Πολιτισμός

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο του 2015 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

2014-12-27-Politismos-hmerologio-vlaxon

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μιας πολύ προσεγμένης δουλειάς

κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2015, με θέμα «Τα Τοπωνύμια του ανατολικού Βερμίου », και συγκεκριμένα στα Βλάχικα χωριά Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά. H επιλογή του θέματος έγινε , με σκοπό να καταγραφούν τα τοπωνύμια της περιοχής όσο ζουν ακόμη αυτοί που τα βίωσαν σε όλη τη ζωή τους και τα θυμούνται. Τα ονόματα, καθώς τα έβαζε ο λαός και όχι συγκεκριμένες υπηρεσίες, κουβαλούν ένα κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού, της ποικιλότητας που ταξιδεύει μέσα στους αιώνες.

Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και συνεντεύξεων με κτηνοτρόφους, κιρατζήδες, προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων, πρώην και νυν δασοφύλακες των παραπάνω περιοχών, για την ορθή καταγραφή αλλά και την εξέλιξη της ονοματολογίας των περιοχών γύρω από τα συγκεκριμένα Βλαχοχώρια.

Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία που διασώζει την παλιά φυσιογνωμία του Σελίου, όπως ήταν το 1923 όλο από πέτρα, ενώ στις εσωτερικές σελίδες υπάρχουν παλιές φωτογραφίες από τοποθεσίες του Σελίου, Ξηρολιβάδου και Κουμαριάς, που ανακαλούν στη μνήμη, τουλάχιστο των πιο ηλικιωμένων, ευχάριστες στιγμές από την ξέγνοιαστη καλοκαιρινή ζωή στο βουνό: Ντουκάτα/La Ducata, Πριόνια/La Prionji , Ντέμου/La Demlu, Αληχότζια/La Alihodzia, Πεύκα/La Chinji, Πηγαδίτσα/La Barits, Όμορφο Ποδαρικό/La Tsiorlu atselu m(u)shiatlu, Μικρή Παναγία/La Sta-Maria Njica, Κρυόβρυση/La Aratsili και άλλες.

Στο εισαγωγικό κείμενο γίνεται λόγος – γενικά – για τις μετονομασίες στην Ελλάδα και την αναγκαιότητα γνώσης των παλιών ονομάτων, ενώ τα τοπωνύμια του κάθε χωριού αναφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν παράλληλα οδηγούς για πορείες στο Βέρμιο.

Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την ονοματολογία του Βερμίου και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα τηλέφωνα:
1. Τούσικος Αντώνιος: 6979117191 (Πρόεδρος)
2. Πίσκος Δημήτρης (6931431514) (Αντιπρόεδρος)
3. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199 (Γραμματέας)
4. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 ( Ταμίας)
5. Χατζή Μελίνα 6932676994 (Υπεύθυνη Γυναικών)

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας