Πολιτική

Ο “λαβωμένος” πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

2014-10-06-politiki-kouvelis-xana-proedros

Η επανεκλογή του Φώτη Κουβέλη με 503 ψήφους (σε ένα σύνολο περισσότερων από 1000 συνέδρων)

και αφού είχε προηγηθεί ομόφωνη έκκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μην είναι υποψήφιος, τον αφήνει εξαιρετικά τραυματισμένο στην ηγεσία του κόμματος.

Αισθητά αποδυναμωμένος, παρά την επανεκλογή του στην προεδρία της ΔΗΜΑΡ, βγαίνει από το τρίτο συνέδριο του κόμματος ο Φώτης Κουβέλης. Σε σύνολο συνέδρων που ξεπερνούσαν τα 1.000 άτομα, έλαβε 503 ψήφους επί 745 ψηφισάντων λαμβάνοντας 68,34%, που σημαίνει ότι συμπεριλαμβανομένης της αποχής, αποδοκιμάστηκε από περίπου το μισό συνεδριακό σώμα.

Ποσοστό 21,01% και 155 ψήφους συγκέντρωσε ο έτερος υποψήφιος, Δημήτρης Λουκάς, που αποτελούσε πρόταση του Αριστερού Δικτύου, ενώ 79 σύνεδροι ή 10,71% των ψηφισάντων επέλεξαν το λευκό.

Ο Φώτης Κουβέλης ψηφίζει για την εκλογή προέδρου κατά την τελευταία μέρα του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ (Eurokinissi)

Κατά ορισμένες άλλες, λιγότερο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τα χθεσινά αποτελέσματα και κυρίως η ομόφωνη πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να παραιτηθεί από την ηγεσία και να δρομολογήσει συναινετικά τη διαδοχή του (την οποία απέρριψε) ισοδυναμεί με προσωπική πολιτική ήττα για τον κ. Κουβέλη και τον καθιστά «απομονωμένο πρόεδρο», σε έναν ήδη καταρρακωμένο πολιτικό οργανισμό, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιδίνηση και να στέλνει στην κοινωνία μηνύματα εσωστρέφειας.

«Δεν ήταν πραξικόπημα. Με την εισήγησή μας θεωρήσαμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην ενότητα και την ανασυγκρότηση του κόμματος», δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημήτρης Αναγνωστάκης, επιχειρώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα και συμπληρώνοντας ότι η πρόταση για αλλαγή ηγεσίας θα ίσχυε μόνο εφόσον συμφωνούσε ο Φώτης Κουβέλης, γι’ αυτό και κατόπιν αποσύρθηκε.

Οι βολές κατά της ηγεσίας και τα πυρά εναντίον της ηγετικής ομάδας για τη στρατηγική που οδήγησε στο 1,2% και το αίτημα για σαρωτική ανανέωση -μηδέ του προέδρου εξαιρουμένου- ακούγονταν επίμονα καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Πιο χαρακτηριστικές ήταν οι παρεμβάσεις των Γιάννη Πανούση, Γιώργου Κυρίτση, Μαρίας Γιαννακάκη, ενώ πιο ήπια κριτική άσκησαν η Ασημίνα Ξηροτύρη και ο Θωμάς Ψύρρας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ευρισκόμενος σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, απέφυγε στη δευτερολογία του το βράδυ του Σαββάτου κάθε αναφορά στα διαδραματιζόμενα που είχαν ως πρόταγμα την αντικατάστασή του, εμφανίστηκε ωστόσο ενωτικός και αισιόδοξος για την «ολική επαναφορά» και δεσμεύτηκε για την αυτόνομη πορεία, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας