Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Μιλάνε για διάσπαση, εμείς για λύτρωση

2015 01 03 Politiki papandreou diakirixi

Ανακοινώθηκε το “ΚΙΝΗΜΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ”

Της Ευαγγελίας Μπίφη

Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν μιλούν για διάσπαση, εμείς μιλάμε για λύτρωση και δημιουργική ρήξη με το κομματικό κατεστημένο, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ανακοίνωση του νέου του κόμματος, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Απαντώντας στα περί προσωπικής ατζέντας, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν σιώπησε μπροστά στην επίπλαστη ενότητα και δεν βολεύτηκε, επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο.

Και με σύνθημα την «επανάσταση του αυτονόητου», ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν θα γίνει παρακολούθημα κανενός, ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να είναι ουραγός της δεξιάς».

Το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά πολλών, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατά την εκδήλωση του Σαββάτου στο Μουσείο Μπενάκη, τονίζοντας ότι όσοι μιλούν για προσωπική ατζέντα κλείνουν τα αυτιά σε όλους όσοι ζητούσαν να γίνει κάτι για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

«Δεν έχω κάτι να κρύψω, ούτε με κρατά κανείς» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι έλαβε την απόφαση -μία από τις δυσκολότερες της ζωής του- για τη συγκρότηση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών από αίσθημα ευθύνης για την αναβίωση των αξιών και για την επίτευξη πραγματικής προόδου στη χώρα που πρέπει επιτέλους να συγκρουστεί με το πελατειακό σύστημα.

«Αφού εγκαλούμαι προσωπικά ας απαντήσω και με πιο προσωπικό τόνο: Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν, στη σιγουριά της επανεκλογής με αντάλλαγμα τι; Τη σιωπή μου σε μία επίπλαστη ενότητα που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη που αγαπήσαμε στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ μας συζητήσεις αλλά τα καταπίνουν δημοσίως».

«Θα σιωπούσα θα βολευόμουν. Επέλεξα για άλλη μία φορά το δύσκολο δρόμο» συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι ανέλαβε δημιουργική πρωτοβουλία ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.

«Αυτός ήμουν, αυτός είμαι, αυτός θα είμαι πάντα. Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου, αλλά στην πολιτική έχω ταχθεί να υπηρετώ την πατρίδα, το κοινό καλό, να υπηρετώ αυτό που θεωρώ δίκαιο, σωστό, προοδευτικό, ανθρώπινο. Δεν συμβιβάστηκα με τη λογική της αποφυγής του πολιτικού κόστους» υπογράμμισε.

«Σίγουρα έκανα λάθη» αναγνώρισε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας όμως πως ό,τι έπραξε ήταν για το κοινό καλό.

«Κάποιοι ελλείψει επιχειρημάτων επικαλούνταν τον Ανδρέα εναντίον μου, εναντίον μας. Δεν ξέρω πώς είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Ανδρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μην συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο» υπογράμμισε.

Μιλώντας πολλές φορές για δημιουργική ρήξη, καθώς και επανάσταση του αυτονόητου που βασίζεται στη βαθιά πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί, αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της, ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον νέο πολιτικό φορέα με τη δέσμευση ότι κατόπιν των εκλογών θα πραγματοποιηθεί το ανοιχτό ιδρυτικό συνέδριο.

Με το σύνθημα «πάμε» και λέγοντας πως «θα γράψουμε μαζί ιστορία» ξεκίνησε την ομιλία του για την ανακοίνωση του νέου πολιτικού σχηματισμού ο Γ.Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για ένα κείμενο-συμβόλαιο με καθαρό πολιτικό στίγμα και όραμα. «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, ξεκινάμε από την αρχή και η αρχή είναι οι αξίες μας» τόνισε.

«Μπορούμε εμείς οι Έλληνες μαζί και συλλογικά να αλλάξουμε την Ελλάδα» ανέφερε για να σημειώσει πως στον πυρήνα των αρχών του νέου κόμματος βρίσκονται ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και στόχος είναι μία κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας.

Αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα, τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος.

Ως προς τη βασική πολιτική πρόταση του νέου κόμματος, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως η εμπειρία των πέντε ετών από το ξέσπασμα της κρίσης, που σοβούσε όμως χρόνια, οδηγεί σε ένα πολύ απλό συμπέρασμα: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει τον κίνδυνο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις των αλλαγών που ζούμε και έρχονται, δεν πρόκειται να υπερβεί την κρίση εάν δεν αλλάξει οριστικά, συθέμελα στη βάση αξιών και αρχών για μία σύγχρονη και λειτουργική δημοκρατία.

Και στο γιατί χρειάζεται ένα νέο κίνημα τώρα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα για να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα τη χώρα και τους πολίτες της χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος, και είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της πρόδου.

«Στη δημόσια ζωή είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Δημοκρατών Σοσιαλιστών για δημοκρατικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο» επισήμανε για να υπογραμμίσει: «Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός, ακόμη περισσότερο δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της δεξιάς».

Σημειώνοντας πως «δεν έπαιξε τη χώρα στα ζάρια, δεν φυγομάχησε», ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως θα παλέψει για να αποκτήσει η Ελλάδα το δικό της πατριωτικό, ελληνικό σχέδιο, που κανείς δεν θα το επιβάλει, αναφέροντας επίσης «πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά ο λογαριασμός να σταλεί στην επόμενη γενιά».

Και τόνισε πως το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών «δεν είναι ξεκίνημα για να γίνουμε μέρος του συστήματος, αλλά για να ενισχυθεί η αντισυστημική φωνή, η φωνή των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα».

Πηγή: http://news.in.gr

 

banner-article

Ροη ειδήσεων