Παιδεία

Υπό αίρεση η τράπεζα θεμάτων

2014 07 01 ellada panellhnies

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αλλά και πριν αρχίσει το Β’ τετράμηνο, το υπουργείο Παιδείας κατάλαβε επιτέλους το αλαλούμ

που επικρατεί στην Τράπεζα Θεμάτων και ανακοινώνει εξορθολογισμό μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αυτά σε περίπτωση που η κυβέρνηση παραμείνει στα κόμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εξουσία. Σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Τράπεζα Θεμάτων θα καταργηθεί με τη μορφή που έχει σήμερα και οι μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου θα εξεταστούν στις προαγωγικές εξετάσεις σε θέματα που θα θέσουν οι διδάσκοντες καθηγητές.

Ακόμη και αν η Τράπεζα θεμάτων ισχύσει για τις εφετινές εξετάσεις της Α’ και Β’ Λυκείου, οι μαθητές δεν θα γνωρίζουν πριν την Άνοιξη αν η προετοιμασία που έχουν κάνει έως τώρα θα πάει στράφι και σε ποιο βαθμό. Θέματα θα απαλειφθούν, θα συγχωνεύουν με άλλα η θα αλλάξουν εντελώς ενώ θα προστεθούν και πολλά άλλα στα μαθήματα εκείνα που παρατηρείται έλλειψη. Μαθητές και γονείς αλλά και οι διδάσκοντες που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις αλλαγές την τελευταία στιγμή, βρίσκονται σε δικαιολογημένη αναστάτωση και μόνο ψυχραιμία μπορούν να συστήσει κανείς.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας δίνουν σαφή εικόνα τουλάχιστον για την αριθμητική ανισότητα που προκύπτει στα διαθέσιμα θέματα από μάθημα σε μάθημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια μαθήματα, κυρίως θεωρητικά ο αριθμός των θεμάτων που έχουν ενσωματωθεί στην Τράπεζα υπερβαίνει κατά πολύ τον ενδεδειγμένο ενώ σε άλλα, υπολείπεται και πρέπει να συμπληρωθεί.

Για τη Β’ Λυκείου τα διαθέσιμα θέματα είναι κατά πολύ λιγότερα

στην Άλγεβρα
τα Μαθηματικά
τη Βιολογία
τα Γερμανικά
και λιγότερο στη Γεωμετρία

Σε 13 μαθήματα, τα θέματα που περιέχει η Τράπεζα είναι περισσότερα απ’ ότι ενδείκνυται, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υπερβολικά περισσότερα. Ο μεγαλύτερος υπερπληθυσμός θεμάτων εντοπίζεται

στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
στη Φυσική
τη Νέα ελληνική Γλώσσα
τη Φιλοσοφία
την Ιστορία
τις Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών
την Πολιτική Παιδεία
τα Θρησκευτικά

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε λοιπόν την διακοπή τροφοδότησης της Τράπεζας Θεμάτων για το τρέχον σχολικό έτος και από 21 Ιανουαρίου 2015, ημερομηνία έναρξης του Β΄ Τετραμήνου. Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν γίνει έως το τέλος Μαρτίου. Συγκεκριμένα:

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Να διακοπεί η τροφοδότηση της τράπεζας θεμάτων με νέα θέματα. Μέχρι την ημερομηνία αυτή: α) Να εξορθολογιστεί ο αριθμός των θεμάτων, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθήματος, τη διδακτέα ύλη και τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας. β) Να ολοκληρωθεί, όπου δεν έχει γίνει αυτό, η κάλυψη του συνόλου της διδακτέας ύλης. Μετά την 21η Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του Μαρτίου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και αναπροσαρμογές, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση λανθασμένων ή ασαφών θεμάτων αλλά και τα ζητούμενα των θεμάτων να σχετίζονται απόλυτα με τις οδηγίες διδασκαλίας. Τα θέματα να ταξινομηθούν κατά κεφάλαιο ή κατά διδακτική ενότητα, ώστε να είναι ευχερέστερη η αξιοποίησή τους κατά τη διδασκαλία.

Όπως παραδέχεται ο Υπουργός παιδείας

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των θεμάτων σε κάποια μαθήματα κρίνεται υπερβολικά μεγάλος. Παρατηρούνται επαναλήψεις και ασάφειες, ενώ αντλούνται θέματα από μη σημαντικά τμήματα της ύλης, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται μηχανιστική μάθηση (αποστήθιση), να ακυρώνεται μερικώς η φιλοσοφία του Νέου Λυκείου και να οδηγείται μεγάλος μέρος μαθητών στα φροντιστήρια.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί

Πέρα από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ -στις οποίες το 360pedia.gr θα επανέλθει τις επόμενες ημέρες με συνεντεύξεις τον τομεαρχών από όλα τα κόμματα- η Επιτροπή Παιδείας έχει επεξεργαστεί τα άμεσα μέτρα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκκρεμότητες, ειδικά για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι πολλές, σημαντικές και επείγουσες και ήδη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είτε στα σχολεία είτε στα Φροντιστήρια αισθάνονται ότι κινούνται στα τυφλά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και μετά από εκτενή συζήτηση που έγινε στα αρμόδια όργανα, αποφασίστηκε

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Κατάργηση από εφέτος της Τράπεζας Θεμάτων. Οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου θα εξεταστούν σε θέματα επιλογής των διδασκόντων. Παρεμβάσεις αλλά και αξιοποίηση όποιας προεργασίας έχει γίνει από την ΑΔΙΠ ώστε να διευρυνθούν οι επιλογές των υποψηφίων σε αριθμό και αντικείμενο σχολών

Ο βασικός προβληματισμός ήταν να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές και ταυτόχρονα να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επικράτησε, λοιπόν, η άποψη ότι η κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων με τη μορφή που έχει σήμερα μάλλον ανακούφιση θα προκαλέσει στους μαθητές αφού η προετοιμασία τους έγινε στα τυφλά και δύσκολα θα αποδώσει αφού τα θέματα -όπως έχει επανειλημμένως καταδείξει με ρεπορτάζ το 360pedia.gr- δεν είναι σταθμισμένα σε ότι αφορά τη δυσκολία τους και η κλήρωση μοιάζει περισσότερο με λοταρία την οποία πλήρωσαν οι περυσινοί μαθητές της Α’ Λυκείου με την αποτυχία να φθάνει το 40%.

Οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας μάλλον δικαιώνουν αυτή την επιλογή αφού η Τράπεζα Θεμάτων ούτως η άλλως αλλάζει και σε αριθμό και σε ποιότητα θεμάτων επομένως και οι μαθητές πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την προετοιμασία τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ορισμός των σχολών στις οποίες θα οδηγεί κάθε επιστημονικό Πεδίο, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει ριζικά και χωρίς αιφνιδιασμούς το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση -το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ- θα γίνει με στόχο τη διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων. Το υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και η ΑΔΙΠ έχουν παραδεχθεί ότι οι επιλογές των υποψηφίων είναι δραματικά περιορισμένες και γι’ αυτό, όπως αποκάλυψε το 360pedia.gr, έχουν επεξεργαστεί σχέδιο για «άνοιγμα» των επιλογών με ορισμό σχολών που θα κινούνται ως μπαλαντέρ ανάμεσα στα Πεδία.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Παιδείας, κινούνται περισσότερο στη λογική της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των Πεδίων. Επεξεργάζονται, τουλάχιστον για τους υποψήφιους του 2016, τη δυνατότητα να επιλέξουν, αν το επιθυμούν, περισσότερα από ένα Πεδία. Η λύση αυτή προϋποθέτει αναπροσδιορισμό των μαθημάτων κάθε πεδίου και, πιθανώς, ορισμό μαθημάτων επιλογής. Η επιτροπή Παιδείας εκτιμά ότι η νέα πολιτική ηγεσία θα έχει το χρόνο, έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς, να καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο χωρίς να απορρίπτει και την αξιοποίηση της προεργασίας που έχει ήδη γίνει.

Πηγή: http://360pedia.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων