Πολιτική

Γ. Μπατσαρά για παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

2014 07 02 Politiki Mpatsara

Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και το 2015 έχει αντικείμενο ερώτηση της Γεωργίας Μπατσαρά και άλλων Βουλευτών προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών κ.κ. Σκρέκα και Χαρδούβελη.

Αυτά σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της βουλευτού.

Όπως επισημαίνουν, ήδη εκπνέει η προθεσμία που ορίζεται από τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, γεγονός του προκαλεί μεγάλη αναστάτωση σε πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Τονίζουν, επίσης, ότι η ατομική ιδιοκτησία αποτελεί βασικό συστατικό της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, και η προστασία της επιβάλλεται με σαφή τρόπο από το Σύνταγμα της Χώρας. Επειδή, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και πλέον είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας χιλιάδων πολιτών, οι Βουλευτές ζητούν από τους Υπουργούς την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δίνει παράταση και για το 2015 στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και να διατηρηθούν ως έχουν οι προϋποθέσεις ένταξης ενός ακινήτου σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς.

Όλο το κείμενο της ερώτησης:
«Δεδομένα, η ατομική ιδιοκτησία αποτελεί βασικό συστατικό της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης και η προστασία της επιβάλεται με σαφή τρόπο από το Σύνταγμα της Χώρας.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, (όπως ορίζεται από το άρθρο 2 του Ν.4224/2013), από 1.1.2014 και μέχρι 31.12.2014, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, τα οποία λογίζονται ως κύρια κατοικία τους, εφόσον η αντικειμενική τους αξία, δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα -χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης- είναι μέχρι 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη, δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Η μέχρι σήμερα αναστολή των πλειστηριασμών αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση κατάφερε να προστατέψει πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν μπόρεσαν, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, να ανταπεξέλθουν.
Είναι σαφές ότι ήδη εκπνέει η προθεσμία που ορίζεται από το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, γεγονός του προκαλεί μεγάλη αναστάτωση σε συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους.
Επειδή οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα ΣΚΡΕΚΑ, κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και πλέον είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας χιλιάδων συμπολιτών μας,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι συναρμόδιοι Υπουργοί, αν:
1) Θα καταθέσουν τα συναρμόδια Υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει παράταση και για το 2015 στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
2) Θα διατηρηθούν ως έχουν οι προϋποθέσεις ένταξης ενός ακινήτου σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς.»

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας