Πολιτική

Τρίτη και φαρμακερή

2014-12-26-politiki-triti-kai-farmakeri

Ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει περιθώρια για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες

Γράφει ο Μπάμπης Αγρολάμπος

Δίκοπο μαχαίρι αποδεικνύεται για την κυβέρνηση η πολιτική της οξύτητας στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός τράβηξε διαχωριστική γραμμή μετά τη δεύτερη ψηφοφορία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μετέθεσε όλη την ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα στους βουλευτές προσωπικά, με την επίκληση μάλιστα εθνικού κινδύνου. Με την επιλογή αυτή, το Μαξίμου έβαλε τέλος στις πολιτικές πρωτοβουλίες και ανοίγει το πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Περιθώρια για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού «δεν υπάρχουν», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές και παραπέμπουν στις τελευταίες πρωτοβουλίες Σαμαρά για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής ή «εθνικής υποχρέωσης», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στο κυριακάτικο διάγγελμά του.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν αργότερα στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ενώ τον κίνδυνο της καταστροφής ανέλαβε να προβάλει ο Αδ. Γεωργιάδης.

Οι 168 ψήφοι που έλαβε η υποψηφιότητα Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία δεν διαμορφώνουν τη συνθήκη δυναμικής που ήθελε η κυβέρνηση. Διαμορφώνουν όμως τη βάση για κλιμάκωση των πιέσεων προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ψηφοφορία:

«Παρά τις όποιες διαφορές μας και παρά την τρομοκρατία και τη λάσπη του δίδυμου Τσίπρα–Καμμένου, και άλλοι βουλευτές σήμερα ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια. Ομως, η τρίτη ψηφοφορία δεν θα είναι ψηφοφορία με το «παρών». Εκεί δεν θα υπάρχει «παρών». Θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας».

Με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς έκοψε κάθε γέφυρα με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Απέφυγε να πράξει το ίδιο με τον κ. Κουβέλη, ωστόσο οι πληροφορίες ότι τις επόμενες ημέρες προτίθεται να απευθύνει πρόσκληση συνάντησης προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ δεν επιβεβαιώνονται.

Για την ώρα, στο μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται σε επίπεδο βουλευτών και την παρέμβαση που προγραμματίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης (βλ. ρεπορτάζ σελ. 6). Εκτιμώντας ότι το σχήμα λειτουργεί σαν υποδοχή για τους ανεξάρτητους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται ακόμη, στη Ν.Δ. προσβλέπουν ότι στην τρίτη ψηφοφορία θα ανεβεί κι άλλο το άθροισμα. Πάντως ουδείς θέλει να κάνει προβλέψεις, καθώς δίχως μετακινήσεις βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τη ΔΗΜΑΡ δεν διαμορφώνεται προεδρική πλειοψηφία.

Σε εκλογική ετοιμότητα
Η Ν.Δ. όπως και το ΠΑΣΟΚ έχουν τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αρχίσει να συγκροτούνται λίστες με τους εκλογικούς αντιπροσώπους. Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκονται και οι βουλευτές των δύο κομμάτων, ενώ στη συνάντηση που είχαν χθες Σαμαράς-Βενιζέλος, συμφώνησαν να περιμένουν ώστε να δουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας εάν υπάρχουν περιθώρια άλλων πρωτοβουλιών.

Αλλο ένα πρόβλημα ενόψει της τελευταίας ψηφοφορίας είναι η στάση των βουλευτών της Χ.Α. Το ενδεχόμενο να ψηφίσουν ορισμένοι θετικά προβληματίζει και την κυβέρνηση και τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Εκλογή Προέδρου χάρη στις ψήφους της Χ.Α. θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση όπως και τον Στ. Δήμα και θα πρόσθετε άλλη μια σκιά στην εικόνα της χώρας. «Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας