"Προκλητικά και προσβλητικά τα λεγόμενα του κ. Αντωνίου" γράφει ο Στέργιος Καλπάκης

Τα δύο τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το Μάρτιο του 2015 ασκώ σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά λόγους, οι οποίοι συμπυκνώνονται στην αμφισβήτηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο, ως σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας. Ωστόσο, έχω αποφύγει να αναφερθώ προσωπικά σε τοπικά στελέχη και ειδικά στους βουλευτές, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι η παρουσία και οι τοποθετήσεις τους είναι γενικά μετριοπαθείς, πιστεύω ότι προσπαθούν για το καλό της περιοχής και σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ενεργοί πολίτες οφείλουμε να συνεννοούμαστε για να δίνουμε λύσεις.

Σήμερα όμως είναι μια διαφορετική ημέρα και αφορμή αποτελεί η παρακάτω τοποθέτηση του βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρήστου Αντωνίου, στο facebook, σχετικά με το τελευταίο Eurogroup, την οποία αναπαρήγαγαν διάφορα τοπικά και όχι μόνο μέσα. Αναφέρει λοιπόν ο κ. Αντωνίου: «Για όσους “εκ δεξιών” δεν άρεσαν τα σημερινά αποτελέσματα στο Eurogroup, “λίγο ξύδι παιδάκια” και θα σας περάσει. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2019.» και καταλήγει «Μέχρι τότε ξαναμπείτε στις τρύπες σας και λουφάξτε!».

Καταρχήν, αυτό το λεξιλόγιο δεν τιμάει κανέναν βουλευτή, που -εκτός των άλλων- οφείλει να προάγει τον υγιή δημοκρατικό διάλογο. Δεν τιμά όμως και κανέναν βουλευτή μιας αριστεράς, την οποία έχουν υπηρετήσει και έχουν διακριθεί για την πολιτική τους κουλτούρα, προσωπικότητες όπως ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο Άγγελος Ελεφάντης, ο Γρηγόρης Γιάνναρος και ο Ηλίας Ηλιού. Φαίνεται ότι πρώτα ο αριστερισμός και μετά ο εθνικολαϊκισμός έχουν αλώσει ό, τι απέμεινε από εκείνη την αριστερά, καθιστώντας τους πάσης φύσεως Πολάκηδες και Καμμένους υποδείγματα πολιτικής συμπεριφοράς.

Πέρα από τη ρητορική, σημασία έχει και η ουσία των λεγομένων. Γιατί λοιπόν να μας αρέσουν τα αποτελέσματα του Eurogroup; Μήπως έκλεισε η αξιολόγηση ή μήπως υπάρχει έστω μια αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους και στην υπαγωγή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση; Μάλλον ζητάμε πολλά. Αρκεί που επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης να νομοθετήσει προκαταβολικά 3,6 δις ευρώ νέων μέτρων, που περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Γιατί αυτά είναι τα αποτελέσματα του Eurogroup, τα οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να μας αρέσουν. Βέβαια στο ΣΥΡΙΖΑ έμειναν ικανοποιημένοι, όχι γιατί ενημερώνονται από την ΕΡΤ που βιάστηκε να ανακοινώσει το τέλος της λιτότητας, αλλά γιατί δόθηκε παράταση στη ζωή της κυβέρνησης (και στη βουλευτική θητεία του κάθε κ. Αντωνίου) μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα όμως παρατείνεται και η αβεβαιότητα. Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα σε εκκρεμότητα στην οποία κανείς δεν επενδύει, ενώ τον Ιανουάριο σημειώθηκε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων. Φυσικά δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αδιέξοδο και ο λογαριασμός θα ήταν πολύ μικρότερος για τους πολίτες, αν η κυβέρνηση είχε κλείσει έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση, ένα χρόνο πριν.

Θα περίμενε κανείς ότι, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδίωκε ένα ελάχιστο συναίνεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Ωστόσο, τα στελέχη του επιλέγουν να κάνουν προκλητικές δηλώσεις για τους πολιτικούς τους αντιπάλους και ταυτόχρονα προσβλητικές για τους Έλληνες πολίτες, που, ενώ έχουν κάνει τεράστιες θυσίες, συνεχώς επιβαρύνονται με νέα πρόσθετα μέτρα, ως αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης.

 

Συντάκτης

Στέργιος Καλπάκης
Στέργιος Καλπάκης 27 posts

Εκπαιδευτικός, ειδ. Ιστορία & Πολιτισμός, Μέλος του Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας, Μέλος της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς.

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Ειδήσεις με Διάρκεια