Γενικά

Τροπολογία …ανασφάλειας!

2014 06 29 koinonia OAEE

Τροπολογία Βορίδη παρέχει δωρεάν φάρμακα σε άτομα που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα, με αυστηρούς εισοδηματικούς όρους και με εξασφάλιση της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχανιών.

Της Ντάνι Βέργου

Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, υπό προϋποθέσεις, θα έχουν οι ανασφάλιστοι έπειτα από τροπολογία του Μ. Βορίδη, που την κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Αδωνι Γεωργιάδη
Και σε συνθήκες κρίσης, όταν υπάρχουν πιέσεις, μπορεί να έχεις αποτελέσματα. Αυτό δείχνει η χθεσινή νομοθέτηση του υπουργείου Υγείας που δίνει τη δυνατότητα να έχουν οι ανασφάλιστοι φαρμακευτική περίθαλψη. Έστω κι αν το προβλεπόμενο ποσό είναι τόσο όσο θέλουν οι φαρμακοβιομήχανοι για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους στο ακέραιο.
Η τροπολογία του νυν υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη, που ψηφίστηκε χθες αργά το απόγευμα, είναι κληροδοσία του τέως υπουργού Αδ. Γεωργιάδη (φεύγοντας είχε θυμίσει πως εκκρεμεί). Βέβαια, παραπέμπει σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, που δεν γνωρίζουμε τι όρους θα περιλαμβάνει, όπως για παράδειγμα αν θα θέτει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Ασφυκτικά κριτήρια
Υπενθυμίζεται η περίπτωση των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ που είχαν οφειλές προς τον Οργανισμό, για τους οποίους ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εξέδωσε προ δεκαημέρου υπουργική απόφαση για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, αλλά έθεσε τόσο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που περιόριζε ασφυκτικά το εύρος των δικαιούχων.
Ο τέως υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης μαζί με τους Σταϊκούρα και Βρούτση, πάντως, τροποποίησε και συμπλήρωσε πρόσφατα υπουργική απόφαση του 2006 για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, διατηρώντας όμως τα εισοδηματικά κριτήρια που προέβλεπε η αρχική απόφαση Αλογοσκούφη-Αβραμόπουλου. Αρα μένει να δούμε τι θα κάνει ο Μάκης Βορίδης με τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων στην υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί περί τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με το γραφείο του, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της ψηφισθείσης τροπολογίας.
Σύμφωνα με την τροπολογία, ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει φαρμακευτική περίθαλψη «σε ασφαλισμένους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», ενώ με την κοινή υπουργική απόφαση «καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια». Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι η πρόσθετη αυτή δαπάνη δεν θα ξεπεράσει τα 340 εκατ. ευρώ «εφόσον ο αριθμός των ανασφάλιστων παραμένει σταθερός, η συχνότητα χρήσης αντιστοιχεί στον σημερινό μέσο όρο και δεν ληφθούν υπόψη οι παρεχόμενες εκπτώσεις, δωρεές, rebate κ.λπ.». Εκ των προτέρων η τροπολογία δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων μεγαλώνει κάθε μέρα, ιδιαίτερα λόγω των διαρκώς αυξανόμενων μακροχρονίως ανέργων.

Οι φαρμακοβιομήχανοι
Την ίδια χρονική στιγμή αυτό το ποσό ζητούν επίμονα και οι φαρμακοβιομήχανοι για να μη διατρέξει κίνδυνο η κερδοφορία τους. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φρουζής, έλεγε χθες σε συνέντευξη («Ημερησία») ότι είναι υποχρέωση του κράτους τα δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους καθώς και να βρει άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει το πλαφόν της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τα 2 στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οπως είχε ανακοινώσει ο Αδ. Γεωργιάδης, η συμφωνία με την τρόικα για το 2014 είναι η καθαρή Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη να μην υπερβεί τα 2,019 δισ. ευρώ και οποιαδήποτε υπέρβαση θα πρέπει να επιστραφεί ως claw back (αυτόματη επιστροφή) και rebate (συμψηφισμός οφειλών).

Ας δούμε τι σημαίνει η νομοθέτηση αυτή λαμβάνοντας υπόψη το ανώτερο πλαφόν που ορίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των 340 εκατομμυρίων ευρώ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων – τη στιγμή που ο αριθμός των ανασφάλιστων δεν έχει «κλειδώσει», οπότε άλλοι τους υπολογίζουν 2 εκατομμύρια και άλλοι 3.

Εάν υποθέσουμε ότι οι ανασφάλιστοι είναι 3 εκατομμύρια, τότε αναλογούν 113 ευρώ κατ’ άτομο σε ετήσια βάση, όταν ο μέσος όρος ετήσιας δαπάνης για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι 320 ευρώ και για την Ευρωπαϊκή Ενωση 324. Δηλαδή, το ποσό φτάνει για ασπιρίνες. Στην περίπτωση που οι ανασφάλιστοι είναι 2 εκατομμύρια, τότε αναλογούν 170 ευρώ στον καθένα, λίγο λιγότερα από τη σημερινή μέση δημόσια κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, που είναι 178 ευρώ, στο 55% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έχοντας οδηγήσει τους πολίτες στην εξαθλίωση, αφού καλούνται να συμπληρώσουν από την άδεια τσέπη τους.

Η λυπητερή στους ασφαλισμένους
Διότι η μεσοσταθμική συμμετοχή του ασφαλισμένου από 9% το 2009 εκτινάχθηκε στο 27% το 2013 και υπολογίζεται να φτάσει το 32% το 2014! Η μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων στην αγορά φαρμάκων περιλαμβάνει τις συμμετοχές 0%, 10% και 25% επί της αρχικής τιμής, σε αυτές τις τιμές προστίθενται η διαφορά μεταξύ της Λιανικής Τιμής και της Αρχικής Τιμής και το 1 ευρώ ανά συνταγή μέχρι τρία φάρμακα κι επιπλέον ολόκληρη την τιμή για τα φάρμακα της αρνητικής λίστας, που συνταγογραφούνται από γιατρό αλλά δεν καλύπτονται απ’ τον ΕΟΠΥΥ και την επιβάρυνση των Μη Συνταγογραφούμενων Φάρμακων (ΜΗΣΥΦΑ). Οι ασφαλισμένοι την περίοδο 2009-2013 πλήρωσαν απ’ την τσέπη τους 3,82 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το συνολικό χαράτσι θα φτάσει τα 4,902 δισ. ευρώ!

Πηγή: efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων