Κόσμος

Διεργασίες σε κυβέρνηση-αντιπολίτευση πριν από την πρώτη ψηφοφορία

2014-07-12-politiki-oloklhrotismos

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι
Έντονες είναι οι διεργασίες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή.

Το τοπίο σχετικά με τις ψήφους της 17ης Δεκεμβρίου εξακολουθεί να είναι θολό, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τους ανεξάρτητους βουλευτές είναι αντιφατικά.

Την Δευτέρα άνοιξαν τα χαρτιά τους αρκετοί βουλευτές: οι πρώην της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.

Αντίθετα, η Μίκα Ιατρίδη, η οποία εξελέγη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον Σταύρο Δήμα, ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος τόνισε ότι «κλίνει προς το ‘όχι’».

O ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου δήλωσε το πρωί της Τρίτης σε εκπομπή του Μega ότι θα ψηφίσει «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου για να δει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Τρίτης, η κυβέρνηση βάζει τον πήχη της πρώτης ψηφοφορίας στους 165 θετικούς ψήφους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν 155 έδρες) με την προσδοκία ότι στις δύο επόμενες ψηφοφορίες κόμματα και βουλευτές θα «λειτουργήσουν με ευθύνη μπροστά σε συγκεκριμένα διλήμματα».

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι δεν θα θεωρήσει αποστάτες ή αργυρώνητους όσους βουλευτές του κόμματός του ψηφίσουν Πρόεδρο.

Αντίθετα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, έστειλε sms σε τρεις ανεξάρτητους βουλευτές, καλώντας τους να μην ψηφίσουν Πρόεδρο.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η τοποθέτηση-«χρησμός» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι υπάρχουν περιθώρια για να επιτευχθεί συναινετική εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, προσθέτοντας ότι η ευθύνη ανήκει στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, άρα η λύση πρέπει να βρεθεί από τη μεταξύ τους συναίνεση.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που επικαλούνται Τα Νέα της Τρίτης επισημαίνουν ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να κουβεντιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την εξεύρεση λύσης υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα πάει μπροστά».

Το ΠΑΣΟΚ κρατά αποστάσεις από το κλίμα πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο -σύμφωνα τουλάχιστον με τους επιτελείς του Μαξίμου- αποδίδει καρπούς.

Ήδη, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν αυξημένη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, με αποτέλεσμα να κλείνει ελαφρώς η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας