Βέροια Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Τιμήθηκε ο Παύλος Πυρινός, εμβληματική μορφή των γραμμάτων και του πολιτισμού της Βέροιας

Τιμήθηκε από την «Κίνηση Ενεργών Πολιτών» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Έναν πραγματικά ακούραστο εργάτη των γραμμάτων και του πολιτισμού, τον αείμνηστο εκπαιδευτικό, συγγραφέα, ιστορικό ερευνητή και πρόσκοπο Παύλο Πυρινό τίμησε η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, εν είδει μνημοσύνου, στην κατάμεστη αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης 2 Απριλίου 2025.

Μέσα από μια εκδήλωση φόρο τιμής, που διοργάνωσε η Κίνηση, της οποίας δικαιωματικά υπήρξε ιδρυτικό μέλος ο Παύλος Πυρινός, αφού και ο ίδιος τίμησε διαχρονικά και έμπρακτα,  με την πολυσχιδή ζωή του, τον τίτλο και το περιεχόμενο της ιδιότητας του ως ενεργού πολίτη, τρεις εξίσου ενεργοί και λόγιοι συμπολίτες μας, ο εκπαιδευτικός  Μάκης Δημητράκης, ο δικηγόρος Δημήτρης Τόλιος, και ο Υποστράτηγος Ε.Α. Αλέξανδρος Τρομπούκης,  επικύρωσαν με τις περιεκτικές εισηγήσεις τους  το ήθος και το κύρος που σφράγισε τις ημέρες και τα έργα του Παύλου Πυρινού, ως ενός φωτεινού οδοδείκτη για το παρόν και το μέλλον της τοπικής παραγωγής πολιτισμού και της Ιστορίας.

Την εκδήλωση, που παρακολούθησε η οικογένεια του Παύλου Πυρινού, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Βέροιας Κων. Βοργιαζίδης, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  συντόνισε ο Πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών Βέροιας Γεράσιμος Καλλιγάς.

Αναφερόμενος στο ήθος αλλά και στις δημοκρατικές αρχές του Παύλου Πυρινού,  ως ανθρώπου και ως εκπαιδευτικού, ο κ. Καλλιγάς επεσήμανε ότι ο πρώτος ξεχώριζε και με τις δύο ιδιότητές του από τον κύκλο των υπολοίπων καθηγητών στα πέτρινα, όπως τα χαρακτήρισε χρόνια, της επταετίας της χούντας των συνταγματαρχών και υπογράμμισε:  «…Συνδέθηκα ιδιαίτερα με τον Παύλο Πυρινό, μέσα από την Κίνηση των Ενεργών Πολιτών,  όταν εξέφραζε το ενδιαφέρον του για την απομάκρυνση των νέων κτισμάτων της Παλιάς Μητρόπολης,  τη μετάφραση των οθωμανικών κωδίκων, την αξιοποίηση του πρώην Δικαστηρίου, καθώς και τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρήστος Τσολάκης».

Ο εκπαιδευτικός Μάκης Δημητράκης, αφού έδωσε κάποια αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του Παύλου Πυρινού, αναφερόμενος ειδικότερα στην κοινωνική δράση και στην προσφορά του στη Βέροια και την Ημαθία, σημείωσε πως ήταν ένας ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος, άκρως δοτικός, που πρόσφερε πολλά στην πόλη και από πολλά μετερίζια.

Ταυτόχρονα με το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, ασχολήθηκε με τα πάντα από θέσεις ευθύνης και συνεργάστηκε με Συλλόγους, Οργανισμούς και Φορείς. «…Η προσφορά του υπήρξε πάντα εθελοντική και ανιδιοτελής. Υπήρξε πολυγραφότατος,  έγραφε ασταμάτητα για τις αξίες της παράδοσης και της ιστορίας και υποστήριξε πάντα την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο ίδιος έλεγε ότι πρέπει να μεταδώσουμε την παράδοσή μας στο μέλλον μας, εννοώντας τους νέους της πόλης και της κοινωνίας, μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη, με ματαιώσεις αλλά και προσωπική ικανοποίηση, όταν κάτι επαληθεύεται…», είπε μεταξύ άλλων, καταλήγοντας: «…Ευχόμαστε το ήθος και η συνολική προσφορά του στη Βέροια να εμπνεύσουν τις μελλοντικές γενιές του τόπου μας…».

Ο δικηγόρος Δημήτρης Τόλιος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη σύνδεση του Παύλου Πύρινου με το χώρο της εκπαίδευσης, από τα μαθητικά του δύσκολα χρόνια της φτώχειας και της ανέχειας, όπου από πολύ μικρή ηλικία δούλευε στους δρόμους ως λούστρος και στα βοσκοτόπια ως χοιροβοσκός,  εξέθεσε με ακρίβεια τα πρώτα και μετέπειτα ερεθίσματα που τον οδήγησαν στην έρευνα και τη συγγραφή, καθώς και την επαφή του με τη θεολογία, τη λειτουργική ζωή της εκκλησίας και τις σχέσεις του με την εκκλησιαστική διοίκηση. 

Σκιαγράφησε επίσης το πορτρέτο του ανθρώπου Πυρινού με τα εξής: «…Ανύσταχτος,  πολυγραφότατος συγγραφέας και ιστορικός της Βέροιας προσέγγιζε με σεβασμό το συνομιλητή του και εντρυφούσε με αγάπη στις πηγές της γνώσης. Ήξερε να συμπεριφέρεται στον πλησίον του είτε ήταν αμόρφωτος είτε κατείχε βαρύ πυροβολικό μόρφωσης! Ευχαριστώ την οικογένειά του και ιδιαίτερα τη σύζυγό του Σούλα, που μου ζήτησαν να πω δύο λόγια από καρδιάς για τον Παύλο. Είμαι βέβαιος ότι από κει που μας βλέπει, μας χαιρετά με ικανοποίηση και αγάπη. Είμαι βέβαιος πως αν ζούσε θα δήλωνε παρών και θα ήθελα ολόψυχα να συμμετέχει και στην προσπάθεια που ξεκινάει ο Γιάννης Τροχόπουλος ως ειδικός σύμβουλος στο Δήμο Βέροιας, με θέμα μια πόλη για όλους…».

Παίρνοντας τον λόγο ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Τρομπούκης έπλεξε το δικό του εγκώμιο στον Παύλο Πυρινό, έναν σεβαστό του φίλο, έναν άνθρωπο που, όπως τόνισε, ευεργέτησε την τοπική κοινωνία, με το δικό του μοναδικό τρόπο, εμβαθύνοντας στην ιστορία και την τοπική παράδοση, προσφέροντας ακούραστα και με πάθος σε πολλούς τομείς, συνδιαμορφώνοντας την τοπική κουλτούρα και την πνευματική ζωή της ακαδημαϊκής παραγωγής της Βέροιας

Τον χαρακτήρισε, ως  τον συμπολίτη μας που συνέδεσε το όνομά του με όλα σχεδόν τα κοινωνικά, πνευματικά και πολλά άλλα δρώμενα στη Βέροια των τελευταίων δεκαετιών. «…Ο Παύλος Πυρινός ήταν ο καθηγητής, ο ιστορικός ερευνητής, ο συγγραφέας δεκάδων πονημάτων, ο διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας, ο αιώνιος πρόσκοπος, ο επί δεκαετίες συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης, σε συσσίτια και κατασκηνώσεις.

Ήταν  ο Πρόεδρος του τοπικού Ερυθρού Σταυρού, ο Ενεργός Πολίτης, ο οικογενειάρχης, ο σεβαστός μου φίλος.  Ο Παύλος ήταν γνωστός σε όλη την πόλη, γιατί ήταν ο ακάματος εργάτης που με ταπεινότητα δούλευε σε όλους τους τομείς και τις δράσεις που συμμετείχε. Οι εμπνεύσεις του και οι σοφές συμβουλές του τον καθιστούσαν απαραίτητο σε κάθε τι που αναλάμβανε. Είναι γνωστή στην τοπική μας κοινωνία η εργογραφία και συμβολή του στην τοπική ιστοριογραφία.

Ήταν ιστορικός συγγραφέας και ερευνητής αλλά και μέρος της ιστορίας του τόπου μας. Πιστεύω ότι όποιος λαός ξεχνά την ιστορία του χάνεται και κατά συνέπεια ως συγγραφέας, με όλα τα πονήματα του αυτά, έδωσε τη δυνατότητα στους αναγνώστες να διατηρήσουν τη συνέχεια της τοπικής ιστορικής μνήμης για πρόσωπα και γεγονότα κυρίως της Βέροιας και της Νάουσας.

Αξιέπαινος ο αειθαλής καθηγητής μας, από τα γυμνασιακά μας χρόνια, μας τροφοδότησε με άγνωστες και γνωστές πληροφορίες της τοπικής μας ιστορίας, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους νεότερους. Ο Παύλος ήταν ο οδοδείκτης για όλους εμάς τους νεότερους. Όλοι οι φορείς τον τίμησαν για την προσφορά του…» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά ειδικότερα τη συμμετοχή του Παύλου Πυρινού στην Κίνηση Ενεργών Πολιτών, ως ιδρυτικό μέλος της τριμερούς αρχικά επιτροπής, μαζί με τον Αλέξανδρο Τρομπούκη και τον αείμνηστο Θεόδωρο Πολυχρονιάδη, αναφέρθηκε στον κοινό τους αγώνα για την ανάδειξη του βυζαντινού μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης και μάλιστα μίλησε με λεπτομέρειες για την από κοινού τους κάθοδο στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν τις απαραίτητες επαφές με το Υπουργείο Πολιτισμού, σε αγαστή πάντοτε σχέση και συνεργασία με τον νυν Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα.

Τέλος παίρνοντας τον λόγο και ο μητροπολίτης Βεροίας,  Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων σημείωσε μεταξύ άλλων: «…Ο τίτλος της αποψινής εκδήλωσης μνήμης στον αείμνηστο συμπολίτη μας Παύλο Πυρινό,  ένας ακούραστος εργάτης των γραμμάτων και του πολιτισμού, σκιαγραφεί αναμφίβολα πολύ επιτυχημένα την προσωπικότητά του.

Είναι βέβαιο ότι δίπλα στις ιδιότητες του εκπαιδευτικού, του συγγραφέα, του ιστορικού ερευνητή και του προσκόπου θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και πολλές άλλες ιδιότητες σε πολλούς τομείς δραστηριοποίησης, όπου εργάστηκε με ζήλο, προσέφερε με αγάπη και διέπρεψε ο μακαριστός. Ήταν πράγματι ένας ενεργός πολίτης που τίποτε δεν τον άφηνε αδιάφορο ή μάλλον τίποτα δεν υπήρχε στη ζωή, την ιστορία και την κοινωνία της πόλεως μας, που να μην τον ενεργοποιεί, που να μην τον συγκινεί.

Ας μου επιτρέψετε λοιπόν να θυμίσω τη δράση του στο τμήμα Βέροιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο οποίο υπήρξε πολλά χρόνια πρόεδρος. Τη συμμετοχή του στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού του πολιούχου μας Αγίου Αντωνίου του νέου. Τη συμμετοχή του στην οργανωτική επιτροπή των Παυλείων, εδώ και 30 χρόνια, αλλά και την ιδιότητά του ως άρχοντος διδασκάλου του Ευαγγελίου, του αντίστοιχου οφίκιου, που του απένειμε, μετά από πρότασή μου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Για την τοπική μας εκκλησία και την Ιερά Μητρόπολη μας, ήταν ένας πολύτιμος συνεργάτης που δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ…», κατέληξε.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο και μίλησαν για πλευρές της δράσης του Παύλου Πυρινού σε πολλούς τομείς φίλοι και συνεργάτες του. Ακολούθησε πεντάλεπτο Podcast της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, όπου ο Παύλος Πυρινός συνομιλεί με τον αείμνηστο δημοσιογράφο και ποιητή Δημήτρη Καρασάββα, καθώς και ένα video της οικογένειας Πυρινού από παρουσίαση βιβλίου του στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Τέλος το λόγο πήρε ο γιος του Δημήτρης Πυρινός ευχαριστώντας εκ μέρους και της οικογένειας την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας γι αυτήν της την πρωτοβουλία, καθώς και όλους, όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………..

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του Παύλου Πυρινού στη Δήμητρα Σμυρνή για τη Φαρέτρα, που έδωσε σχεδόν πριν ένα χρόνο.

Παύλος Πυρινός. Με το πάθος για την ιστορική έρευνα και την προσφορά στην πόλη του, τη Βέροια / συνέντευξη στη Δήμητρα Σμυρνή

……………………..

……………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας