Αγροτικά Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Οι αγρότες, η κυβέρνηση και ο “πάτος” / γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Την ίδια ώρα τα γκόλντεν μπόις της κυβέρνησης ανακοινώνουν ότι έρχεται «η χρονιά της ΔΕΗ το 2024 με πήχη στα 2 δισ. ευρώ κέρδη», πανηγυρίζουν ότι η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ το 2023 αναμένεται να προσεγγίσει το 1,2 δις ευρώ έναντι στόχου 1,1 δις
α) Στους αγρότες η κυβέρνηση… προσφέρει 82 εκ. σαν επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο (τα μισά από όσα έκοψαν ήδη με το 3ο Μνημόνιο που έχει… καταργηθεί). Στους εφοπλιστές η κυβέρνηση προσφέρει 300 εκ. ως επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο. Δηλαδή, σε 300.000 αγρότες η κυβέρνηση… προσφέρει σαν επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο λιγότερα από το 1/3 απ’ ό,τι χαρίζει για τον ίδιο λόγο σε μια δράκα εφοπλιστών.
β) Στους εργολάβους η κυβέρνηση προσφέρει εγγυημένα κέρδη για τα διόδια μέσα από τις λεόντειες συμβάσεις που υπογράφει το κράτος μαζί τους. Στους αγρότες η κυβέρνηση δεν παρέχει εγγυημένες τιμές γιατί αυτό «νοθεύει» τον… ελεύθερο ανταγωνισμό.
γ) Στους αγρότες η κυβέρνηση δεν μπορει να εξασφαλίσει φτηνότερα καύσιμα γιατί… δεν αντέχει το ταμείο. Την ίδια ώρα: Το ταμείο της «Motor Oil» εμφάνισε καθαρά κέρδη 967,2 εκατ. ευρώ (από 202 εκατ. το 2021) και το ταμείο της «HelleniQ Energy» (πρώην ΕΛΠΕ) κέρδη 889,5 εκατ. ευρώ.
δ) Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών για το αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα γιατί δεν το επιτρέπουν οι “δημοσιονομικές αντοχές”. Την ίδια ώρα τα γκόλντεν μπόις της κυβέρνησης ανακοινώνουν ότι έρχεται «η χρονιά της ΔΕΗ το 2024 με πήχη στα 2 δισ. ευρώ κέρδη», πανηγυρίζουν ότι η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ το 2023 αναμένεται να προσεγγίσει το 1,2 δις ευρώ έναντι στόχου 1,1 δις και ανακοινώνει ότι μόνο στο 9μηνο του ’23 είχε λειτουργικά κέρδη ύψους 954 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 45% από τα περσινά.
– Συμπέρασμα:
Όταν λένε ότι “ξύνουν τον πάτο του βαρελιού” για να βρουν λεφτά για τους αγρότες (αλλά, οι καημένοι, δεν βρίσκουν), εννοούν – όπως προκύπτει αδιάσειστα από τα (δικά τους) στοιχεία – ότι ο πάτος της ταξικής τους αναλγησίας και ο πάτος των εξυπηρετήσεών τους προς την ολιγαρχία και εις βάρος του λαού, δεν έχει πάτο.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας