Σχόλια

Στα “super market…”

2014-10-03-sxolia-teukros-super-market

Στα super market οι περισσότεροι πελάτες δεν κρατούν πια καρότσι. Το πολύ ένα καλάθι. Οι περισσότεροι προτιμούν τα ελάχιστα ψώνια να τα κρατούν στα χέρια.

Κι όμως οι ουρές στα ταμεία εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι υπάλληλοι εξακολουθούν να τρέχουν, ο ρυθμός δουλειάς τους εξακολουθεί να είναι εξαντλητικός. Διαπιστώσεις μιας πρώτης ματιάς!

Όταν οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται με τέτοιους ρυθμούς, είναι αυτονόητο να μειώνεται και η κατανάλωση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις απολύουν από τη μια, και από την άλλη ξεζουμίζουν όσο μπορούν τους εναπομείναντες εργαζόμενους σ’ αυτές. Και πάντα φυσικά με την απειλή της απόλυσης. Ασπίδα προστασίας τους οι νόμοι που τους θωρακίζουν.

2014-10-03-sxolia-teukros-super-market2Και βέβαια όλ’ αυτά, απ’ αυτούς που έχουν την εξουσία, είναι στο πρόγραμμα. Επιδιώκουν να μεγαλώσουν όσο γίνεται τη στρατιά των ανέργων, για να αυξήσουν κι άλλο τους ρυθμούς εκμετάλλευσης. Γι αυτούς οι λέξεις “ανθρωπιά” και “δίκιο” είναι έξω από το δικό τους λεξιλόγιο. Στο δικό τους κυριαρχούν οι λέξεις “κέρδος” και “εκμετάλλευση”!

Και ίσως ισχυριστεί κάποιος ότι, όταν μειώνεται η κατανάλωση, χάνουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Ίσως προσωρινά για κάποιες να είναι κι έτσι. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι αυτές έχουν στο τσεπάκι τους έναν μοναδικό και άριστο φοροεισπράκτορα, που λέγεται Ελληνική Κυβέρνηση. Μαζεύει φόρους και τους ακουμπά σ’ αυτές, δίνοντας καθημερινά εξετάσεις… αξιοσύνης!

Και αυτοί, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αν δεν είναι ευχαριστημένοι με τα όσα οι κυβερνήσεις κάνουν γι αυτούς, τότε τις απαλλάσσουν και από την υποτυπώδη, απλώς για τα μάτια, φορολογία που πλήρωναν ή μάλλον τους την κάνουν… προαιρετική!

Και όσο γι αυτούς, που δημιουργούν με τόση ζέση όλο αυτό το νομικό πλαίσιο της άγριας εκμετάλλευσης, ξεχνούν ότι έτσι, αφού όλο και λιγότεροι προσλαμβάνονται, αφαιρούν από τον εαυτό τους τα μοναδικά όπλα επανεκλογής τους, την υπόσχεση και το ρουσφέτι. Βέβαια, θα πει κανείς ότι ανοίγουν μόνοι τους το λάκκο που θα πέσουν μέσα. Αλλά αν βρεθούμε στον ίδιο λάκκο, τα ποδοπατήματα τότε πια θα είναι… ανεξέλεγκτα!

ΥΓ. Και κάτι ακόμη. Ήδη στα surer market είναι προς διάθεση οι ηλεκτρικές κουβέρτες. Ασφάλεια, άνεση, ευελιξία, οικονομία, ευχαρίστηση! Ίσως μόνο χρειαστεί μια μικρή επιμήκυνση καλωδίου, για να κυκλοφορεί κανείς… ελεύθερα με τη ζεστή κουβέρτα του στο παγωμένο χειμωνιάτικο σπίτι!

 

banner-article

Ροη ειδήσεων