Βέροια Θέματα Παιδείας Πολιτισμός

Τα κάλαντα του Λαζάρου (Λαζαρικά) από το 3ο Νηπιαγωγείο Βέροιας

Σύμφωνα με την παράδοση το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουμε ειδικά νηστίσιμα κουλουράκια ή ψωμάκια προς τιμή του, τα λεγόμενα λαζαράκια, λαζάρηδες ή λαζαρούδια. Τα λαζαράκια έχουν σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια τόσα «Λαζαράκια» πλάθει και στη θέση των ματιών τοποθετούνται δυο γαρίφαλα.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας  και σε διάφορες παραλλαγές τα παιδιά, συνήθως κορίτσια (Λαζαρίνες), γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα (Λαζαρικά) που αναφέρονται στην ανάσταση του Λαζάρου. Όταν τελειώνουν λένε ευχές και δέχονται αυγά, φρούτα ή/και Λαζαράκια που τα τοποθετούν σ’ ένα στολισμένο καλάθι.

Την Παρασκευή οι μαθητές/τριες του 1ου και 4ου τμήματος του Νηπιαγωγείου μας με τις εκπαιδευτικούς τους, Ιωάννα Μανωλοπούλου, Αικατερίνη Παπαδοπούλου, Ελευθερία Βέλκου και Στυλιανή Ασημακίδου, έγιναν οι καλαντιστές της ημέρας και στα πλαίσια της μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό έψαλλαν τα Λαζαρικά στο Α1 του 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, όπου τους υποδέχτηκε η δασκάλα του τμήματος κα.Παπαδοπούλου. Στη συνέχεια έψαλλαν τα Λαζαρικά στον Διευθυντή του Δημοτικού, κ.Σταμούλη, στη Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, στο προσωπικού του σχολικού συγκροτήματος (Σχολική Φύλακα, στις γυμνάστριες, στις καθαρίστριες, στην κυρία του κυλικείου) και στην αυλή για όλους τους μαθητές/τριες.

Στα χέρια τους κρατούσαν καλάθι στολισμένο με λουλούδια, κορδέλες και με το ψημένο Λαζαράκι, προσφορά μητέρας του Νηπιαγωγείου, την οποία και ευχαριστούμε.

Ακούστε τα κάλαντα του Λαζάρου από το 3ο Νηπιαγωγείο Βέροιας από τη σελίδα τους ΕΔΩ

kollaz 2

banner-article

Ροη ειδήσεων