Γενικά

Σε …”πανηγυρικές” εντάσεις, η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

2014-09-16-koinonika-epikaira-dim-simb-15sep

Η Αντιπολίτευση απαίτησε έργο από τη  διοίκηση μόλις 15 ημερών

Σε υψηλούς τόνους και εντάσεις μεταξύ του νέου Δημάρχου Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη και των αρχηγών των παρατάξεων της μειοψηφίας διεξήχθη η χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και προηγήθηκαν ευχές για την έναρξη και την πορεία των εργασιών του Σώματος, από όλους.

2014-09-16-koinonika-epikaira-dim-simb-15sep3Πεδίο των αντιπαραθέσεων υπήρξε κυρίως η προ ημερησίας συζήτηση, όπου επικράτησαν οι κριτικές τοποθετήσεις του Αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας Κ. Καραπαναγιωτίδη αλλά και του Α. Μαρκούλη, που χρέωσαν στη νέα διοίκηση τη μη παραγωγή έργου, φωτογραφίζοντάς την ως φυσική συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης Ουσουλτζόγλου, με τρέχουσες εκκρεμότητες του Δήμου να μην έχουν ακόμα μπει σε κάποιο δρόμο λύσεων, ενώ μετριοπαθέστερη υπήρξε η στάση των κ.κ. Παπαγιάννη και Μπέκη, χωρίς ωστόσο να λείψει η κριτική τους για την έλλειψη στέγης των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης από τον πρώτο και για τη μη παρουσίαση ενός προγράμματος έργου των 100 πρώτων ημερών της νέας δημοτικής αρχής, ή κάτι παρόμοιο, από τον δεύτερο.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΦΟΥΧΤΕΛ
Το κλίμα πυροδότησε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να τεθεί το θέμα παραλαβής Επιστολής και Ερωτηματολόγιου του Γερμανού Υφυπουργού Εργασίας Γ.Φούχτελ προς τους Δήμους της χώρας, στο πλαίσιο του εγχειρήματος ποδηγέτησης (έλεγχοι και διοικητική ανάμειξη) της τοπικής Αυτοδιοίκησης από πλευράς Γερμανίας, όπως ανέφερε ο αρχηγός της παράταξης Γιώργος Μελιόπουλος.
Αν και το θέμα δε συζητήθηκε επίσημα, καθώς ο κ. Βοργιαζίδης δήλωσε πως δεν παρελήφθη κάποιο ερωτηματολόγιο, ωστόσο απέσπασε μεγάλο μέρος της προ ημερησίας συζήτησης και δημιούργησε εντάσεις και κορώνες που υποβάθμισαν μερικώς το κύρος του Σώματος. Κατηγορηματικός υπήρξε ο Δήμαρχος στην άρνησή του να συζητηθεί το θέμα, εφόσον δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής στο Δήμο η εν λόγω επιστολή.

 

2014-09-16-koinonika-epikaira-dim-simb-15sep4Κ. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ»
Το στίγμα της πολιτικής στάσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε ο αρχηγός της Κ. Καραπαναγιωτίδης, δηλώνοντας ότι τόσο ό ίδιος, όσο και οι Σύμβουλοί του έχουν και θα έχουν καλή σχέση με το Δήμαρχο. Ωστόσο ήταν κατηγορηματικός στο ότι θα σταθεί κριτικά και απέναντι στη νέα διοίκηση εφόσον χρειαστεί. Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του, όπως είπε, καθώς δεν είδε κανένα έργο τους τελευταίους 3,5 μήνες, καμιά κινητικότητα που να σηματοδοτεί μια νέα διοικητική περίοδο, σαν να μην πέρασε μια μέρα από την προηγούμενη, κάτι που δεν αποτυπώθηκε καν ως αλλαγή στην χθεσινή και πρώτη επίσημη συνεδρίαση του νέου Σώματος, που θα έπρεπε, όπως σημείωσε, να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.
Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε, η πιστοποίηση των παιδικών χαρών τις οποίες ο νέος Δήμος παρέλαβε εδώ και 3,5 μήνες, με την ανασφάλεια ωστόσο παιδιών και γονιών, καθώς οι πινακίδες εντός αυτών προειδοποιούν για είσοδο με δική τους ευθύνη.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Β. Παπαδόπουλος απαντώντας είπε πως σε 21 παιδικές χαρές της Βέροιας και επτά του Μακροχωρίου, μέσω του «πράσινου ταμείου» τοποθετήθηκαν καινούργια όργανα και ελαστικό δάπεδο όμως η συγκεκριμένη ταμπέλα, εκτός του ότι συνιστά την αυτονόητη προσοχή των γονέων, τοποθετήθηκε μετά το δυστύχημα του Ελληνικού Αττικής, στο πλαίσιο μετάθεσης ευθυνών από την Πολιτεία στους Δήμους.
Επίσης ο κ. Καραπαναγιωτίδης ζήτησε τη στέγαση των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης σε κάποιο γραφείο, ως ανάγκη πιο εύρυθμης λειτουργίας όλου του Σώματος. Για το θέμα ο ίδιος ο Δήμαρχος, στις απαντήσεις του, είπε πως το ζήτημα «στέγαση» το «βλέπει» ήδη ο Θεόφιλος Κορωνάς, για το χώρο του ΚΑΠΑ στην οδό Ζωγιοπούλου.
Δεν παρέλειψε επίσης ο κ.Καραπαναγιωτίδης να αναφερθεί στις αρχές που τον διέπουν σε όλη την πορεία του στα αυτοδιοικητικά πράγματα, με πρώτη τη διαφάνεια και την εντιμότητα στην επιτέλεση έργου, που όπως είπε, αν και έκανε λάθη, ωστόσο τίποτε δεν έφτασε ως θέμα στα δικαστήρια, καθώς είχε στο πλευρό του αξιόπιστο επιτελείο νομικών.
Τέλος ζήτησε από το νέο Δήμαρχο να ανακοινώσει ονόματα συνεργατών και παραγόντων του Δήμου, τις αμοιβές τους και με ποια κριτήρια επιλέγονται.

2014-09-16-koinonika-epikaira-dim-simb-15sep5Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: «ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ»
«Θα είμαστε καλοπροαίρετοι απέναντί σας αλλά και ελεγκτικοί», είπε ο κ. Παπαγιάννης στην εισήγησή του, εστιάζοντας στην αρχή της επίλυσης των τοπικών προβλημάτων με σύμπνοια και αξιοποίηση των άξιων ανθρώπων της Αντιπολίτευσης που διαθέτουν γνώση και ικανότητες, ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα για το Δήμο.
Έθεσε και ο ίδιος το θέμα της ανάγκης στέγασης των Δημοτικών Συμβούλων της Μειοψηφίας, τονίζοντας ότι δεν επαρκεί η αποστολή και μόνον, εισηγητικών πριν από τις συνεδριάσεις αλλά χρειάζεται και ένας χώρος μελέτης, πρόσβασης και επαφών με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων.

2014-09-16-koinonika-epikaira-dim-simb-15sep6Ν. ΜΠΕΚΗΣ: «ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 100 ΗΜΕΡΩΝ»
Την παρουσίαση ενός προγράμματος έργου, τύπου 100 πρώτων ημερών της νέας δημοτικής αρχής, είπε πως περίμενε να δει ο Ν. Μπέκης συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν εκκρεμότητες από την προηγούμενη διοίκηση.
Ο κ. Μπέκης εστίασε στο ζήτημα Φούχτελ, λέγοντας ότι ο Δήμος δεν μπορεί να μην πάρει θέση σε ένα θέμα σημαντικών προεκτάσεων, ασχέτως αν δεν έχει παραληφθεί το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, τη στιγμή που ο Γερμανός Υφυπουργός έχει το θράσος κατακτητή και ζήτησε από τον κ. Βοργιαζίδη να ενημερώσει το Σώμα για το τι διημείφθη στην προ ετών συνάντηση Φούχτελ – Χ. Ουσουλτζόγλου.
Ακόμη ο κ. Μπέκης εξέφρασε την ικανοποίηση της προοπτικής εγκατάστασης του Μουσικού Σχολείου στο χώρο του πρώην Πανεπιστημιακού Τμήματος του ΑΠΘ, κάτι που αποτελεί όπως είπε, και δικαίωση των συνδικαλιστικών του αγώνων στο χώρο της ΕΛΜΕ της οποίας είναι Μέλος.

2014-09-16-koinonika-epikaira-dim-simb-15sep7Α. ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ»
Με έντονο ύφος ο Α. Μαρκούλης υπενθύμισε στον κ. Βοργιαζίδη την ανάγκη κάλυψης των Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από κάποιο Μέσο για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, κάτι που όπως σημείωσε, ο νέος Δήμαρχος καθυστερεί, ενώ υπάρχει η δυνατότητα.
Ζήτησε ακόμη ενημέρωση για τα οικονομικά του Δήμου, περί καθαρών εσόδων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συγκρότησης νομικής υπηρεσίας, αποτελούμενης πέραν του ενός δικηγόρου, αφήνοντας αιχμές για πελατειακές σχέσεις, προτίμησης «ημετέρων» νομικών.
Ακόμη ζήτησε ενημέρωση για το ποιες ενέργειες έκανε ο Δήμος μέχρι τώρα για το πρόβλημα της διάθεσης του ροδακίνου, μετά το εμπάργκο.
Επίσης ζήτησε ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης «αδέσποτα» και σύσταση ειδικού πάρκου. Επί του θέματος του απάντησε ο Θεόφιλος Κορωνάς, λέγοντας ότι αν και δεν είναι στις αρμοδιότητές του, τα σχέδια της άδειας για τη λειτουργία καταφυγίου πήγαν στην τεχνική υπηρεσία που ετοίμασε το κοστολόγιο της μελέτης, ενώ όσον αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων (στείρωση και περισυλλογή) συνεχίζει να εργάζεται κανονικά το συνεργείο τριών ατόμων.
Εκκρεμεί ωστόσο η πρόσληψη κτηνιάτρου καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει θέση, λόγω μνημονίου.
Τέλος ο κ. Μαρκούλης αναφέρθηκε στις υποθέσεις της γέφυρας Κούσιου και Άνω – Κάτω Σέλι, ζητώντας τα πρακτικά της δίκης και να ασκηθούν αστικά δικαιώματα κατά παντός υπευθύνου. Απαντώντας σχετικά, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης είπε πως η υπόθεση Άνω-Κάτω Σέλι δικαστικά πήρε το δρόμο της και διοικητικά βρίσκεται στη φάση της οριστικής παραγραφής, ενώ για τη γέφυρα Κούσιου η υπόθεση βρίσκεται στην εκκαθάριση της εργολαβίας και αναμένεται να συναποφασιστεί με τη διαχειριστική αρχή του έργου, η συνέχιση της κατασκευής με νέα ολοκληρωμένη μελέτη.
Επιπλέον ο κ. Μαρκούλης πρότεινε τη δημιουργία δημοτικής τράπεζας αίματος, με αφορμή την περίπτωση της συμπολίτισσας Μαρίας Θεοδωρίδου, η ανάγκη της οποίας για αίμα δόθηκε στην τοπική δημοσιότητα.

2014-09-16-koinonika-epikaira-dim-simb-15sep8Γ. ΜΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Την ευθύνη της κεντρικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου έδειξε ως πυρήνα των τοπικών προβλημάτων ο Γιώργος Μελιόπουλος που έκανε λόγο για ιεράρχηση των αναγκών, τη στιγμή που, όπως είπε, η πείνα και ο υποσιτισμός των λαϊκών οικογενειών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και η παιδεία πλήττεται από την κρατική πολιτική που επιδιώκει σχολεία – επιχειρήσεις.
Ζήτησε ακόμη να γίνει μνεία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία Φύσσα και υπογράμμισε την προτροπή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για κάλεσμα στους Βεροιώτες να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή και τους οπαδούς της σε όλο το εύρος του Δήμου, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «το μαντρόσκυλο του καπιταλισμού» στην Ελλάδα.
Ζήτησε επίσης να συζητηθεί διεξοδικά το πρόβλημα της απορρόφησης παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και της πιστοποίησης των παιδικών χαρών.
Ακόμη τόνισε ότι το θέμα Φούχτελ είναι σοβαρό , είτε αποσταλεί ερωτηματολόγιο στο Δήμο, είτε όχι και ζήτησε να συζητηθεί ως έκτακτο.

2014-09-16-koinonika-epikaira-dim-simb-15sep2Κ. ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ: «ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ»
Οξύτατη υπήρξε η απάντηση του κ. Βοργιαζίδη προς τους αρχηγούς της μειοψηφίας για την κριτική τους προς τη νέα διοίκηση με τα εξής:
«…Εμείς όλο το καλοκαίρι δουλεύαμε. Οι περισσότεροι εξ ημών ήμασταν στη προηγούμενη διοίκηση, κάποια πράγματα δε σταματάνε. Αυτό σημαίνει πως για μας δεν υπάρχουν πανηγυρικές συνεδριάσεις. Το πρόγραμμά μας το ανακοινώσαμε, το ψήφισε ο κόσμος και μας έφερε εδώ για να δουλέψουμε…», είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στον Κ. Καραπαναγιωτίδη συνέχισε: «…Ξεκινήσατε με καλή διάθεση αλλά μόνο με αιχμές. Κανένα θέμα δικό σας δεν πήγε στα δικαστήρια, είπατε. Και φυσικά δεν πήγε αφού δεν είχατε θέματα. Για να πας στα δικαστήρια θα πρέπει και να παράγεις…».
Απευθυνόμενος στους Ν. Μπέκη και Γ, Μελιόπουλο για το θέμα Φούχτελ είπε πως δε γνωρίζει ούτε το περιεχόμενο της Επιστολής αλλά ούτε και το τι διημείφθη μεταξύ του Υφυπουργού της Γερμανίας και της πρώην Δημάρχου Βέροιας.
Απευθυνόμενος στον Α. Μαρκούλη είπε ότι δεν είναι ο ρόλος του Δήμου να ενεργήσει για τη διάθεση του ροδακίνου και υπενθύμισε τις κινήσεις πίεσης προς τον Υπουργό που έγιναν από το Δήμο, ώστε να παγώσουν τα χρέη των αγροτών προς τις τράπεζες και ασφαλιστικούς φορείς, ενώ όσον αφορά την απευθείας μετάδοση δήλωσε ότι θα οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη θέση κάλυψης από όσους θέλουν να την κάνουν.
Σε ό,τι αφορά την οργάνωση νομικής υπηρεσίας και τα περί πελατειακών σχέσεων που υπαινίχθηκε ο κ. Μαρκούλης είπε επί λέξει: «Δεν ξέρω τι κάνατε εσείς όταν ήσασταν αιρετός πριν χρόνια, εμείς δεν το κάναμε πάντως».

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
2014-09-16-koinonika-epikaira-dim-simb-15sep9ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΔΑΣΚΙΟ – ΣΦΗΚΙΑ
Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών Δασκίου και Σφηκιάς στο σχολείο των Ριζωμάτων έθεσε στην προ ημερησίας συζήτηση ο Πρόεδρος της Σφηκιάς Γ. Χειμώνας, καθώς όπως είπε, σταμάτησαν δύο εκ των τριών δρομολογίων με εναπομείναν το μεσημεριανό από χθες το πρωί.
Στον κ. Χειμώνα απάντησε ο νέος Αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Σοφιανίδης, ο οποίος είπε πως κανονικά το θέμα έχει να κάνει κυρίως με την Περιφέρεια, ωστόσο ο ίδιος δεσμεύτηκε να δει το ζήτημα από σήμερα το πρωί για την διευκόλυνση στην επίλυσή του.

 

2014-09-16-koinonika-epikaira-dim-simb-15sep10ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ν. ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
Τα προβλήματα της Κοινότητας έφερε στο Συμβούλιο η Πρόεδρος του χωριού Χριστίνα Σταφυλίδου αναφερόμενη μεταξύ άλλων στην έλλειψη αποχέτευσης που συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα υγείας των κατοίκων (μολύνσεις από μύγες και κουνούπια), την εγκατάλειψη του χώρου της Κοινότητας, με προβλήματα στέγασης και λειτουργίας του Κοινοτικού Ιατρείου, όπως και την έλλειψη περίφραξης του γηπέδου (σκουπίδια περαστικών και εισβολή αδέσποτων). Τέλος ανέφερε την απουσία ανταποκρίτριας του ΟΓΑ.
Απαντώντας ο ίδιος ο κ. Βοργιαζίδης στην κ. Σταφυλίδου σημείωσε ότι κατανοεί την απειρία της και κάθε πρόβλημα τοπικής κοινότητας τίθεται πρωτίστως στο αρμόδιο όργανο, σε συνεννόηση και επαφές με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και δεν έρχεται απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΕΡΙ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Όσον αφορά το τακτικό θέμα ορισμού ενός συμβούλου και του οικείου Προέδρου της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας ή εκπροσώπου της Κοινότητας με τους αναπληρωτές τους, στην επιτροπή καθορισμού τιμήματος των προς εκποίηση δημοτικών ακινήτων» , ο Δήμαρχος αναπτύσσοντας το θέμα είπε χαρακτηριστικά:
«…Η αγορά ενός τμήματος της Δημοτικής Περιουσίας μπορεί να γίνει μόνο μέσω εκποίησης. Ούτε με εκμίσθωση, ούτε με πώληση. Υπάρχει αυτή η επιτροπή που απαρτίζεται από έναν δημοτικό σύμβουλο, από τον Πρόεδρο της οικείας Ενότητας, από έναν υπάλληλο, συνήθως τεχνικό, οι οποίοι καθορίζουν το τίμημα, αν αυτό οποτεδήποτε ζητηθεί…», και συμπλήρωσε ότι στην προηγούμενη θητεία αυτό συνέβη μόνο μια φορά.
Σε απάντησή του, στο Γραμματέα του Σώματος και Συμβούλου της παράταξης Μπέκη, Αθ. Αποστολόπουλου που ζήτησε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της στελέχωσης μιας τέτοιας επιτροπής και κατά πόσο είναι αναγκαία όσο δεν προκύπτουν ζητήματα εκποίησης, ο κ. Βοργιαζίδης είπε πως είτε προκύψουν, είτε όχι ο Δήμος οφείλει να έχει στελεχωμένες όλες τις επιτροπές του.
Για λογαριασμό της παράταξης των «Ενεργών Πολιτών» του Ν. Μπέκη η Π. Παπαδίνα έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση: «Είμαστε κατά της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Η εκποίηση είναι έκτακτη ανάγκη, και αν υπάρξει αυτή η ανάγκη, τότε να συσταθεί η επιτροπή».

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Ροη ειδήσεων