Ανασκαφική αναμετάδοση σε... εθνικό δίκτυο

2014-08-23-arthrografia-mirila-anaskafes-amfipoliΤης Δήμητρας Μυρίλλα 

Παρακολουθούμε την περιγραφή λεπτό προς λεπτό. Κάθε πόντος του τάφου στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, περνάει από αναμετάδοση σε εθνικό δίκτυο.

Χθες η πέτρα που μετακινήθηκε, προχθές το χώμα που έφυγε, σήμερα το χρώμα που αποκαλύφθηκε. Μοιάζει σαν ποδοσφαιρική μετάδοση με ομάδα χωρίς αντίπαλο και κάπου περιμένουμε ότι θα πάρει τα ηνία κάποιος σπορτ κάστερ για να χρωματίσει την περιγραφή με τη δέουσα εθνική απογείωση και αρκετές δόσεις σπασένς.

Το κοινό περιμένει τον βέβαιο θρίαμβο, τη μεγάλη πρόκριση... Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της αρχαιολογικής υπηρεσίας που μια σημαντική κατ' άλλα ανασκαφή έχει παραδοθεί εξ' ολοκλήρου στα μέσα ενημέρωσης, που ο πρωθυπουργός προιδεάζει για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα (όταν δεν το ξέρουν ούτε οι αρχαιολόγοι), που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιβλέπει κάθε βήμα και που βγαίνει στα κανάλια και κάνει δηλώσεις. Είναι η πρώτη φορά που σε μία αμιγώς επιστημονική έρευνα καταστρατηγείται το σιωπηλό και περίκλειστο της διαδικασίας (δεν έχει καμία σημασία που μία ανασκαφή διενεργείται σε εξωτερικό χώρο) μέχρις ότου οι επιστήμονες καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα, σ' ένα κατ' αρχήν συμπέρασμα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού από εκεί που είχε αφήσει την ενημέρωση στις πληροφορίες που διακινούνταν μέσω των ΜΜΕ αποφάσισε να ενημερώνει καθημερινά το ίδιο φτάνοντας στο ίδιο αποτέλεσμα: η ανασκαφή σε καθημερινή αναμετάδοση, περιορίζοντας έστω την παραπληροφόρηση. Ωστόσο, «παίζει» το ίδιο χαρτί, αυτό της καλλιέργειας και συντήρησης μιας εθνικής προσδοκίας.

Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά η Εφορεία Αρχαιοτήτων που διενεργεί την ανασκαφή έρχεται με ανακοίνωσή της και κάνει έκκληση σε όσους πολιτικούς, κοινωνικούς, επιστημονικός φορείς ζητούν ξενάγηση να περιμένουν διότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Μα αλήθεια, ποιος ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ήταν που δίνοντας παράσταση μπροστά στο μνημείο επιχειρούσε να ξυπνήσει εθνικές και μεγαλοιδεατικές φαντασιώσεις και προσδοκίες, για να αποκοιμίσει τους εφιάλτες που έχει προκαλέσει στην κοινωνία; Εκτοτε όλη η χώρα παρακολουθεί τις πανηγυρικές καθημερινές εξάρσεις των κυβερνητικών μηντιακών συγκροτημάτων, που μαζί με τη προσδοκία του ευρήματος, πλέκουν και έναν δοξαστικό στον Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο φαίνεται πως η μόνη μοίρα που του αξίζει είναι να μνημονεύεται στις επόμενες γενιές ανάμεσα στον Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο...

Η ίδια η κυβέρνηση και η προειλημμένη απόφασή της η ανασκαφή να γίνει το εθνικό και πολιτικό προπύργιο διάσωσής της δεν έχει προκαλέσει αυτή την πρωτοφανή κατάσταση;

Ολοι, κι εμείς, περιμένουμε τις απαντήσεις που θα δώσει η ανασκαφική έρευνα και η επιστημονική αξιολόγηση των ευρημάτων. Αλλά, αυτό το πανηγύρι που με ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, στήθηκε γύρω από το μνημείο, είναι ακριβώς η απόδειξη πως δεν υπάρχει ούτε ιερό, ούτε όσιο, παρά τις περί του αντιθέτου φανφάρες.

Υ.Γ. Σεβαστή η πρωτοβουλία της ΔΕΣΦΑ να δώσει 30.000 ευρώ για την ανασκαφή στην Αμφίπολη. Αλλά να την ενημερώσουμε ότι πρώτον, κατά τα φαινόμενα η συγκεκριμένη ανασκαφή και λόγω του χαρακτήρα που έχει λάβει μάλλον δεν θα έχει χρηματοδοτικά ζητήματα «με εντολή Σαμαρά». Δεύτερον, υπάρχουν δεκάδες μικρές ή μεγάλες ανασκαφές που μετράνε ευρώ – ευρώ τα διαθέσιμα χρήματα και πάλι δε βγαίνουν. Υπάρχουν μουσεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε μέσα στο καλοκαίρι και που ζητάνε από τους συλλόγους Φίλων ψιλά και για το χαρτί υγείας. Γενικότερα, να ενημερώσουμε την κυβέρνηση πως το γεγονός ότι ενδιαφέρεται (μπορείτε να το πείτε και καπηλεύεται) το μνημείο στην Αμφίπολη δεν την αθωώνει από την απαξίωση στην οποία έχει καταδικάσει και την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον Πολιτισμό γενικότερα.

Πηγή: http://www.imerodromos.gr

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 29648 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια