Αγροτικά Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία

Συνεχίζουν τον αγώνα επιβίωσης οι αγρότες – Αύριο η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Με ενίσχυση των μπλόκων, αποκλεισμούς δρόμων, μηχανοκίνητες πορείες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες πολύμορφες δράσεις οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι εντείνουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Κάτω από την πίεση των αγώνων τους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 13 Φλεβάρη, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, αγρότες από το μπλόκο του Ε 65 της Καρδίτσας και αγρότες των Φαρσάλων πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στα Φάρσαλα.

Στη Σπάρτη έγινε μεγάλη μηχανοκίνητη κινητοποίηση στην πόλη, όπου συμμετείχαν αγροτοκτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους, μελισσουργοί, αλλά και παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών.

Στα Γιάννενα, με συμβολικό αποκλεισμό της εφορίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην κοροϊδία της κυβέρνησης πως δήθεν «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» για να τους μοιράσει ψίχουλα την ώρα που δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους. Στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία με τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε στο πλευρό των αγροτών! Όποτε και να κατέβουν στην Αθήνα, θα είμαστε στον δρόμο μαζί τους!», υπογραμμίζουν Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία της Αττικής.

Αιτήματα επιβίωσης

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν για να κρατήσουν τα χωράφια και το βιος τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, να παραμείνουν στα χωριά τους.

Διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στα προϊόντα τους οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

— Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τονίζουν ότι τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους. Κι αυτό γιατί τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Την ώρα που τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για την πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και της Β. Φθιώτιδας (Θεσσαλιώτιδα), για θωράκιση της περιοχής, έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, οι αγρότες θα απαιτήσουν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένα μέτρα.

Μεταξύ άλλων να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών και κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για να μην πνιγεί ξανά η Θεσσαλία. Αποζημιώσεις στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε και τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ). Αλλά και αναπλήρωση εισοδήματος για όσα χρόνια χρειαστεί.

Από 902.gr 

banner-article

Ροη ειδήσεων