Σχόλια

Ρωμαϊκή και… “ρωμαίικη” Οδός!

2014-08-05-Sxolio-mitropoleos-monodromisi

Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, το’ φαγε και η μονοδρόμηση!

Έτσι θα λέμε, κατά πως φαίνεται, σε λίγο καιρό, αν αποφασιστεί από τη νέα Διοίκηση του Δήμου Βέροιας η μονοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως, που σύμφωνα με το κυκλοφοριακό ιστορικό της, αρχίζει να θυμίζει τα νερά του Ευρίπου, αφού μονοδρομήθηκε και αμφιδρομήθηκε ήδη, προκαλώντας τα όσα προβλήματα στην αγορά για καταστηματάρχες και καταναλωτές.

Σύμφωνα με όσα είπε στη «Φ» για το θέμα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της απόφασης μονοδρόμηση ή μη, προϋποθέτει να καταλήξει η Αρχαιολογία, στο πώς θα διαφυλάξει και θα αναδείξει την αρχαία Ρωμαϊκή οδό, κομμάτι της οποίας διασώζεται και φιλοξενείται εκατέρωθεν των δυο ρευμάτων του δρόμου, μετά θα ολοκληρώσει ο μελετητής την νέα κυκλοφοριακή μελέτη και θα δίνει δύο εναλλακτικές προτάσεις στη νέα διοίκηση του Δήμου που θα κληθεί να αποφασίσει.

Ωστόσο ο κ. Λαζαρίδης δεν μας έδωσε απάντηση για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής. «…Εμείς έχουμε σταματήσει την κυκλοφοριακή μελέτη, προκειμένου να δούμε τη δυνατότητα αμφιδρόμησης με κοινό κρίκο την τουριστική ανάπτυξη.

Είμαστε σε συνεννόηση με την αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων, σε αυτή την κατεύθυνση. Μας έδωσαν τις προδιαγραφές της ανάδειξης, όπως αυτοί το βλέπουν από την πλευρά τους. Υπάρχουν άλλωστε δύο αποφάσεις για την ανάδειξη της Ρωμαϊκής Οδού, ακυρωτικές του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέναντι σε αυτήν του Υπουργείου Πολιτισμού, και την αντίστοιχη του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ της αμφιδρόμησης …», είπε ο Αντιδήμαρχος μεταξύ άλλων.

Πάντως η πραγματικότητα, στο άκουσμα και μόνο μιας ενδεχόμενης μονοδρόμησης, έδειξε ότι ξεσηκώθηκαν ήδη πάνω από 50 καταστηματάρχες της Μητροπόλεως, ενώ τα επικρατέστερα σενάρια, ανεπίσημα ωστόσο, που κυοφορούνται, σε περίπτωση που γίνει, είναι η επίσης μονοδρόμηση της Θωμαΐδος και της Κεντρικής (κάθοδος και άνοδος ή το αντίστροφο) για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου, ώστε να μην πάθει η πόλη «έμφραγμα», συν τοις άλλοις.

Καλός κι ο πολιτισμός αλλά κι επιβίωση, επιβίωση, λένε οι μαγαζάτορες, παρόλο που ο κ. Λαζαρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα απαγορευτεί η προσωρινή στάθμευση των οχημάτων…

 

banner-article

Ροη ειδήσεων