Κόσμος

Συνάντηση Πάπα – Τσίπρα: Αδιανόητο να σώζονται τράπεζες και όχι άνθρωποι

2014-09-19-Ellada-Kosmos-tsipras-papas

Περί τα 45 λεπτά διήρκεσε η ιδιωτική συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου Α’ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Βατικανό.

Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο ποντίφικας χαρακτήρισε την κρίση ως κρίση αξιών επισημαίνοντας ότι η κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού γεννούν την κρίση, τις ανισότητες και τη φτώχεια. Αναφορικά με την Ευρώπη, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής, ότι έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κέρδη.

Επίσης, ο Ποντίφικας είπε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι, είναι «απαράδεκτο να κινδυνεύουμε από τους πολέμους», ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο το να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι «λαθραίοι» και να πνίγονται στη θάλασσα.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς, οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας».

Τέλος, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, αλλά και ότι ο ίδιος ένιωσε την κρίση στην Αργεντινή, η οποία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών.

Ο Πάπας αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψή του στο Φανάρι.
Μετά την συνάντησή του με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Η Αριστερά και η χριστιανική Εκκλησία εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά τεμνόμαστε σε ίδιες βασικές αξίες: την αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την επιθυμία μας για παγκόσμια ειρήνη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζήτησει με τον «Πάπα των φτωχών» για την οικονομική κρίση, την ανάγκη να επανεμπνεύσει η πολιτική τούς ανθρώπους σε συλλογικές, πανανθρώπινες αξίες, την ανάγκη να επιστρέψει η ειρήνη στον κόσμο, αλλά και για το μεταναστευτικό.

Επίσης, τού μετέφερε την εικόνα από την Ελλάδα, που συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση, που παίρνει πλέον ανθρωπιστικές διαστάσεις, και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη», για να βάλουμε ένα τέρμα σ’ αυτή την πολιτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε δώρο από τον ποντίφικα το παπικό μετάλλιο, καθώς και το έργο του «Η Χαρά του Ευαγγελίου». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δώρισε στον ποντίφικα ένα στεφάνι ελιάς, σύμβολο της ειρήνης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και τον συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform! Βάλτερ Μπάγιερ.

Η συνάντηση χαρακτηρίσθηκε ως ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας συναντάται με ηγέτη αριστερού κόμματος. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα επενδύουν στο γεγονός ότι η συνάντηση με τον Πάπα θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο κύρος στον Αλέξη Τσίπρα, μετά την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν.

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας