Τοπικά

Θρίλερ “Γέφυρα “Κούσιου”: Προσεχώς και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας!

IMG 20141217 220952

Εκ νέου αναβολή της συζήτησης του θέματος

Κωστής Χαλάτσης

Την αναβολή της συζήτησης του πολύκροτου θέματος της κατασκευής ή μη της “Γέφυρας Κούσιου” ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, κατά την αποψινή τακτική του συνεδρίαση. Την αναβολή του θέματος εισηγήθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να ληφθεί μια τόσο σοβαρή απόφαση που αφορά την έγκριση της παλιάς ή νέας κατασκευαστικής μελέτης, εν θερμώ, τη στιγμή που όπως είπε τίθεται πλέον ένα τρισκελές ηθικό ζήτημα που συνίσταται στο γεγονός οτι η δωρεά είναι μεγάλη, η χρονοκαθυστέρηση των τελευταίων ετών εξίσου μεγάλη, αλλά και στο ότι ο Γιάννης Κούσιους μέχρι και χθες ήταν αμετάπειστος στο να δρομολογηθεί μια νέα κατασκευαστική μελέτη.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Άρης Λαζαρίδης, που εισηγήθηκε αρχικά το θέμα, ξεκαθάρισε ότι η Τεχνιική Υπηρεσία υποστηρίζει τη σύνταξη νέας οικονομοτεχνικής μελέτης, πάνω στην οποία θα κατασκευαστεί το κατάστρωμα της γέφυρας, στην οποία λύση καταλήγει μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας και συναναστροφής με έγκριτους επιστήμονες κι έκανε λόγο για προδιαγραφές μεγαλύτερης ασφάλειας, ευκολίας και σιγουριάς για το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα μίλησε για μια μελετητική προσέγγιση που έχει βρει πολλές εφαρμογές στην Εγνατία Οδό, σε περιοχές με ποταμιες κοίτες κλπ.

Παίρνοντας το λόγο ο Στέλιος Καπράρας, Νομικός Σύμβουλος του Γ. Κούσιου,
αφού ενημέρωσε ότι από εδώ και στο εξής ο δωρεοδότης με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, για οποιαδήποτε δοσοληψία για λογαριασμό του, εξουσιοδοτεί τον Πέτρο Κουτόβα, αποκάλυψε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί 82χρονος πλέον (ο οποίος αλλάζει γνώμες και φάσκει και αντιφάσκει, προφανώς για λόγους ηλικίας) ότι μετά από τόσα χρόνια έγιναν τόσες αμέλειες που ξεκινούν από ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που ο κ. Καπράρας τη χαρακτήρισε ως …ετεροθαλή της παρούσης (κάτι που παρόργισε τον Τ. Χατζηαθανασίου). “…Γιατί καθυστερεί η γέφυρα…”; Είναι η μόνιμη ερώτηση του δωρεοδότη, σύμφωνα με τον κ. Καπράρα, ο οποίος διάβασε τόσο το πληρεξούσιο, όσο και την ιδιόχειρη επιστολή του.

Παίρνοντας το λόγο ο Αντώνης Τσιάρας – Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Έργου, είπε ότι ο τρόπος κατασκευής της γέφυρας επιλέχθηκε με τα βέλτιστα, τότε αισθητικά κριτήρια, μαζί με τον κ.Κούσιο και πρότεινε να παραδοθεί το έργο σε ιδιώτη που θα το παραδόσει με τη σειρά του έτοιμο στο Δήμο Βέροιας. “…Η δωρεά έληξε προ τεσσάρων ετών με ρήτρα υλοποίησης εντός τριετίας από την έναρξη του έργου. Είναι ευθύνη όλων μας…”, κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Τέλος, ο Νίκος Μπέκης, παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας, όσον αφορα την πρόταση αναβολής από Βοργιαζίδη, ρώτησε από ποιες ενέργειες θα συνοδευτεί αυτή και πότε θα επανέλεθει το θέμα σε συζήτηση. Ο Δήμαρχος του απάντησε ότι ως το επόμενο συμβούλιο το θέμα θα έχει τελειώσει.

banner-article

Ροη ειδήσεων