Κόσμος

“Φορτσάκη ασχολήσου με τα πραγματικά προβλήματα”

2014-11-17-paidia-fortsaki-asxolisou

Μετά τα θλιβερά γεγονότα της περασμένης Πέμπτης με τα ΜΑΤ

να χτυπούν και να τραυματίζουν φοιτητές που ήθελαν να μπουν στη σχολή τους, η ανησυχία της πανεπιστημιακής κοινότητα του ΕΚΠΑ έχει χτυπήσει κόκκινο. Ένα – ένα τα συλλογικά όργανα, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν τις πρακτικές Φορτσάκη και εκφράζουν αγωνία για τον κατήφορο όξυνσης που έχει πάρει το ίδρυμα σε μια εποχή που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.
Δύο τραυματισμένοι φοιτητές έξω από τη Νομική, και η σχολή αποκλεισμένη από τα ΜΑΤ δεν είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνει κανείς ακούγοντας επιχειρήματα για “ανοιχτές σχολές”.

Δύο τραυματισμένοι φοιτητές έξω από τη Νομική, και η σχολή αποκλεισμένη από τα ΜΑΤ δεν είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνει κανείς ακούγοντας επιχειρήματα για «ανοιχτές σχολές».

Οι εικόνες φοιτητών χτυπημένων από τα ΜΑΤ ήταν όπως φαίνεται η σταγόνα που ξεχύλησε το ποτήρι της αγανάκτησης πολλών φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας του Καποδιστριακού που παρακολουθούν εδώ και εβδομάδες το νέο Πρύτανη να διολισθαίνει συνεχώς από τη μια αυταρχική πρακτική στην άλλη. Ακόμη και μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος, του οργάνου που πρότεινε τον κ. Φορτσάκη ως έναν από τους τρείς υποψηφίους πρυτάνεις, εμφανίζονται οργισμένοι από την όξυνση που έχει δημιουργηθεί και μάλιστα ακριβώς την ώρα που πρέπει να αντιμετωπιστούν θηριώδη προβλήματα. Η ιστορικός Ευγενία Μπουρνόβα, μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, στην εκπομπή της Μάχης Νικολάρα στον Alpha 989, Υπόθεση Παιδεία, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προληπτική κλήση της αστυνομίας και έκανε επίκληση στο αυτοδιοίκητο που ορίζει το Σύνταγμα για τα Πανεπιστήμια.

Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών σε μια σκληρή και ταυτόχρονα δραματική ανακοίνωση καλεί τη νέα πρυτανική Αρχή να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και επιτέλους να στραφεί στα προβλήματα του ΕΚΠΑ αντί να ασχολείται με το ποιά σχολή θα κλείσει κάθε μερα με τη βοήθεια των ΜΑΤ.

Η πολιτική σιδηράς πυγμής του νέου Πρύτανη είναι ανιστόρητη και εξωφρενική για πανεπιστημιακό δάσκαλο. Οδηγεί σε έναν επιταχυνόμενο κατήφορο που, αν δεν ανασταλεί, σύντομα θα οδηγήσει σε καταστροφικές και ενδεχομένως μη ανατάξιμες συνέπειες.

Σε ηπιότερους τόνους αλλά με σαφές τις αιχμές κατά της στάσης του πρύτανη του Φορτσάκη, η Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κατήγγειλε την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ την Πέμπτη το πρωί έξω από τα κτίρια της σχολής γεγονός που, όπως αναφέρει, πυροδότησε την ένταση.

Θωρούμε ότι η άσκηση βίας στους φοιτητές όχι μόνο δεν συμβάλλει στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πανεπιστημιακής περιουσίας, αλλά αντίθετα επιτείνει την ένταση. Θεωρούμε ακόμα ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν στη λειτουργία της Σχολής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα μέσα που διαθέτει η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα και πάντως όχι με την άσκηση βίας εναντίον των φοιτητών.

Οι διδάσκοντες της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α εκφράζουν, σε ανακοίνωσή τους, εντονότατο προβληματισμό και αγωνία για το σκηνικό βίας και έντασης που έχει στηθεί το τελευταίο διάστημα στο Καποδιστριακό και καλούν όλες τις πλευρές- διοίκηση, φοιτητές, μέλη Δ.Ε.Π., διοικητικούς υπαλλήλους- να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιδείξουν νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Κατειλημμένες και κλειστές σχολές, περιφρουρημένα και αποκλεισμένα από ΜΑΤ πανεπιστημιακά κτήρια, ξυλοδαρμοί, αντεγκλήσεις, παρεμπόδιση της λειτουργίας διοικητικών οργάνων, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που εγκυμονεί κινδύνους για το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Οι συνέπειες αυτής της κλιμακούμενης έντασης είναι απρόβλεπτες.

Όλοι οι φορείς άλλα και μεμονωμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την τραγική κατάσταση στη οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα με προβλήματα που απειλούν την ίδια του τη ύπαρξη:

Μείωση χρηματοδότησης κατά 75% από το 2009
Υποστελέχωση
Διαρκή μείωση του διδακτικού προσωπικού χωρίς νέους διορισμούς
Διαθεσιμότητα και απόλυση του διοικητικού προσωπικού
Οριζόντιες διαγραφές φοιτητών χωρίς διάκριση και μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις Α
Αλόγιστες μετεγγραφές που διπλασιάζουν, σε πολλές σχολές, το φοιτητικό πληθυσμό και απειλούν να γονατίσουν το Ίδρυμα και το προσωπικό του
Εργολαβίες φύλαξης και καθαριότητας που απομυζούν τους έτσι κι αλλιώς πενιχρούς οικονομικούς πόρους

Εν τω μέσω αυτής της ζοφερής κατάστασης για το ίδρυμα, ο κ. Φορτσάκης αναδεικνύει ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα την επιβολή του νόμου και της τάξης και μάλιστα με τα ΜΑΤ. Όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα με αυτές τις μεθόδους αλλά προκαλεί τόση ένταση που τα επιδεινώνει.

Πηγή: http://360pedia.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας