Κόσμος

Συνάντηση Τζιτζικώστα με το Διευθυντή Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

2014-11-19-Ellada-tzitz-state-depart

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια

Το Διευθυντή του Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) των ΗΠΑ Philip Kosnett, συνοδευόμενο από τον Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Robert Sanders και μέλη της διπλωματικής αποστολής, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε διεξοδικά τον Αμερικανό αξιωματούχο σχετικά με τις πολλαπλές αναπτυξιακές προοπτικές και επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία σε διάφορους τομείς (τεχνολογία, επιχειρηματικότητα, καινοτομία, υπηρεσίες, υποδομές, τουρισμός, πρωτογενής τομέας κ.ά.), οι οποίοι, με τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση, μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στάθηκε ιδιαίτερα στις συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ, που θα εκταμιεύσει περίπου 2 δις ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία σε βάθος πενταετίας, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησης της Π.Κ.Μ. αποτελεί η καταπολέμηση της φτώχειας και η αναχαίτιση της ανεργίας, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους, γι’ αυτό και στη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά τους επόμενους μήνες, οι διαθέσιμοι πόροι θα αξιοποιηθούν σε νέες κατευθύνσεις (τεχνολογία, περιβάλλον, εκπαίδευση, επανακατάρτιση), ενώ θα δοθεί ξεχωριστή έμφαση στην κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη.

Ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ καλή συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τόνισε τη βούλησή του για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των δύο πλευρών στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) των ΗΠΑ Philip Kosnett ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την εποικοδομητική συνάντηση και την εμπεριστατωμένη ενήμερωση. Ο κ. Kosnett εξέφρασε στον κ. Τζιτζικώστα τη βούληση της αμερικανικής πλευράς για την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αξιοποιώντας την ήδη εδραιωμένη συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας