Γράμματα & Τέχνες

Μια ιδιαίτερη βραδιά αφιερωμένη στη Γαλλική Μπαρόκ Όπερα και τον Jean Philippe Rameau

2014-12-20-politismos-smirni-protops3

Από την Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Ν. Ημαθίας

2014-12-20-politismos-smirni-protops10Μια ιδιαίτερη βραδιά για τα δεδομένα της Βέροιας η χθεσινή, η αφιερωμένη στη Γαλλική Μπαρόκ Όπερα και τον Jean Philippe Rameau, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

2014-12-20-politismos-smirni-protops42014-12-20-politismos-smirni-protopsΗ Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Ν. Ημαθίας, που έχει συνδέσει το όνομά της με ποιοτικές εκδηλώσεις στην πόλη, οργάνωσε, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο της Βέροιας, μια επιστημονικά και καλλιτεχνικά άρτια εκδήλωση.

2014-12-20-politismos-smirni-protops2Οι κ. Παντελίδου, Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής και κ. Καμπουρίδης, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, που προλόγισαν, έδωσαν το λόγο στον ομιλητή και υπεύθυνο της εκδήλωσης, Τάσο Πρωτοψάλτου.

2014-12-20-politismos-smirni-protops6Ο Τάσος Πρωτοψάλτου, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος είχε την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς, αφού αρχικά στάθηκε στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα του χώρου -παλιός μεντρεσές- ως σημείου τομής πολιτισμών, μετέφερε με τη διάλεξή του το ακροατήριό του στον 17ο αιώνα, στο Μπαρόκ, το οποίο σφραγίζει όλες τις Τέχνες της εποχής και φυσικά επηρεάζει και την όπερα, και στον κύριο εκπρόσωπό της στη Γαλλία, τον Jean Philippe Rameau.

2014-12-20-politismos-smirni-protops5Τονίζοντας ο κ. Πρωτοψάλτου ότι με τη συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετέχει και η Ελλάδα στο έτος Rameau, έδωσε στοιχεία για τον καλλιτέχνη και τη δουλειά του, τα οποία ολοκληρώθηκαν με την προβολή μέρους μαγνητοσκοπημένης παράστασης της Όπερας του Rameau “Ιππόλυτος και Αρικία” (Όπερα του Παρισιού 2012).

2014-12-20-politismos-smirni-protops8Στη συνέχεια ακούστηκαν μουσικά κομμάτια για όπερα από μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου.

2014-12-20-politismos-smirni-protops9Προηγήθηκαν κομμάτια μεταγραμμένα για κιθάρα από τους Ε. Ασημακόπουλο και Β. Βαλαβάνη (που είχε και τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης) τα οποία έπαιξαν οι μαθητές Κ. Αρσενίου-Λούρος, Δ. Βαλαβάνης, Α. Ιωαννίδης, Β. Καραγαβριηλίδης, Μ. Μακαριάδης, Π. Γκέκας, και ακολούθησαν άλλα από τους Γ. Κατράνα (βιολί) και Α. Παγγούρα (φλάουτο), που τους συνόδευσαν στο πιάνο οι καθηγήτριές τους Ε. Ιωαννίδου και Γ. Ιωαννίδου.

2014-12-20-politismos-smirni-protops14Η βραδιά έκλεισε με τη σοπράνο Ελένη Αναγνώστου, με τη συνοδεία της Βιργινίας Καραφούσια στο πιάνο, η οποία και ερμήνευσε με πάθος άρια της Φαίδρας από την όπερα “Ιππόλυτος και Αρικία” του Rameau, φορώντας επιβλητικό κοστούμι που σχεδίασε ο Τάσος Πρωτοψάλτου.
2014-12-20-politismos-smirni-protops13

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας