Γράμματα & Τέχνες

Στα μονοπάτια της ποίησης. Ηλίας Τσέχος. “Από πέτρα και χρόνο”

2015-01-07-Politismos-tsexos-gennethlia

Σημειώσεις στο περιθώριο…

Στα μονοπάτια της ποίησης πορεύεται το ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη «Από πέτρα και χρόνο», αφιερωμένο στον ημαθιώτη ποιητή Ηλία Τσέχο.

Γυρισμένο πριν από έξι περίπου χρόνια στην αρχαία Μίεζα και το χωριό του, το Γιαννακοχώρι της Ημαθίας, καταγράφει τις λεπτές αποχρώσεις της ιδιαίτερης ποίησης του Τσέχου και την εκρηκτική προσωπικότητα του ποιητή.
Σε μια πορεία μέσα στο χώρο του, είτε μοναχική, είτε συντροφική, με το σκηνοθέτη και το φακό του, η ποίηση του Τσέχου ξετυλίγεται και γίνεται εικόνα και ήχος ,παρασύροντας το θεατή σε συναισθήματα και σκέψεις.

2015-01-07-Politismos-tsexos-gennethlia

Σαν άλλος Οδυσσέας ο Τσέχος, με εμπειρίες ξεχωριστές, αγγίζοντας μέσα από τη δουλειά του- χορευτής και ηθοποιός- προσωπικότητες όπως η Δώρα Στράτου, ο Ρίτσος, ο Τσαρούχης, ο Αγγελόπουλος, ο Κούνδουρος, ο Ψαράς, ξαναγυρίζει στην Ιθάκη του, το χωριό του.

Μια ταινία , που, με χαμηλούς τόνους και αφοπλιστική φυσικότητα ,αναζητά την ουσία των πραγμάτων. Τι είναι ποίηση, τι είναι επιστροφή, τι μνήμη; Τι είναι ζωή, τι θάνατος;
Την απάντηση τη δίνει ο ποντιακός χορός του ίδιου του ποιητή, που, υψώνοντας το κορμί του στο πάλλευκο του χιονιού, ανάμεσα σε γη και ουρανό, μέσα σε μια έκσταση διονυσιακής μέθης, δηλώνει τον ακατάλυτο δεσμό του με τις ρίζες του, με τη γη του και τους ανθρώπους της.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ποίηση του Τσέχου, “κάποτε είναι όλα η επιστροφή…”

Ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να δει κανείς

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας