Κόσμος

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ανθρωπιστική εκεχειρία 12 ωρών

2014-07-21-kosmos-to-aima-rei-gaza

Μέχρι τις 8 το βράδυ

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ανθρωπιστική εκεχειρία 12 ώρων (από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ του Σαββάτου) ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ξεκαθάρισε ότι στη διάρκεια της εκεχειρίας, τα στρατεύματα θα συνεχίσουν την αναζήτηση σηράγγων που χρησιμοποιούνται από μαχητές και ότι ο στρατός «θα απαντήσει εάν οι τρομοκράτες επιλέξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να επιτεθούν στις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ ή ανοίξουν πυρ κατά αμάχων».

«Οι άμαχοι της Γάζας που έχουν κληθεί να εκκενώσουν τις εστίες τους καλούνται να μην επιστρέψουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, η Χαμάς είχε επίσης συμφωνήσει με την εκεχειρία, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η ισλαμική ομάδα σε συνεννόηση με όλες τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Πάντως, οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν ακόμα και λίγη ώρα προτού τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία. Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι από την ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού.
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ αλ Κούντρα, δήλωσε ότι 18 μέλη της οικογένειας αλ Νάτζαρ ήταν παγιδευμένα στο σπίτι τους στο χωριό Κούζαα ανατολικά του Χαν Γιουνές από την Πέμπτη και ότι πολλά ακόμη έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό.

Οι νεκροί από την παλαιστινιακή πλευρά έχουν πλέον ξεπεράσει τους 900, ενώ το Ισραήλ μετρά 38 νεκρούς.

H εκεχειρία δίνει τη δυνατότητα στα σωστικά συνεργεία και τις τοπικές Αρχές να αναζητήσουν εγκλωβισμένους στα ερείπια κτιρίων που βομβαρδίστηκαν.

Νωρίς το πρωί, εντοπίστηκαν οι σοροί τουλάχιστον 35 Παλαιστινίων. Δεκατρείς σοροί εντοπίστηκαν στη Σετζάγια, μια ανατολική συνοικία της πόλης της Γάζας, δεκατρείς στους καταυλισμούς προσφύγων Ντέιρ αλ Μπάλα και Νουσεράιτ και εννέα στη Μπέιτ Χάνουν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας