Κόσμος

Στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής οι προτάσεις για το δημοψήφισμα

2014 07 09 Ellada Dei psifoforia

Στη σημερινή Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής παραπέμπονται οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», με το θέμα της άθροισης ή μη των υπογραφών των βουλευτών να τίθεται στο επίκεντρο.

Από την έδρα ο Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ.Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι έχουν κατατεθεί 6 αιτήματα, υπογραφόμενα από 127 βουλευτές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», σύμφωνα με τα οριζόμενα σε έκαστη αυτών.

Ξεχωριστά ανακοίνωσε ο κ. Δραγασάκης το αίτημα 12 βουλευτών του ΚΚΕ που ζητάει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και την κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ».

Η ανακοίνωση Δραγασάκη σε ό,τι αφορά τις προτάσεις και τις υπογραφές «μεταφράζεται» ως εξής: Οι 6 προτάσεις με τις 127 υπογραφές αφορούν: ΣΥΡΙΖΑ 71, ΑΝΕΛ 14, Ανεξάρτητοι Βουλευτές 14, ΔΗΜΑΡ 11, Χρυσή Αυγή 16 και την ξεχωριστή πρόταση του Β.Πολύδωρα. Ξεχωριστά ανακοινώθηκε η πρόταση του ΚΚΕ με 12 υπογραφές, κάτι που παραπέμπει στο ενδεχόμενο να μην αθροιστούν οι υπογραφές αυτές μαζί με των υπολοίπων.

Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκη, διέψευσε τα σενάρια που φέρουν τη ΔΗΜΑΡ να προσανατολίζεται στην απόσυρση της πρότασής της, σε περίπτωση που συναθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της με εκείνων της Χρυσής Αυγής.

«Πολιτικά διαφωνούμε με τη Χρυσή Αυγή και το έχουμε καταθέσει. Θα δώσουμε μάχη να υπάρξει ο ελάχιστος κοινός τόπος με τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει. Η πρότασή μας παραμένει» τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κληθεί αύριο, Παρασκευή, να λάβει απόφαση το α’ θερινό τμήμα της Βουλής επί του θέματος της σύγκλησης ή όχι της Ολομέλειας, επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του «κάτι τέτοιο θα συνιστούσε συνταγματική εκτροπή».

Το ενδεχόμενο ψηφοφορίας στο α’ θερινό τμήμα επί του ζητήματος, έχουν αφήσει κυβερνητικά στελέχη να εννοηθεί ότι εξετάζεται ως λύση, ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για την απόρριψη ενδεχόμενου αιτήματος της Διάσκεψης των προέδρων για σύγκληση της Ολομέλειας.

Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα αποφασίσει για το εάν υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός υπογραφών βουλευτών (120), αθροίζοντας ή μη τις υπογραφές, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, την οποία έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει ο πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης.

Η Διάσκεψη των προέδρων θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για τη σύγκληση ή μη της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση καλείται να λάβει την τελική απόφαση.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ
Μετά την κατάθεση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των Ανεξάρτητων Βουλευτών και της Χρυσής Αυγής για τη συζήτηση δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», στην οποία προχώρησαν μόλις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, την Πέμπτη τις δικές τους προτάσεις τους έστειλαν στον Ευ.Μεϊμαράκη το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ.

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στην μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, τον διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

»Συγκεκριμένα οι Βουλευτές του ΚΚΕ ΖΗΤΟΥΝ την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο “Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας”, του γνωστού ως “μικρή ΔΕΗ”».

«H Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί κατά του ψηφισμένου Νομοσχεδίου “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας”, με το οποίο επιχειρείται ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, η οποία παρέχει το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, με τη δημιουργία της προς πώληση “Μικρής ΔΕΗ”. Επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών -ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης-, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.

»Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες δεν εντάσσονται σε αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της “Μικρής ΔΕΗ”.

»Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με Δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες. Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας”, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ υπογράφεται από 11 βουλευτές (Κουβέλης Φώτης, Αναγνωστάκης Δημήτρης, Γιαννακάκη Μαρία, Κυρίτσης Γιώργος, Πανούσης Γιάννης, Ρεπούση Μαρία, Τσούκαλης Νίκος, Λυκούδης Σπύρος, Ξηροτύρη Ασημίνα, Φουντά Νίκη, Ψυρρας Θωμάς). Την πρόταση δεν υπογράφουν οι Γρ.Ψαριανός και η Κατ.Μάρκου, που ανεξαρτητοποιήθηκε λίγη ώρα νωρίτερα.

ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΟΜΟΕΙΔΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Καταθέτωντας την πρότασή του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Β.Πολύδωρας τόνισε ότι οι προτάσεις μπορούν να θεωρηθούν ομοειδείς.

Στην πρότασή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολύδωρας υπογραμμίζει ότι «επό του σοβαροτάτου αυτού κοινωνικού ζητήματος κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ερωτηθεί και αποφανθεί τελεσιδίκως ο λαός, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα (άρθρο 44 §2 εδ. β΄) και στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 116)».

Εκτιμά, δε, ότι κανένας περιορισμός από το Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής δεν τίθεται, ώστε οι προτείνοντες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να υπογράψουν υπό ενιαίο κείμενο προτάσεως, αντιθέτως, κρίνεται έγκυρη και κρατούσα κατά το «νομολογιακό προηγούμενο» της Βουλής του έτους 2008 η συνάθροιση των υπογραφών υπό ομοειδή κείμενα προτάσεως (άποψη που υποστηρίζει και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής).

Πηγή: in.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας