Ελλάδα Κοινωνία

Ο δήμαρχος Περάματος καταβρέχει το βιος οικογένειας Ρομά / «Ή θα ξεβρωμίσουμε ή θα χολεριάσουμε» | video

Ο ίδιος ο δήμαρχος ανάρτησε βίντεο με την πράξη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας «Ή θα ξεβρωμίσουμε ή θα χολεριάσουμε».

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκου, να καταβρέξει με μάνικα τα προσωπικά αντικείμενα μιας άστεγης οικογένειας Ρομά, αφού πρώτα απείλησε την μητέρα πως θα πάει φυλακή και τα παιδιά της θα σταλούν σε ίδρυμα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο δήμαρχος ανάρτησε βίντεο με την πράξη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας «Ή θα ξεβρωμίσουμε ή θα χολεριάσουμε». Ο δήμαρχος, με την συνδρομή υδροφόρας του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετέβη στο σημείο με σκοπό να εκδιώξει την οικογένεια, η οποία φέρεται να διαμένει σε σκηνές, έχοντας τριγύρω ακουμπισμένα άλλα προσωπικά είδη.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελλάν Πασσέ

Το θλιβερό περιστατικό καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (Ελλάν Πασσέ), ζητώντας από την πολιτεία να παρέμβει άμεσα για τις «άκρως ρατσιστικές ενέργειες» του δημάρχου, Γιάννη Λαγουδάκου.

Η οργή που αισθανόμαστε όλες και όλοι για τις αδιανόητες, άκρως ρατσιστικές ενέργειες του Δημάρχου Περάματος κατά ομάδας αστέγων Ρομά δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Το βίντεο που ο ίδιος ο Δήμαρχος «περήφανα» μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα απεικονίζει τον ίδιο να απειλεί, να βρίζει και κατόπιν να καταβρέχει με μάνικα ενήλικες και παιδιά που βρήκαν προσωρινή στέγη σε υπαίθριο χώρο.

Για ποια προστασία των ευάλωτων ομάδων, για ποιες πολιτικές ένταξης, για ποια ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να γίνει λόγος την στιγμή που ο ίδιος ο Δήμαρχος μιας περιοχής κάνει πράξη τον αντιτσιγγανισμό και την απανθρωπιά;

Η ανεπίτρεπτη συμπεριφορά και οι πρακτικές του εν λόγω Δημάρχου, δεν πρέπει να αποτελέσουν απλώς μια ημερήσια είδηση που ως αύριο θα έχει ξεχαστεί. Οι διακρίσεις, ο αντιτσιγγανισμός, οι κοινωνικές ανισότητες που βιώνει ο Ρομά πληθυσμός πρέπει να πάψουν να αποτελούν μόνο τίτλους ειδήσεων και εκθέσεων. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία καταπατούνται συστηματικά, οδηγώντας σε περιστατικά σαν αυτό.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες του Δημάρχου Περάματος και ευελπιστούμε πως η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές θα παρέμβουν άμεσα.

banner-article

Ροη ειδήσεων