Πολιτισμός

Βραβεύτηκε σε Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό η λιτοχωρίτισσα Κατερίνα Νίκα Μάνου

Η Αμφικτυονία Ελληνισμού απένειμε Β΄ Βραβείο στην Κατερίνα Νίκα Μάνου από το Λιτόχωρο Πιερίας για το ποίημά της: «Διείσδυση στο Φως!» που αναφέρεται στη συνάντηση  Ελληνισμού Ορθοδοξίας, στον 7ο Παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό με θέμα: «Απανταχού Ελληνισμός – διαχρονικές αξίες».

 Διείσδυση στο Φως!

Ταξιδευτής του αιώνα σε απύθμενες θαλάσσες
σε γη ασυνόρευτη, σε αΐδιο ουρανό
θωρείς τη δίψα του με άσβεστες ανάσες
να χρωματίζει κάθε σπιθαμής Ελληνισμό!

Φοίνικας «θάλλων» που από τέφρα αναγεννιέται
ο «ακατάστροφος» του Έσσελινγκ λαός
μαγιά που πάντα απομένει και πετιέται
του Μακρυγιάννη πόνος και ασίγαστος καημός.

Διψά για αλήθεια, καλλιέπεια, απαντήσεις,
την πρώτη αιτία αναζητά διακαώς
δεν αναπαύεται σε «αθύρματα, των παίδων ρήσεις»
ζητά ολόκληρος να εισδύσει μες στο Φως!

Σκύβει στο θάνατο ψηλά και του μιλάει
με του Αχιλλέα το δόρυ του ανακόπτει την ορμή
με φιλοσόφων ψάλματα στα μάτια τον κοιτάει
του πλέκει αθάνατους παιάνες, τον υμνεί.

Μα η διανόηση μονάχα δεν του φτάνει
δεν τον «πληρώνει» μόνο «το φιλοσοφείν»
ορμά για μια συνάντηση μεγάλη
να καταθέσει σκέψη, ύπαρξη, «ζωήν!»

Κι έρχεται η ώρα που όσα έχει κατακτήσει
διεισδύουν στο άστεκτο το πυρ του Ουρανού
με γνώση «ξένη» πυρπολούνται, αναγεννιούνται
ακτίστου φέγγους, ερασμίου, θεϊκού.

Σύγκραση ακτίστου και κτιστού ιερουργείται
αδιάσπαστη σε Σώμα Θεανδρικό.
Προσφέρει ο Ελληνισμός το ένδυμά του
και λούζεται από άπλετο Ουρανό.

Mετάβαση καινή μορφοποιείται
και όλα συνυπάρχουν μες στο Φως
η γλώσσα, η τέχνη, η τραγωδία, η φιλοσοφία
μεγαλουργούν κι αξιοποιούνται θεουργικώς.

Η Ελευθερία συζυγεί με την Αγάπη
το Μέτρον την Υπέρβαση τολμά
η Αριστεία δράμει στη Θυσία,
η Δημοκρατία Κοινωνία συνιστά!

Ελληνισμός! Ιδέα, λόγος, έργο, ήθος!
Δεν του αρκεί ένας τόπος μόνο για να ζει,
διεισδύει αέναα μυστικά η δύναμή του
και πλημμυρίζει όλο τον κόσμο: Φως, Ζωή!

—————————-

Η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ είναι ένας πολιτιστικός και κοινωνικός φορέας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και πνευματικό κέντρο τους Δελφούς με πενήντα παραρτήματα στην Ελλάδα και διεθνή επέκταση. Διαθέτει τμήματα αποδήμου Ελληνισμού, Λογοτεχνίας, εκδόσεων, Λαογραφίας, εικαστικών τεχνών, θεάτρου, κ.α.

Η παρουσίαση του Ανθολογίου με τα βραβευθέντα ποιήματα και άλλες συμμετοχές έγινε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια  διημερίδας με θέμα: «Ο κόσμος μας στη θεωρία του χρόνου».

 Λίγα λόγια για το ποίημα

Το ποίημα εκφράζει από τη μια τη δίψα του αρχαίου Ελληνικού κόσμου για την κατάφαση της Ζωής προκειμένου να βρει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τον απασχολούσαν σχετικά με τον Θεό, τον κόσμο, τον άνθρωπο… και από την άλλη εκφράζει την ευρυχωρία της καινής εν Χριστώ πίστης να χωρέσει εντός της και να αξιοποιήσει μεταμορφωτικά όλες τις αναζητήσεις και κατακτήσεις του Ελληνισμού…

Οι Έλληνες αναζητούσαν από την αρχαιότητα την πρώτη αιτία και ήταν αυτοί που δέχτηκαν πρώτοι το μήνυμα της Καινής Κτίσεως, προετοιμασμένοι από τους φιλοσόφους, τους τραγικούς, τους ποιητές… Στη συνάντηση του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό έχουμε εκχριστιανισμό του Ελληνισμού. Ο Ελληνισμός παρέλαβε από τον Χριστιανισμό όλες τις κατηγορίες σκέψεως, συλλογιστικής και διατυπώσεως, τις αφομοίωσε δημιουργικά και παρουσίασε μέσα από αυτές το περιεχόμενο της θείας αποκαλύψεως.

Οι πατέρες της εκκλησίας δεν είναι πλέον απλά υποδείγματα στη διανόηση, αλλά οικουμενικοί διδάσκαλοι, “πάσχουν” τα θεία και φωτίζουν με άκτιστο Φως την οικουμένη. Σιγά σιγά συντελείται η μεταμόρφωση του παλαιού κόσμου και αναδύεται ένας νέος κόσμος που αγιάζει τον άνθρωπο και ολόκληρη τη δημιουργία.

Μέσα στη Θεία Μυσταγωγία συντελείται η ένωση κτιστού και ακτίστου και η λειτουργία προσφέρεται υπέρ όλης της οικουμένης… Εκεί η τέχνη, η μουσική, η αρχιτεκτονική ενδύονται με χάρη… Η Αλήθεια «συζυγεί» με την Αγάπη που πλέον υπερβαίνει κάθε ανθρώπινο μέτρο… Αναδύεται η κοινωνία των προσώπων… ο άνθρωπος ολοκληρώνει το σκοπό της υπάρξεώς του, την ομοίωσή του με το Αρχέτυπο που είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός και η κτίση ανακαινίζεται και αυτή μαζί του…

       Βιογραφικό

Η Κατερίνα Νίκα Μάνου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στο Λιτόχωρο Πιερίας. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Για το συγγραφικό της έργο έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Έχει γράψει τα βιβλία: «Παράσταση για μένα», «Η μέρα αρχίζει ξανά»  (Α’ Βραβείο παιδικού ορθόδοξου βιβλίου της Ι.Μ.Π.), «Όταν η σκηνή πλημμυρίζει με Φως με 2 c.d!» (Α’ Βραβείο παιδικού θεατρικού έργου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών), «Το Άγιο Πάσχα περιμένω μ΄ένα ποίημα κεντημένο!» κ.α.

Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

banner-article

Ροη ειδήσεων