Επιστήμη

Ευρωπαϊκές Αρχές ζητούν εξηγήσεις για το “ψυχολογικό” πείραμα του Facebook

2014-07-04-Epistimi-facebook

Είχε την απαιτούμενη συναίνεση;

Ευρωπαϊκές Αρχές ζητούν εξηγήσεις για το «ψυχολογικό» πείραμα του Facebook
Την προσοχή των αρμόδιων αρχών για την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη τράβηξε ο σάλος που προκάλεσε η διεξαγωγή πειράματος με τις διαθέσεις των μελών του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Η πλέον αρμόδια Αρχή, αυτή της Ιρλανδίας όπου το Facebook έχει την έδρα των πολυεθνικών δραστηριοτήτων του, έστειλε σειρά ερωτήσεων στην εταιρεία, μεταδίδει η Independent και η αντίστοιχη βρετανική αρχή εξετάζει το θέμα, επιβεβαιώνουν οι Financial Times. Ωστόσο, η απαίτηση για διευκρινίσεις δεν αποτελεί επίσημη έρευνα.

Το πρώτο θέμα που εξετάζουν οι Αρχές είναι εάν η υπηρεσία είχε την συναίνεση των μελών για την διεξαγωγή ενός τέτοιου πειράματος (το οποίο αφορούσε μέλη που χρησιμοποιούν το Facebook στην αγγλική γλώσσα). Στους όρους παροχής της υπηρεσίας αναφέρεται ότι το Facebook μπορεί να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες των μελών του για εσωτερικές λειτουργίες, στις οποίες περιλαμβάνεται η ανάλυση δεδομένων, οι δοκιμές και η έρευνα. Στην μελέτη αναφέρεται μάλιστα πως υπήρχε μέριμνα ώστε οι επιστήμονες που έκαναν το πείραμα δεν έβλεπαν το περιεχόμενο των τριών εκατομμυρίων post που «έτρεχαν» στο ελεγχόμενο πλέον News Feed των υποκείμενων στο πείραμα μελών.

Το 2011 είχε αποκαλυφθεί ότι ένα από Τα Μεγάλα Ψέματα του Facebook ήταν ότι δεν ενημέρωσε και δεν έδωσε στους χρήστες από την Ευρώπη την επιλογή να εξαιρεθούν από τη διάθεση των προσωπικών τους στοιχείων σε τρίτους ή για διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς για τους οποίους συναίνεσαν κατά την υποβολή τους στην υπηρεσία.

Τον Ιανουάριο του 2012 και επί μία εβδομάδα (11-18/1/2012), ο αριθμός των θετικών και των αρνητικών μηνυμάτων που είδαν 690.000 μέλη του Facebook στο News Feed τους ήταν καθοδηγούμενος από τους επιστήμονες που ανήκουν ή συνεργάζονται με τους λεγόμενους data scientists στο Facebook.

Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν ως θετικά ή ως αρνητικά και τα μηνύματα που έγραψαν όσοι είδαν τα τεχνητά προβεβλημένα αυτά μηνύματα (μέσω λογισμικού).

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως εκείνοι που υποβλήθηκαν στην ανάγνωση λιγότερων θετικών αναρτήσεων τελικά εκφράστηκαν με πιο αρνητική διάθεση στα δικά τους post. Αντίθετα, όσοι υποβλήθηκαν σε post με λιγότερους αρνητικούς όρους, έγραψαν λιγότερα αρνητικά μηνύματα. Το πείραμα έγινε με τυχαίο δείγμα μελών του Facebook και η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences της 17ης Ιουνίου 2014.

Πηγή: in.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων