Πολιτισμός

Γ. Αυγερόπουλου: AGORÁ

2014-11-10-politismos-agora

Παγκόσμια πρώτη
Γιώργος Ρούσσος

Μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας και παραγωγής, το νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, «AGORÁ» ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμο για την παγκόσμια πρεμιέρα του. Η ταινία – κιβωτός της ελληνικής κρίσης πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CPH:DOX, το οποίο διεξάγεται από τις 6 έως και τις 16 Νοεμβρίου, στην Κοπεγχάγη.

Μετά από δεκατρία χρόνια ενεργούς δημοσιογραφίας και κινηματογραφικής τεκμηρίωσης επίκαιρων θεμάτων σε όλο τον πλανήτη, ο Γιώργος Αυγερόπουλος στρέφει επειγόντως την κάμερά του προς την Ελλάδα και καταγράφει την εξέλιξη της κρίσης από τα πρώτα της στάδια. Παράλληλα, αφουγκράζεται τον αντίκτυπό της και τις επιπτώσεις στις ζωές απλών ανθρώπων, τους οποίους παρακολουθεί σε βάθος χρόνου.

Ο κινηματογραφιστής γίνεται μάρτυρας των λαϊκών αντιδράσεων στον δρόμο, της ανόδου του φασισμού αλλά και των κινημάτων αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα αναζητά απαντήσεις από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, καθώς και από ειδικούς αναλυτές και αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων από τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «AGORÁ», συνθέτει ένα ανακεφαλαιωτικό χρονικό της κοινωνικής τραγωδίας που μαστίζει την Ελλάδα την τελευταία πενταετία, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για μια παγκόσμια συστημική κρίση σε εξέλιξη και μια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που διεξάγει οικονομικά πειράματα υψηλού ρίσκου χωρίς να υπολογίζει το ανθρώπινο κόστος.

«Το «Αγορά» είναι η προσωπική μου αντίδραση στην κρίση, η θέση που παίρνω απέναντι στην αδικία. Στόχος μου είναι να δώσω φωνή στους ανθρώπους που δεν μπορούν να ακουστούν. Από τις αρχές της κρίσης το 2010, με μία ομάδα συνεργατών ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε ζωές ανθρώπων διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων παρατηρώντας πώς οι ζωές τους αλλάζουν καθώς ο χρόνος περνά και πώς η κρίση επηρεάζει ή όχι τις ζωές τους. Παράλληλα, καταγράφουμε τη δραματική χρονική ακολουθία της ίδιας της κρίσης, αναζητώντας απαντήσεις από ανθρώπους-κλειδιά, πολιτικούς ή insiders τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Παρακολουθούμε επίσης την άνοδο του φασισμού αλλά και των κινημάτων αλληλεγγύης. Η ταινία γίνεται τελικά μια αναζήτηση για την αρχική σημασία της Αγοράς. Στην Αρχαία Αθήνα ήταν η καρδιά και η μήτρα της Δημοκρατίας, το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής. Σήμερα, στα Νέα Ελληνικά, η λέξη Αγορά υποδηλώνει απλώς ένα τόπο εμπορικών συναλλαγών.» – Γιώργος Αυγερόπουλος

Η «Αγορά» ήταν μια κεντρική τοποθεσία στις πόλεις – κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Ένα μέρος συνάθροισης, μια συνεύρεση ενεργών πολιτών, το κέντρο της Πόλης για την πολιτική, οικονομική, αθλητική, καλλιτεχνική και πνευματική ζωή. Ήταν η καρδιά της Δημοκρατίας. Στη σύγχρονη Ελλάδα, η «Αγορά» έχει χάσει το αρχικό της νόημα και κατέληξε να σηματοδοτεί μόνο τις εμπορικές συναλλαγές. Σήμερα είναι λέξη κυρίαρχη στην πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, καθώς η χώρα στροβιλίζεται σε μια οικονομική δίνη που παρασύρει ανθρώπινες ζωές στο πέρασμά της.

Η Ελλάδα, σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού λόγω της αρχαίας κληρονομιάς της, βιώνει κοινωνικές συνθήκες που κανείς στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης δεν φανταζόταν ότι θα αντιμετώπιζε ξανά. Άστεγοι, συσσίτια, ανεργία, φτώχεια, μια κατάσταση κοινωνικής αστάθειας, βίαιες συγκρούσεις και ραγδαία άνοδος της Ακροδεξιάς. Το όνειρο της ευημερίας μετατρέπεται σε εφιάλτη και η πολιτική σκηνή των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών ανατρέπεται.

Έναν σχεδόν χρόνο μετά την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας», το οποίο αναφέρεται στην υπόθεση του βίαιου κλεισίματος της ΕΡΤ από την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, ο Γιώργος Αυγερόπουλος παρουσιάζει το νέο του φιλμ. Σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει τον Μάιο με αφορμή της κυκλοφορίας του ντοκιμαντέρ στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, ο δημιουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Το «Αγορά» (Agora) είναι ένα χαοτικό project με πολύ υλικό που συλλέχτηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό όταν τελικά καταφέρω να το κουμαντάρω […] Παράλληλα έχουμε κι άλλα project που τρέχουν στη διεθνή αγορά, συμμετέχοντας σε μεγάλα forum για ντοκιμαντέρ, αναζητώντας χρηματοδότες κ.α. Δύσκολα πράγματα που όμως μέχρι στιγμής πάνε πολύ καλά. Το «Αγορά» (Agora), παρουσιάστηκε σ’ ένα μεγάλο forum τον Γενάρη, όπου μάλιστα βραβεύτηκε κιόλας, γεγονός το οποίο είναι ενθαρρυντικό.»

Πηγή: http://tvxs.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας