Ζητώ το σταυρό σας κυρίως για να βάλω πλάτη να μεγαλώσει και να δυναμώσει το ΚΙΔΗΣΟ. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο Παπανδρέου. Δε φταίει αυτός που μπήκαμε στο μνημόνιο. Φταίνε αυτοί που έφαγαν και άφησαν το λογαριασμό να τον πληρώσει ο επόμενος. Δε φταίει ο εμπρηστής και φταίει ο πυροσβέστης;;;
Δεν προσπαθώ να δικαιώσω εγώ τον Παπανδρέου, θα τον δικαιώσει η κάλπη. Είμαστε το μόνο ελπιδοφόρο σχήμα για την επανάσταση του αυτονόητου. Είναι ο μόνος που έχει όραμα για την έξοδο από την κρίση της μεταπελατειακής Ελλάδας….”, σημείωσε η κ. Λαμπίρη.

Σταύρος Πετρακόπουλος
Ο νεαρός δικηγόρος υπογράμμισε ότι ο πολιτικός στίβιος δεν είναι ούτε επάγγελμα, ούτε αυτοσκοπός. “…Επέλεξα να κατεβώ με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, γιατί η αξιοπρέπεια και η αποκατάστασή της είναι επιτακτική ανάγκη. Ζούμε σε καιρούς υψηλής κριτικής και μηδαμινής ενεργητικότητας. Δε βοηθά η εποχή της αδράνειας στις αλλαγές που χρειαζόμαστε, όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων. Κατεβαίνω λοιπόν ως ένας από εσάς, με την πλάτη στον τοίχο, επωμιζόμενος ευθύνες που δεν ανήκουν ούτε σε μένα ούτε στη γενιά μου. Ζητώ τη στήριξη των συντοπιτών μου δίνοντάς τους μια επιλογή πολιτικά άφθαρτη, και βγαλμένη μέσα από τα σπλάχνα τους, από τη Βέροια”… είπε.

Άγγελος Τόλκας
Ο πρώην Υφυπουργός αρχικά παρατήρησε, στη μακροσκελή τοποθέτησή του, τη γεμάτη αίθουσα, που τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όπως ομολόγησε, με αγωνία και δυσκολία προσπαθούσαν να γεμίσουν, ως πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλώντας για τις συνθήκες γέννησης του νέου Κινήματος και το Γιώργο Παπανδρέου ανέφερε συγκεκριμένα:
“…Πιεστήκαμε χρονικά, λόγω του χρονοδιαγράμματος των εκλογών που ο Γ. Παπανδρέου δεν ήθελε. Και αυτό να σημειωθεί. Τιμή μου που συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο ανθρώπων που δεν προέρχονται από παλιές κομματικές διαδικασίες, αλλά από την ίδια την κοινωνία με τα προβλήματα της…”.
Εν συνεχεία μίλησε για το ρόλο του περιβόητου δημοψιφήσματος που έφερε την πτώση της τότε Κυβέρνησης Παπανδρέου:
“…Ήταν μια πρόταση που θα έδινε σε όλους μας τη δυνατότητα να πάρουμε ευθύνες και να ενημερώσουμε το λαό. Δεχθήκαμε όμως εκβιαστικές πιέσεις και μέσα από την παράταξη, να πάρουμε πίσω αυτή την ιστορική απόφαση. Δεν έπρεπε βέβαια και τότε, όπως και τώρα, να πάμε σε εκλογές, για αυτό και έγινε ό,τι έγινε, κάτι που και τότε ήξερε ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι δε συμφέρει τη χώρα. Ήξερε πόσο εύκολα θα έμπαινε η χώρα σε περιπέτειες, αν χάνονταν βασικά αγαθά…”
Για το πολιτικό και κοινωνικό κόστος της τότε πολιτικής σημείωσε: “…Πληγώσαμε το λαό παίρνοντας μέτρα που δε θέλαμε, αλλά διακυβέβονταν πολλά πράγματα. Από τη μια ήμασταν εμείς που λέγαμε για συναίνεση και από την άλλη όχθη, όσοι έλεγαν ότι πρέπει να φύγουμε (ζάπεια, ισοδύναμα κλπ)
η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ και ο ΛΑΟΣ, που τελικά συγκυβέρνησαν, πλην του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα, αφού έκανε όλες τις κωλοτούμπες για να προσεγγίσει την εξουσία με παροχολογίες επιστροφής στην προτέρα κατάσταση, χωρίς όμως να απαντήσει που θα βρει τα λεφτά. Αναλάβαμε ευθύνες που δε μας αναλογούσαν. Δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση αλλά η κρίση το μνημόνιο και δεν είμαστε εμείς οι μνημονιακοί και οι άλλοι οι καλοί αντιμνημονιακοί, όταν παραλάβαμε ένα κράτος Καραμανλή που μέχρι να φύγει διόριζε κόσμο.

Γιατί με το ΚΙΔΗΣΟ και όχι με το ΠΑΣΟΚ;
Για τη συστράτευση στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου είπε: “…Δώσαμε αγώνες με κρίσιμο ορόσημο τις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τις πολιτικές δυνάμεις που το στήριζαν και άφησε πολιτικά άστεγο πολύ κόσμο. Στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ πριν τις ευρωεκλογές είχα ζητήσει ανοιχτό συνέδριο, και εγώ και πολλοί άλλοι, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Όταν ζητήσαμε να αλλάξει η κατάσταση, αντιμετωπιστήκαμε με μεγάλη κριτική. Το Δεκέμβρη ο Παπανδρέου πιεζόμενος από πολλά στελέχη από όλη την Ελλάδα πήρε αυτή την ηθική και πολιτική απόφαση. Είμαστε λοιπόν κοντά σε έναν άνθρωπο με τον οποίο παλέψαμε και πέσαμε μαζί. Διασπαση όχι. Δε σκοπεύουμε να ρίξουμε συντρόφους με τους οποίους αγωνιστήκαμε στο παρελθόν. Ρήξη με το κακό παρελθόν ναι…”.

Τέλος μίλησε για τις γραμμές προτεραιοτήτων του νέου κόμματος με τα εξής: “Προτεραιότητα μας είναι να παλέψουμε ενάντια στην ανισοκατανομή του πλούτου και για την αποκατάσταση των κοινωνικά πληγέντων από τις πολιτικές που πάρθησαν, αλλά όχι με δική μας υπαιτιότητα.
Σήμερα η μόνη προοπτική της χώρας είναι η Ανάπτυξη. Πως αντιμετωπίζονται τα χρεή; Μόνο δι’ αυτής.
Ακόμη θέλουμε να δώσουμε λόγο στον πολίτη να εκφραστεί, να γίνει η διεκδίκησή του συλλογική υπόθεση, μέσα από την επανανοηματοδότηση και ισχυροποίηση των Δημοκρατικών θεσμών και της διαφάνειας. Εμείς θέσαμε πρώτοι τις βάσεις για τη διαφάνεια (λίστα Λαγκάρντ). Τα είπαμε, και εγώ προσωπικά, αλλά ο κόσμος δεν τα ξέρει, αφού το τοτε σκηνικό και το περιβάλλον της κατακραυγής μας απομόνωσε χωρίς συμμάχους, στο …έλεος μας.
Δε θέλουμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν αλλά από την αρχή επάνω σε βάσεις που θέσαμε και δεν έγιναν ποτέ κατανοητές.

Πληρώσαμε την αλήθεια και την ψυχική μας κατάθεση αιματηρά. Είμαστε σήμερα εδώ ζητώντας να ξεκινήσουμε με τη δική σας στήριξη. Δεν είμαστε ένα κόμμα εξουσίας. Μπορούμε να πούμε αλήθειες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα παλιά ποσοστά εξουσίας του 40% αλλά για μικρά και κρίσιμα όμως ποσοστά – ρυθμιστές της επόμενης μέρας του πολιτικού τοπίου με ένα και μόνο σκοπό, να κάνουμε τους πολίτες συνδιαμορφωτές του αύριο που θα είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει λοιπόν να ακούσουμε τη φωνή της συνείδησής μας και του συναισθήματός μας.

banner-article

Ροη ειδήσεων