Γενικά

Εκδήλωση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό, χθες βράδυ στη Βέροια

2014-08-14-koinonika-ekdilosi-syriza-gia-gaza6

Χαρακτηριστική η απουσία του κόσμου

Συγκέντρωση στήριξης του Παλαιστινιακού λαού που ζει μια σύγχρονη γενοκτονία από την Ισραηλινή βαρβαρότητα στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην πλ. Δημαρχείου της Βέροιας,

μετά από πρωτοβουλία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.

Στην εκδήλωση – που ήταν αισθητή η απουσία του κόσμου αλλά και των τοπικών δημοσίων προσώπων και φορέων, με εξαίρεση την εν ενεργεία Δήμαρχο Χ. Ουσουλτζόγλου – κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ασσόκι Σέντκι, μέλος της Παλαιστινιακής Πρεσβείας και Πρόεδρος της Παλαιστινιακής παροικίας Θεσσαλονίκης.
«…Αυτή τη στιγμή γίνεται μια γενοκτονία εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζα, από αυτούς που έχουν πάθει τη χειρότερη γενοκτονία απ’ τους Ναζί. Αυτοί είναι σήμερα τα εγγόνια αυτών των ανθρώπων (… ).
Ξέρουμε ότι το ενδιαφέρον του λαού της Βέροιας για το παλαιστινιακό είναι πολύ μεγάλο και αυτό το έχουμε κατανοήσει από προηγούμενες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει σ’ αυτήν την πόλη. Αλλά πέσαμε πάνω σε μια συγκυρία που πραγματικά συμπαραστεκόμαστε κι εμείς, στο πρόβλημα που έχετε με το εμπάργκο και το ροδάκινο.(…) Γνωρίζουμε ότι έχετε μαζέψει φάρμακα για την Παλαιστίνη και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Έστω και σε μία πόλη της Ελλάδας να ξέρουμε ότι υπάρχουν πέντε άτομα που είναι με τους Παλαιστίνιους…», ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Σέντκι.

2014-08-14-koinonika-epikaira-ekdilosi-syriza-gia-gazaomΔείτε όλη την ομιλία εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=6p1Yhg8NwAY&feature=youtu.be

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦΑΡΕΤΡΑ»
Στο περιθώριο της εκδήλωσης μίλησαν στη «Φ» τόσο ο εκπρόσωπος της Γάζας, όσο και η Δήμαρχος Βέροιας.

2014-08-14-koinonika-epikaira-ekdilosi-syriza-gia-gaza3ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΑΖΑΣ, ΑΣΣΟΚΙ ΣΕΝΤΚΙ
Σε ερώτησή μας με αφορμή την ερμηνεία που ο ίδιος έδωσε για τη χαρακτηριστική απουσία του κόσμου από την εκδήλωση, μέσα από την οποία έδειξε την κατανόηση και την ευαισθησία του για τα δικά μας προβλήματα, σχολιάζοντας, κατά την έναρξη της ομιλίας του, τη συγκυρία του Ρωσικού εμπάργκο για το ροδάκινο, ο κ. Σέντκι απάντησε χαρακτηριστικά: «…Είμαι στην Ελλάδα 45 χρόνια και Έλληνας πολίτης και τα παιδιά μου υπηρέτησαν στον Ελληνικό Στρατό. Νοιώθω και Έλληνας και μάλιστα είμαι … «φανατικός» Έλληνας για τα ελληνικά θέματα, πιο πολύ από τους ίδιους τους Έλληνες.
Δεν ασχολούμαι μόνο με το Παλαιστινιακό αλλά και με τα ελληνικά κοινά. Μιλάω αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και ματώνω για την Κύπρο που περνάει το ίδιο πρόβλημα με εμάς.
Είναι η δεύτερη κατοχή του κόσμου. Κατοχή στην Κύπρο, κατοχή στην Παλαιστίνη. Είχα επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο και είδα τη φρίκη της κατοχής και είχα παρόμοια συναισθήματα με αυτά για την πατρίδα μου…».

2014-08-14-koinonika-epikaira-ekdilosi-syriza-gia-gaza2Χ.ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ
«…Η αποψινή συγκέντρωση θα έπρεπε να είναι πολυπληθής. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η μάνα που παρακολουθεί το δράμα της μάνας στην Παλαιστίνη δε συνεγείρεται. Αυτό δε σημαίνει ότι οι νέοι άνθρωποι δεν ξεσηκώνονται. Αυτό δε σημαίνει ότι οι Έλληνες και οι Βεροιώτες δεν αντιλαμβάνονται αυτό το τρομερό που γίνεται στην Παλαιστίνη. Θεωρώ ότι πρέπει να τους σταθούμε με κάθε τρόπο και όχι σκεπτόμενοι ότι ένα κακό που χτύπησε την πόρτα του γείτονα, θα σου’ ρθει και εσένα κάποτε, αλλά νιώθοντας αυτή την αλληλεγγύη που πάντοτε οι Έλληνες είχαμε ως βασικό συναίσθημα και τρόπο ζωής. Νομίζω ότι πρέπει να τους σταθούμε έτσι ή αλλιώς…»

 

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Ροη ειδήσεων