Κόσμος

Σε συνομιλίες για το “καθεστώς” στην ανατολική Ουκρανία καλεί το Κίεβο ο Πούτιν

2014-08-31-kosmsos-dilosis-poutin

Σε συνομιλίες για το «καθεστώς» στην ανατολική Ουκρανία κάλεσε το Κίεβο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,

μιλώντας την Κυριακή σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι η πρώτη φορά που ο Βλ.Πούτιν κάνει μια τέτοια αναφορά για «καθεστώς» στην ανατολική Ουκρανία, όπου συγκρούονται οι ουκρανικές δυνάμεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Τόνισε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του τοπικού πληθυσμού, στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως ουσιαστικές συζητήσεις (…) που θα αφορούν θέματα που σχετίζονται με την πολιτική οργάνωση της κοινωνίας και τη δημιουργία ενός κράτους για την νοτιοανατολική Ουκρανία, προκειμένου να προστατευτούν τα νόμιμα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν εκεί» δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής και σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Τις αναφορές αυτές του ρώσου προέδρου ήρθαν να διευκρινίσουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόβ, ο οποίος είπε ότι οι περιοχές στην ανατολική Ουκρανία όπου μάχονται οι ουκρανικές δυνάμεις με τους φιλορώσους «θα πρέπει να παραμείνουν τμήμα της Ουκρανίας», ενώ αποκάλεσε τη σύρραξη «εσωτερική».

«Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι μια εσωτερική ουκρανική κρίση» είπε, ενώ ερωτηθείς εάν η περιοχή πρέπει να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας απάντησε: «Φυσικά».

Λίγες ώρες νωρίτερα, στη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στη Ρωσία για να αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην Ουκρανία, εγείροντας διαφορετικά την απειλή νέων κυρώσεων.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν απέρριψε τις απειλές, κατηγορώντας την ΕΕ ότι στήριξε το «πραξικόπημα» σε βάρος του φιλορώσου Γιανουκόβιτς.

Η Δύση θα έπρεπε να είχε προβλέψει την αντίδραση της Ρωσίας, είπε προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί το τέλος της κρίσης. «Όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της ουκρανικής πλευράς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμη πως «φτάσαμε σε συμφωνία με τον Πέτρο Ποροσένκο για ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο ουκρανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει οδικό χάρτη για εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν σημείωσε την Κυριακή ότι είναι «καίριας σημασίας να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των ανατολικών περιοχών».

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας