Γράμματα & Τέχνες

Μια βραδιά λόγου και μουσικής για τους καρκινοπαθείς και τον αγώνα τους

2014-06-24-Politismos-Popi-firt

Για ένατη συνεχή χρονιά η πιανίστα και Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, Πόπη Φιρτινίδου, διοργάνωσε με τους μαθητές της μια βραδιά πιάνου αφιερωμένη στο Σύλλογο Καρκινοπαθών της Βέροιας, «Άγιος Παρθένιος».

Η φετινή εκδήλωση είχε ως θέμα τη «γυναικεία μουσική δημιουργία από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα».

Το κείμενο, που έγραψε η Φιρτινίδου και διάβασε η ίδια με το Θανάση Τσολάκη, ξεκίνησε από τον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα, φωτίζοντας τη θέση της γυναίκας της εποχής εκείνης και ειδικά τη σχέση της με την κλασική μουσική, η οποία ήταν ανύπαρκτη, εφόσον η γυναίκα δεν ανήκε στην αστική τάξη.

Αλλά και πάλι, μπορεί οι αστές της Ευρώπης να μάθαιναν πιάνο, δεν κατάφερναν όμως να αναδειχθούν ως σολίστες και πολύ περισσότερο ως συνθέτριες, μιας και η εποχή λειτουργούσε σαν μέγγενη γύρω τους.

Έκπληξη αποτέλεσαν πληροφορίες για τις διακεκριμένες στη σύνθεση αδελφές του Μότσαρτ και του Μέντελσον αλλά και για τη γυναίκα του Ρόμπερτ Σούμαν.

2014-06-24-Politismos-Popi-firt2Η προσέγγιση του έργου των γυναικών συνθετριών ξεκίνησε από την Ευρώπη, για να καταλήξει από τη μακρινή Αμερική στην Ελλάδα και την Ελένη Καραΐνδρου.

Οι μαθητές Α. Κετίκογλου, Ε. Τενεκετζόγλου. Β. Καρανικόλα, Ι. Λαζαρίδου, Α. Παπανίδου, Χ. Παπαχαρίτων, Ε. Συλίβριλη, Ε. Ιωακειμίδου, Ι. Τσιμούρα, Ο. Ουσουλτζόγλου καθώς και η διπλωματούχος του Ωδείου και δασκάλα πιάνου Ελένη Κουβακά, υποστήριξαν το κείμενο με επιλεγμένα μουσικά κομμάτια, τα οποία έπαιξαν με σοβαρότητα και συναίσθημα.

Η ταυτόχρονη προβολή διαφανειών, σχετικών με την εποχή και τις συνθέτριες που παρουσιάστηκαν, ολοκλήρωσε το θετικό αποτέλεσμα.

Η βραδιά έκλεισε με την προσφορά λουλουδιών στους συντελεστές της εκδήλωσης από τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών, που ένιωσαν για μια ακόμη φορά πως έχουν συμπαραστάτες στον αγώνα τους.

Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν στο Σύλλογο «Άγιος Παρθένιος».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας